Runeberg tortácskája – Runebergin torttu

2020-01-28 05:50:15


Runeberg tortácskája – Runebergin torttu

Január végén, február elején a finn himnusz költőjének tiszteletére Runeberg tortácskáját eszik a finnek. 



.

  Johan Ludvig Runeberg, Albert Edelfelt festménye (Kép: wikimedia.org)
 

A finn himnusz költőjéről, Johan Ludvig Runebergről kapta a nevét ez a sütemény, amelyet a költő születésnapja idején, február 5. környékén eszik a finnek. A cukrászdákban, élelmiszerboltokban megjelennek a kis barna tortácskák tetejükön málnalekvárral, és sokan otthon is sütik ezt a finom édességet.

A sütemény születéséről legendák keringenek: állítólag Runeberg felesége, Fredrika akkor sütötte, amikor váratlan vendégek érkeztek. Körbenézett a kamrában, s amit talált, abból készítette. Ezt a történetet többen vitatják, szerintük valójában Lars Henrik Astenius, porvooi cukrászmester alkotása a sütemény, aki az 1840-es években készítette, s a költő tiszteletére nevezte el. Azt tartja a fáma, hogy a költő evett is a cukrászdában a süteményből egy pohár puncs társaságában. 

A sütemény akkor vált széles körben ismertté, amikor Fredrik Edvard Ekberg, helsinki cukrászmester 1865-ben árulni kezdte az üzletében.

 .

Runeberg tortácskája (Kép: Nakit ja muusa)

A sütemény születéséről legendák keringenek: állítólag Runeberg felesége, Fredrika akkor sütötte, amikor váratlan vendégek érkeztek. Körbenézett a kamrában, s amit talált, abból készítette. Ezt a történetet többen vitatják, szerintük valójában Lars Henrik Astenius, porvooi cukrászmester alkotása a sütemény, aki az 1840-es években készítette, s a költő tiszteletére nevezte el. Azt tartja a fáma, hogy a költő evett is a cukrászdában a süteményből egy pohár puncs társaságában.
A sütemény akkor vált széles körben ismertté, amikor Fredrik Edvard Ekberg, helsinki cukrászmester 1865-ben árulni kezdte az üzletében.
A Runeberg süteménynek vagy tortácskáknak sokféle receptje van, összegyűjtöttünk párat ezekből, sőt egy vegán változatot is bemutatunk.

A finn háziasszonyok szervezetének, a Martat-nak a receptje

Hozzávalók

150 g margarin vagy vaj
1,5 dl cukor
2 tojás
1 dl zsemlemorzsa
1,5 dl liszt
50 g őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor
1 dl almalé
vaníliás cukor

Tetejére: málnalekvár

Díszítés: porcukor, víz

 Elkészítés

Vajazd ki, és szórd meg morzsával a tortaformákat!
Keverd ki a margarint vagy a vajat a cukorral!
Egyenként add hozzá a tojásokat!
Külön tálban keverd össze a száraz hozzávalókat!
Keverd össze a cukros-tojásos vajat a száraz összetevőkkel és az almalével!
Töltsd meg a formákat félig-háromnegyedig a tésztával! A tetejére készíts mélyedést, és tegyél bele egy kiskanál málnalekvárt!
Süsd 175 Celsius-fokon 45 percig a tortácskákat!
A kihűlt tortácskákat díszítsd málnalekvárral és cukormázzal!

 

Vegán Runeberg sütemény

Hozzávalók

Nedves összetevők:

1,5 dl olaj
1,5 dl barnacukor
1,5 dl almaszósz, almapüré
0,5 teáskanál keserűmandula-aroma
csöppnyi só

 

Száraz összetevők:

2 dl liszt
1 dl mandulaliszt
1 dl zsemlemorzsa
1 teáskanál kardamom
1,5 teáskanál sütőpor

 Díszítés:

málnalekvár
1 dl porcukor
1 teáskanál víz

Elkészítés

Keverd össze külön a nedves és a száraz összetevőket!
Állítsd össze a tésztát!
Töltsd meg a sütőformákat! 

 Ha nem szilikonos a forma, akkor előtte olajozd ki a formákat!

Süsd 190 Celsius-fokon körülbelül 20-22 percig!
A kihűlt tortácskáknak vágd ki a közepét, és töltsd meg málnalekvárral!
A porcukorból kevés vízzel készíts cukormázat, és nyomózsák segítségével díszítsd a tortácskákat!