Viljo Tervonen-re emlékeztünk

2013-04-21 20:09:38


Helsinkiben a Magyar Kultúra és tudomány központjában április 18.-án Viljo Tervonen-re ( 1917-2011) emlékeztünk. A sokak által ismert " legmagyarabb finn "- ként   tisztelt tanár, fordító és a magyar kultúrkapcsolatok sokévtizedes  ápolójának  utolsó, finn nyelvü  könyve 2012- ben a Fenix kiadó gondozásában jelent meg  "UNKARIA mennen tullen"/  Magyarország menet jövet  címen.

A Rácz István díjas szerzö posztumus könyvét Marketta Huittu szerkesztette, Viljo Tervonen kéziratai és a finn rádió 2002-ben készített müsora alapján. A könyvbemutatót Márk Katalin vezette, a kiadót Reima T.A. Luoto képviselte. Remélem, hogy a könyv magyar fordításban is hamarosan napvilágot lát.

Viljo Tervonen-t  két nagy  szerencsében részesítette az élet. Az egyik, hogy a munkája egyben a hobbyja is volt, a másik pedig az,  hogy harmincéves pedagógusi  müködése után még harmincöt évig lehetett nyugdíjban, kutatva a finn-magyar kultúrális kapcsolatokat és az azokat létrehozó eröket. Ennek a kutatómunkának gyümölcsei az évek során több könyv formájában jelentek meg.

A rendkivül sikeres rendezvényen sokan résztvettek, azok akik a szívükben örzik ennek a kivételes embernek az emlékét.

Judit Mäkinen

Finnország