A finn törrténelem a szabadegyetemen

2013-12-19 09:22:51


teli_haboru.jpg

A negyedik Északi Fények - Ismerjük meg Finnországot! szabadegyetemi előadássorozat is bezárta kapuit kedden délután.

A legutoljára a 105 napos Téli háborúról hallgathattak meg történelmi előadást az egyetemi hallgatók. Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület tagja, Marácz István által prezentált előadás kitért az előzményekre is, miszerint az akkori Szovjetunió milyen módon kívánta az érdekszféráját az 1930-as évek végén kiteljesíteni. Egyedül egy kis skandináv ország, Finnország állt csak ellen neki. A finnek a téli háborúra ugyan mozgósítás során ugyan felkészültek, de Helsinki bombázása váratlanul érte az országot. A finn hadsereg kisebb létszámmal volt jelen a térségben, de mindenhol ott volt, ahol a szovjetek támadtak - köszönhetően a svéd kódfejtők áldásos munkájának.
A finn katonák leleményessége sem ismert határt: volt, amikor egy meghibásodott bombákkal teli szovjet repülőgéppel mentek vissza az ellenség repterére, amit földig is bombáztak.
De az orosz katonák a síelő kísértetektől is nagyon tartottak. Volt olyan finn katona, amelyik napokig beásta magát a hómezőbe és onnan lőtte ki az szovjet katonákat.
Természetesen a finn hadvezetés hamar belátta, hogy sokáig nem tudják tartani a szovjeteket és március 12-én aláírta Finnország a moszkvai békét, ami után területekről kellett lemondani a skandináv államnak. Az elcsatolt területekről ugyanakkor áttelepítették a finn állampolgárokat, ezzel is megtartották a családok egységét.
Az előadás után az egyesület megtartotta hagyományos kiskarácsonyi ünnepségét is, ami keretében egy kis forralt bor mellett elbeszélgettek az elmúlt év történéseiről is.

További képek az előadásról hamarosan!!!

Forrás:  http://www.ajkaimagyarfinn.hu