Finn hét a Keményben

2014-08-29 10:37:55


A finn hét programja a Békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskolában
2014. 05. 26 - 30.

Május 26., hétfő
Első alkalommal rendeztünk iskolánkban finn hetet a Finn-Magyar Baráti Társaság felhívása nyomán. Előzetes feladatként az osztályok (csoportok) készítettek egy-egy plakátot Finnországgal kapcsolatban  Ég és Föld, Tűz és Víz címmel. Kiraktuk a falakra őket, később a rajzot és az éneket tanító kolléganők értékelték a plakátokat. A díjazáshoz segítséget kaptunk a békéscsabai Árpád fürdőtől: 10 db kétalkalmas belépőjeggyel jutalmazhattuk a lelkes diákokat kiemelkedő munkájukért.
A Finn Nagykövetségről kölcsönkapott kiállítás anyagát, 35 db A3-as méretű, Martta Wendelin-féle Kalevala-ábrázolást a földszinten helyeztük el. Ennek a kiállításnak a megnyitójával indult május 26-án a finn hét. Beszédet mondott iskolánk igazgatója, Skultétiné Barna Anita és az egyik magyartanárunk, Szántó Magdolna. Fellépett a Kemény Gitárklub is Lustyik István vezetésével.
A hétfői előadást Freisinger Bodnár Judit tartotta nekünk, aki Budapestről érkezett hozzánk. Előadásának címe: Tove 100. Néhány tanulónak egy-egy rövidebb, illetve egy hosszabb Tove-szöveget kellett felolvasnia, amelyeket Judit már korábban lefordított magyarra és el is küldött nekünk. Nagy élmény volt hallani a Múminok életéről.

Május 27., kedd
Zsabka Erzsébet és Pásztorné Rita, a Békéscsabai Finn-Magyar Baráti Kör volt titkárai, valamint Kruzslitz Ilona, a Baráti Kör egyik tagja kiállítást rendeztek, illetve egy 45 percesre tervezett, de a hatalmas érdeklődés miatt jóval hosszabbra változott élménybeszámolót tartottak.

Mivel szerdán kellett a tanulóknak a kompetenciafelméréseket írniuk, ami miatt az iskolába idegenek nem jöhettek be, erre a napra nem terveztünk programot.

Május 29., csütörtök
Nemes Roland és Szabados Béla építészek nagy sikerű kiállítása és ppt-előadása zajlott ezen a napon a finn építészetről.

Május 30., péntek
Paavo Nurmi tiszteletére futva érkeztünk a Városháza elé – az iskola futóit fogadták a város képviselői, akik beszéltek a híres futóról, a helsinki olimpiáról, illetve Békéscsabának és finn testvérvárosának, Mikkelinek a kapcsolatáról.

Folyamatos:
A héten a szünetekben szólt az iskolarádió finn dalokkal.
Órákon néhány perc mindenféle témában (fizika, ének, irodalom, nyelvtan, történelem…) a finneké volt.
Összeállítottam egy tesztet Finnországgal kapcsolatban, amelyet az iskola honlapjára is feltettünk, és ott is meg lehetett oldani. A jutalmazásba besegített a szülői munkaközösség.
A faliújságon közzétettük a napi várható programot, illetve érdekességeket, a Rénhíreket.

Köszönjük még Mazán Márta könyvtáros és szabadidő-szervező munkáját!

A finn hét online sajtója letölthető >>>itt

A finn héten készül fotók:


megnyitó


megnyitó


Freisinger Bodnár Judit


Kalevala


Kruzslitz ILona


Kruzslitz Ilona tárgyai


Nurmi futás


Nurmi futás indulás


Zsabka Zsóka előadása


Zsabka Zsóka tárgyai


Zsabka Zsóka tárgyai


Babócsai Gábor süteményei


kalács


mézes


medvetalp és hógolyó


plakát


plakát