Egy diák lány élményei Finnországban/2

2015-05-06 08:25:37


A Balti-tenger kalózai

Az első két hónap hideg, sötét tele után március közepén elutaztunk egy kicsit a tavaszba. Ehhez 6 órát buszoztunk Helsinkiig, ahonnan egy komppal folytattuk útunkat Észak-Európa Velencéjébe. Az egész éjszakás utazást a “Balti-tenger kalózai” programjaival színesítették számunkra. Először egy pezsgős köszöntővel fogadtak minket, ezt zumba-táncóra, ismerkedős buli és a Hard Rock Café által támogatott karaoke parti követte. Eközben büfés vacsorát is biztosítottak számunkra, ahol saláták színes választékából válogathattunk a tengeri herkentyűkhöz. Majd desszerttel és kávéval zárhattuk a lakomát.

A komp belülről
A komp belülről
Köszöntő
Köszöntő
Vacsora
Vacsora

Másnap reggel megérkeztünk Svédország fővárosába, Stockholmba. Amit tudni érdemes róla, hogy Svédország ötször nagyobb Magyarországnál. Azonban mindösszesen 3%-a lakott terület, melynek zöme a déli országrészen helyezkedik. A részeket erdő és tavak ezrei fedik, melyek ideális feltételeket biztosítanak pihenésre. Az ország északi fekvése miatt hűvösebb az időjárás, mint hazánkban, de jelentősen enyhébb északi szomszédainál. Pénznemük a svéd korona, az árak nagyjából egy szinten vannak a finnekével.

No de térjünk a látnivalókra. Az első amit meg kell jegyeznünk, hogy Stockholm lenyűgöző természeti adottságait még különlegesebbé teszi, hogy sok kis szigetre épült és összesen 53 híd köti össze. Ezért is nevezik Észak-Európa Velencéjének. Ám meglátásaim szerint ezek a hídak jelentősen hosszabbak és szélesebbek, mint Velence hídjai. Maga a város pedig sokkal nyugodtabb és tisztább.

Stockholm legjelentősebb látnivalója a Gamla Stan, egy kis szigetre épült óvárosi rész. Az egész kis szigetet végig kísérik a 13. századi kereskedők hangulatos színes, magas épületei. A középkort megidéző macskaköves, kanyargó kis utcák teljesen elvarázsolják az embert és valóban olyan érzés, mintha visszamennénk az időben. Ezt tetőzve nyugalmat sugárzó kávézók, cukrászdák és éttermek csábítják a turistákat egy rövid kikapcsolódásra. Az utcák között található egy német templom, mely sajnos zárva volt. Ám a főtér mellett a katedrális a hét minden napján várja a látogatókat. Engem különösen magával ragadott a templom stílusa. Ez a szent hely nem a szokványos arany-arannyal ötvözött díszítésen alapult, hanem a visszafogott fa kidolgozású díszletek, ezüst oltár és szépen kidolgozott szobrok ötvözik a “kevesebb néha több” teóriáját.

A templom után Európa egyik legnagyobb palotája fogad minket, amelyben ma antik- és kastélymúzeum valamint kincseskamra található. A külső homlokzat renoválás alatt áll, így nemsokára megtekinthetjük új arculatát is. Ahogy végigértünk a kis szigeten egy híd választ el minket az életteli bevásárlóutcától, ahol megjelennek a modern város boltjai, kávézói, metróállomásai.

Rövid látogatásunk alatt ezeket a helyeket sikerült meglátogatnunk, de remélem egy hosszú hétvége keretében egyszer még megtekinthetem.

Gamla Stan utcái
Gamla Stan utcái

IMG_4194

Német templom bejárata
Német templom bejárata “Fürchtet Gott! Ehret den König!”
Német templom
Német templom
Főtér
Főtér
Katedrális
Katedrális
IMG_4230
IMG_4234
IMG_4231
IMG_4236
IMG_4232
Függő gyertyatartó
Függő gyertyatartó
Királyi palota
Királyi palota
Haza útunk
Haza útunk