Finnországi levelek 85.

2013-04-04 20:30:50


 

Finnországi levél hazámból, Finnországból, szülőhazámba Magyarországra

85. levél                                                    2013 április 3

Kedves Olvasók!

Előző levelemben egy kis tájegységröl írtam, mai levelem ezzel szemben Finnország területileg legnagyobb tájegységével foglalkozik, azaz a

Lapin maakunta/ Lappföld tájegység -ét hozza közelebb Önökhöz.

A mai tájegység egésze 1938-ig Oulu megyéjéhez tartozott, akkor alapították Lappföld megyéjét. A Szovjetunió Finnországot 1940 és 2947 között kényszerítette arra, hogy ennek a megyének keleti részeiről  - Salla és Petsamo - lemondjon és így a tájegység  alapterülete ma 98 982,56 km2 . Ez azt jelenti, hogy  a  tájegység mai területe kb. fele a történelmi  Lappföldnek.

Egy kis történelem:

Politikai törekvéseinek megerősítésére IX. Karl (1550-1611)  svéd király alapította a  Lapp grófságot, ennek emlékét viseli a tájegység címerében látható  korona.


A címert a király udvari építésze tervezte. A címerben látható ?Wilder Mann" azaz Vadember akkoriban nagy "divat? volt. A címerben is látható, vállán egy aranyszínű doronggal, derekán zöld koszorúval.

Amikor IX. Karl király lett - 1604 ben - birodalma címereihez a Lapp grófság címerét is hozzátette.

A tájegység himnusza  Oskari Merikanto (1868-1924) zenéje, szövegét  August ValdemarKoskimies

 (1856-1929) írta.

A himnusz itt hallható:

  

Lappföld tájegysége a  legritkábban lakott területe Finnországnak, 1,98 lakos esik egy km2-területre.

A tájegység területe 98 982,56 km2, a belvizek ebből 6 320,96 km2-t tesznek ki. Itt van Finnország legmagasabb csúcsa is, mégpedig a finn-norvég határon levő

 Halti tunturi melynek magassága 1324 m.

A Halti tunturi és annak környéke a számik/lappok  régi  szent  területe, itt ment keresztül a Jeges-tengerhez vezető  vándorút ( =jutamisreitti) és ez a terület a jó minőségű zuzmók miatt  a rénszarvastenyésztés egyik fontos központja. A számik hittek abban, hogy a Halti tunturin és annak környékén  istenek lakoznak és nyár idején itt gyülekeztek, hogy együttesen énekeljenek az isteneknek. Ennek a lapp éneklési módnak  a neve joika/joiku, kissé hasonlít a jódlizáshoz.

Lappföld tájegységének  központja Rovaniemi, többi városai: Kemi, Kemijärvi és Tornio

Rovaniemi  magyar testvérvárosa : Veszprém

Írásos emlékek erről a helyről 1453-ból származnak, de tudvalevőleg már a kőkorszakban is éltek itt emberek. Az 1100-1200-as években  sok helyről telepedtek ide lakosok, Finnország különböző területein kívül  Svédországból, Norvégiából, sőt Németországból is érkeztek ide bevándorlók.

Többféle számi ( lapp ) nyelvet is használnak ebben a tájegységben, ennek megfelelően Rovanieminek több neve is van,

inarinszámi neve:  Ruávinjargâ, északszámiul Roavvenjárga - nak  vagy Roavenjárga - nak hívják és  koltaszámi nyelven Ruä ?vnjargg a neve.

Rovaniemi lakosainak száma jelenleg 60 887, a város az Ounas- és Kemijoki nevű folyók elágazódásánál fekszik.

 

Rovaniemi  a folytatólagos háború előtt szép, nyugodt kisváros volt, klasszikus és szecessziós stílusban épült faházakkal. Ismert volt ez a város sok jugend stílusú épületei miatt is.  A háborúban, a városban  német katonaság állomásozott, a katonák sport-  és sílesiklópályát is építettek 1943-ban ide.

Amikor Finnország és a Szovjetunió között megszűntek a harcok, a szovjetek követelésére 1944 szeptember 15-i határidővel ki kellett űzni a német katonaságot az akkor 8233 lakosú  városból. A lakosok elmenekültek, 4800-an Svédországba, a többiek Finnország délibb részeibe mentették magukat. A németek visszavonulásuk során felgyújtották gyakorlatilag az egész várost, a környék hidait felrobbantották, a város épületeinek kevesebb, mint  10 %-a maradt épen.

A lakosok lassan települtek vissza és megindult az újjáépítés. A városrendezési tervet Alvar Aalto készítette, a városépítés 8 évig tartott.  Nemzetközi segítséget Rovaniemi az Egyesült Nemzetek segélyszervezetétől UNRRA ( Uniteed Nations Relief and Rehabilitation Administration ) -tól kapott. A segély legnagyobb része az Amerikai Egyesült Államokból és Svédországból érkezett.

Minderre manapság már kevesen emlékeznek, Rovaniemi a Mikulás lakóhelyeként ismert a világ minden részén.

