Pécsi finnbarátok a „geresdlaki finneknél”

2018-10-22 09:53:15


Pécsi finnbarátok a „geresdlaki finneknél”


2018.szeptember 15-én – a XLV. évadunk nyitó összejöveteleként – Geresdlakra látogattunk. Kirándulásunkról dr. Tóth Károly írta a lenti beszámolót, amelyet Anja Haaparanta fényképfelvételeivel illusztrálunk.

Egy szép szeptemberi napon látogattunk el az északkelet-baranyai Geresdlakra. Anja Haaparanta vezetésével viszonoztuk az itt élő finnek pécsi látogatásait. A gyönyörű napsütésben mindannyiunkat rabul ejtett a falu melletti szőlődombról, a Sisko Saaristo-Pekka Stavén házaspár szépen felújított présházából/hétvégi házából elénk táruló panoráma, a felhőtlen ég alatt szelíden hullámzó táj, az erdők, szántók, távolban megbújó falvak, templomtornyok látványa.

Régi ismerőseinkkel, kedves finn barátainkkal, köztük Mauri Vänskävel, az “első fecskével”,itteni lakossal találkozhattunk itt, akiknek vendégszeretete, kedvessége tette igazán kellemessé az itt tartózkodást, amelyet rövid látogatásával Habjánecz Tibor polgármester is megtisztelt.


gyönyörű kilátás a présház erkélyéről

A főként finn finomságokkal terített asztal körül, a tágas udvar diófája alatt, a teraszon, ahonnan a messziségbe lehetett látni, a vendégek és vendéglátók is jó hangulatban múlatták az időt. Természetesen ének és zeneszó, Sisko harmonika-, és Heikki Jarkko szaxofonjátéka is felhangzott a napsütéses délutánban.

Külön kell szólni a gondosan karban tartott szőlőskertekről és a borról, amelyet az itteni segítséggel induló, de az immár egyre inkább igazi szőlősgazdákká önállósuló geresdlaki finnek gondoznak, állítottak elő, s amely utóbbinak tagadhatatlanul pozitív szerepe volt a hangulat kellemessé tételében.Sisko Saaristo présháza

Lehetséges, hogy komolyan veendően igaza volt annak, aki tréfásan ezt a napot javasolta megtenni a finn bor geresdlaki világnapjának.

De akár így lesz, akár nem, azon nem változtat, hogy emlékezetes, szép órákat töltöttünk itt, Geresdlakon ezen a szeptemberi délutánon.Szép szeptemberi napsutesben társalognak finnek és magyarok.


Jó szívvel, szeretettel gondolunk rá, köszönjük.