Finnország magyar szemmel

2018-03-21 12:37:27


Gáspár Gábor fotókiállítása a Botteni-öböl parti Ouluban


„Finnország magyar szemmel” címmel veszprémi fotóművész kiállításával nyílt meg a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Oului Finn – Magyar Társaság jubileumi programja.2017-ben a Juhannus-napi rendezvény keretében Kolostorok és Kertekben, a Jezsuita Templomban volt kiállítva az a 40 fotóból kiválasztott 24 kép, amely Veszprémben a Finnugor Kulturális Főváros évében, 2016-ban a Művészetek Háza kiállítótermeiben és az Utca Galériában volt korábban látható.
Gáspár Gábor a VEMAFI szervezésében a ROVA40 művészcsere keretében járt Finnországban. A múlt évben visszatértek a képek oda, ahol a felvételek születtek. Finnország függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő lappföldi települések szívesen fogadták a Veszprémből érkező, egyben a magyar-finn együttműködést is szimbolizáló kiállítást. 2017 júliusában Nagy-Rovaniemiben indult útjára ez a kollekció. A Sonkai Közösségi Ház, a Rovaniemi Városháza és Sodankyläi Könyvtár kiállítótereiben voltak láthatók a képek a lappföldi kulturális programok keretében.
2018-ban továbbutaztak a fotók Ouluba. A Veszprémből indított vándorkiállítás a Botteni- öböl partján fekvő, kétszázezer lakosával Finnország hatodik legnagyobb városába érkezett.
A finn-magyar civil szervezetek közötti együttműködésnek köszönhetően Gáspár Gábor Helsinkiben és Lappföldön készült képeit március 2-től 30-ig az OULU10 információs központban tekinthetik meg az érdeklődők.

Tímár Veronika, VEMAFI

Fotó: Viljo Vänskä, Oulu