A Mikulás vonzza a látogatókat, Rovaniemiben van Finnország egyik legforgalmasabb repülőtere. A téli túrizmus minden formáját lehet itt űzni, a kutyaszános "szafari?-tól kezdve. Asz Ounasvaara sí központ 1943 óta várja a lesiklást kedvelőket.  Önök között kedves Olvasók is többen vannak olyanok, akik megfordultak itt az északi sarkkörön.

Okvetlen említést érdemel  az Arktikum nevű kultúrközpont. Ez a legnagyobb részben földalatti  múzeum és kongresszusi intézet Finnország függetlenségének 75. évfordulóján, 1992 december 6.-án nyitotta ki kapuit. Dán - Claus Bonderup - és finn - Jan Lehtipalo -  építészek közös terve, a föld feletti része egy üvegsöre emlékeztet, mely észak-déli irányban fekszik. 

Rovaniemiben van az Európai Unió legészakibb egyeteme és szakföiskolája, itt müködik a Lappföld Sportintézete is. Az egyetemen kb. 4000 hallgató tanul 4 karon: oktatásügyi,  jogi ,  müvészeti  és társadalomtudományi  felsöfokú tanulmányokat lehet itt folytatni.

A modern zenét kedvelők bizonyára emlékeznek  arra, hogy az Eurovízió versenyét 2006-ban Finnország nyerte, az együttes szólistája Mr. Lord azaz Tomi Putansuu Rovaniemi város büszkesége, itt  az egyik teret is róla nevezték el Lordi aukio-nak.

A Lappföld változatos tájait  a legismertebb Kittilä-ben élt  festőművész

 Reidar Särestöniemi (1925-1981) örökítette meg.  Háza ma múzeum, szabadon látogatható.

Akit érdekelnek  ennek  a misztikus festőnek képei, az okvetlenül nézzen be ide

A tájegység saját állata a

Poro / 

A gyakran hallott hiedelemtől eltekintve a rénszarvas nem "vadállat " hanem rideg tartású háziállat.

A különböző tulajdonosok állatai együtt  legelnek nagy csordákat alkotva,  évente egyszer közösen   hajtják be a csordákat, közösen választják ki a saját állataikat és közösen gondoskodnak a vágásról és a hús értékesítéséről. Hogy egy-egy tulajdonosnak hány állata van, azt nehéz megtudni, ha a gazdát megkérdezik, általában ezt válaszolja: Elég van belőlük.

Lappföld tava az Inarijärvi

Finnország legnagyobb tavainak egyike,  helyenként 100 m mély, a lazacban gazdag tó vizét a Paatsjoki nevű folyó viszi a  Jeges tengerbe.

Ennek a tájvidéknek saját virága a Kullero


A Magyarországon védett, Zergeboglár -nak nevezett növény  élénksárga virágai Finnországban sok helyen láthatók.

A tájegység saját " köve " az

Arany

A Lappföldön két aranybánya van, Kittilä-ben ( Suurikuusikko )  és Sodankylä-ben(Pahtavaara). Több helyen is mosnak aranyat  ezek közül legismertebb az un. Kultakylä / Aranyfalu Sodankylä Tankavaara-ban. Ez a hely manapság a turizmust szolgálja, itt lehet megismerkedni az aranykeresés történelmével és szakszerű vezetéssel lehet aranyat is mosni.

Akinek szerencséje van, az talál, apró aranyrögöket- ezeket megtarthatja emlékül. Itt találta 1950-ben Tauno és Jouko Virtanen az eddigi legnagyobb aranyrögöt, melynek súlya 186,5 g volt.

Végezetül, de nem utolsó sorban a tájegység madara:

Sinirinta azaz Kékbegy

Magyarországon védett madár, melynek eszmei értéke 50 000 FT.

Kedves Olvasók! A Lappföld varázslatos táj az év minden szakaszában. Van itt egy mondás, miszerint akit egyszer megcsípett a lappföldi légy az mindig vágyik oda vissza. Ezzel zárom mai soraimat, kellemes perceket kívánva Önöknek a Lappfölddel való ismerkedéshez.

Judit Mäkinen
Finnország

Források:

http://www.lapinliitto.fi/lapin_liitto/vaakunahttp://fi.wikipedia.org/wiki/Haltihttp://fi.wikipedia.org/wiki/Rovaniemihttp://www.arktikum.fi/FI/arktikum-talo/arkitehtuuri.html

http://www.forest.fi/smyforest/forest.nsf/allbyid/9DD8ADB9828A7ED8C22572330040FC34?Opendocumehthttp://www.luontoon.fi/retkikohteet/retkeilyalueet/inari/luonto/Sivut/Default.aspxnt

http://www.terra.hu/haznov/htm/Trollius.europaeus.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kullanhuuhdonta

Arktikum:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arktikum_museum.JPG

Aranymosók: http://www.tankavaara.fi/goldvillage/pages/fi/kultahuuhtomo.php

Rénszarvasok képe: saját felvétel