Négy keréken Finnországban

2016-06-19 08:26:55


Négy kerékkel Finnországba!


Mikor felmerült e lehetőség, szinte azonnal rávágtam, hogy menjünk, azért is, mert autós feelingről nem akartam lemondani.

A másik ok, aminek időszerűsége van, hogy a Körmendi és a Heinävesi Baráti Kör megalakulásának 30. évfordulója, illetve a Finn állam függetlenségének 100. évfordulója, ezzel is méltó képen lehet ünnepélyesé tenni. A kétéves program sorozatunknak első programja, ezzel indítunk a megemlékezések és a rendezvények sorában. 


Még egy magyar vonatkozású emlék buzdított, az úgynevezett Téli háború idején magyar önkéntesek mentek harcolni, segíteni Finnországnak. Ha nem is ezen az útvonalon értek finnbe, de a történelem eseményei összekapcsolódhatnak. A téli háború vagy orosz–finn háború 1939. november 30-án kezdődött, három hónappal a II. világháború kitörését követően. A 344 főből álló zászlóalj 24 tisztet illetve tisztjelöltet, 52 altisztet, 2 orvost, 2 tábori lelkészt és 264 fő legénységi állományú egyént foglalt magába. 
A sok tervezés és térképezés után valahogy így vágunk neki a hosszú útnak. Riga környékén Bauska nevű városba egy rövid éjszaki pihenőre is időt kell szakítani. De másnap Tallinból 13.30 órakor indul a komp, amit mindenképpen el kell érni vagy vesztünk egy egész napot. Ha minden a tervezés szerint megy, akkor este 20 óra környékén Heinävesiben lehetünk

Utunk során azért a lényeges és érdekes látnivalókra is időt szeretnénk találni. A lent látható tervezés szerint, természetesen ez az egész oda vissza útra értendő. Azért még is csak 6 országot szelünk keresztül, de számolhatunk 8 - at is.


A zenei fesztivál programjára érkező küldöttség kisebb részét alkotjuk, a többiek repülővel indulnak útnak. A hangverseny sorozat Heinävesi szép fatemplomjában lesz és a jótékonysági csatornaevezés mellet egy 70 darabból álló magyarországi viseletekből összeállított fénykép kiállítást is viszünk. Amely a városban lesz kiállítva, majd a környező települések is megismerkedhetnek a kiállítás anyagával. Például:

Matyó viselet 

Magyar népviseletek - Bácskertesi viselet - Bácska - Délvidék

Balti államokon átvezető via-Baltica úton könnyű menni Augustowtól egészen Tallinig. Augustowba több irányból is el lehet jutni, attól függően, hogy Magyarország melyik részéről indultok, ha nyugatról indultok, a mi estünkbe akkor érdemes Pozsonynál átmenni és ott Zsolna fele az autópályán majd északnak Csehországon át Lengyelországba. Bielsko Bialanal északnak kell menni Piotrkow Trybunalskin át Varsó fele. Budapest felől is állítólag jobb ezt az utat választani, a Krakkó-Varsó út állítólag borzasztó. Varsóban már megépült az északi kör gyűrű amin szépen ki lehet kerülni a belvárost. Varsó után Bialistokon keresztül érdemesebb menni, még, ha kerülőnek is látszik, a másik út Piatnica Poduchownan át nagyon rossz minőségűnek mutatkozik.
Varsón ajánlatos éjjel vagy hétvégén átmenni, különben hatalmas a forgalom és elég rosszul van kitáblázva.
Traffipaxra számítani kell az uton, igaz mindig jeleznek a szembejövők, de könnyen előfordulhat főleg a Baltikumban hogy nem jön senki szemben – ha lekapcsolnak akkor nem árt beszélni oroszul.

Körmend – Krakkó – Varsó (860 km)

Utazás Szlovákián át  Lengyelországba. Utazás közben rövid sétát teszünk Krakkóban, ahol megnézzük az Óváros főbb nevezetességeit (Posztócsarnokot, Városháza tornyát, a Mária-templomot). A városnézés után tovább utazunk Lengyelország fővárosába Varsóba.

Varsó – Keresztek hegye – Riga (650 km)

A térség legjelentősebb katolikus zarándokhelyén a Keresztek hegyénél tartunk pihenőt. A Litván Golgotának is nevezett 10 m magas dombon a becslések szerint 100 ezer különböző méretű és anyagból készült kereszt áll.

Rigában, a Baltikum legnagyobb városában, amely 2014-ben Európa kulturális fővárosa. Sétánk során felkeressük az UNESCO Világörökség listájára felkerült Rigai óvárost, megnézzük a Szent Péter templomot, a Városháza épületét, a Feketefejűek házát és a Rigai Dómot,

Riga – Tallinn (300 km)

Észtország fővárosába Tallinnba.
Meglátogattuk a városban található nagyobb jelentőségű emlékhelyek,, a Castrum Danorum-ot, a Várkastélyt, a Tallinni dómot, az Alekszandr Nyevszkij ortodox katedrálist, a késő gótikus Városházát, a nőtlen kereskedők céhének székházát, a Feketefejűek házát és a Szent Olaf-templomot.


Támogatóink:
Körmend Város Önkormányzata
Elixír Patika
Joó
Építőanyag és Teherfuvarozó
AK autócentrum Körmend
Maxmédia kft.
Babati és Társa Kft.
és még sokan mások.