Kalevala Baráti Kör hírlevele 2012. november

2012-11-06 06:10:41


Kedves Finnbarátok!

 Köszönjük minden kedves tagunknak a Körhöz 124 969 forint összegben beérkezett idei 1%-os SZJA felajánlásokat. A közgyűlés küszöbén ugyanakkor emlékeztetünk mindenkit idei tagdíjának rendezésére (diák, nyugdíjas 2000 Ft, dolgozó 3000 Ft, családi 4000 Ft). Számlaszámunk 11705008–20409803. A tagdíjak rendezésével a szavazatra való jogosultság megszerezése mellett rendezvényeink színvonalas lebonyolítását segítik elő.

 

2012. november 22-én, csütörtökön 18 órakor tartjuk a Kalevala Baráti Kör tisztújító közgyűlését a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében (Bp. V., Sütő u. 1.). Határozatképtelenség esetén a következő közgyűlést változatlan napirendi pontokkal 2012. november 22-én, csütörtökön 18.15-kor tartjuk a fenti helyszínen. A tisztújító közgyűlésen minden aktív tagunk megjelenésére számítunk, hiszen itt alkothatnak képet a három éves ciklus után leköszönő elnökség munkájáról és felelős gazdálkodásáról, és szavazatukkal hozzájárulhatnak a Kör jövőjének formálásához. A közgyűlés napirendi pontjai:

· Levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása

· Elnöki beszámoló

· Pénzügyi beszámoló a 2011/2012. évi gazdálkodásról

· Az ellenőrző bizottság elnökének jelentése a 2011/2012. évi pénzgazdálkodásról

· Tervezet a 2012/2013. évi gazdálkodásról

· A szavazatszámláló bizottság elnökének és tagjainak megválasztása

· A KBK elnökségi tagjainak megválasztása

· A szavazás eredményének ismertetése

· Egyéb

Az elnökségi tagságra jelöltek bemutatkozását a mellékletben olvashatják. Ezúton szeretettel gratulálunk dr. Richly Gábornak, a leköszönő elnökség tagjának, aki 2012 szeptemberétől a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatójaként folytatja hivatását.

A jelölőlistát letöltheti itt pdf formátumban

               Mit keres ennyi magyar író Helsinkiben? Mit jut eszébe egy finnek a Pál utcai fiúkról? A közgyűlés hivatalos részét követően Bába Laura műfordító, irodalomtanár beszámolóját hallhatjuk az októberi helsinki könyvfesztiválról, amelynek Magyarország volt a díszvendége.Az összefoglalót irodalmi részletek tarkítják, az est háziasszonya Simon Valéria (+36-20-432 55 92).

 

2012. december 9-én, vasárnap 16 órakor lesz az immár hagyományos Kauneimmat joululaulut finn karácsonyi éneklés a budahegyvidéki evangélikus templomban (Bp., XII. Kék Golyó u. 17.). A kizárólag finn nyelvű alkalom házigazdája Pap Kinga Marjatta és a Laulujoutsen énekegyüttes (+36-20-234 1667).

 

2012. december 13-án, Luca-napon 18 órakor „felnőtt” pikkujoulura (kiskarácsony) várjuk az érdeklődőket a Deák téri Evangélikus Gimnáziumba (Bp. V., Sütő u. 1.). Szegedi Csilla finn szakos borász és Sipos József borkóstoló alelnökünk vezetésével ismerkedhetünk a borkóstolás technikájával és filozófiájával, a Kalevala Kórus pedig Katonáné Malmos Edit vezetésével fokozza az ünnepi hangulatot. Az ötféle bor bemutatását magukban foglaló kóstolójegyek 1000 forintos áron lesznek kaphatók. Kérjük, hogy aki teheti, sós vagy édes süteménnyel járuljon hozzá a vendéglátáshoz. Az esten szokás szerint lehetőség lesz karácsonyi könyvajándékok beszerzésére, köztük idén megjelent kötetek megvásárlására is. Az est háziasszonya Hernádi Réka
(+36-20-429 01 91).

 

Karácsonyi finnes könyvajánló a könyvesboltok kínálatából

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu, a szuperhősök (Cerkabella, ford. Bába Laura)

Elina Hirvonen: Legtávolabb a haláltól (Magvető, ford. Olga Huotari)
Kari Hotakainen: Az életkereskedő (Libri, ford. Kovács Ottília)
Siri Kolu: Mi, banditáék (Móra, ford. Szakonyi Csilla)

Leena Krohn: Az angyaltrombita (Polar, ford. Kovács-Győrffy Éva)

Leena Lehtolainen: Első gyilkosságom (Animus, ford. Varjasi Csilla)

Sofi Oksanen: Baby Jane (Scolar, ford. Bába Laura)

Seita Parkkola: Vihar (Cerkabella, ford. Bába Laura)

Timo Parvela: Miau és Vau (Kolibri, ford. Kovács Ottília)

Timo Parvela: Szerencsekerék (Cerkabella, ford. Bába Laura)

Tavalyi vaj. Finn groteszk novellák. (Podmaniczky Művészeti Alapítvány, ford. Olga Huotari, Kovács Ottília)

Szeretettel ajánljuk tagjaink figyelmébe a História folyóirat 2012/7. számát, mely színvonalas összeállítást közöl a finn történelem időszakairól az őstörténettől egészen a XX. századig. A folyóirat 370 forintos áron kapható a nagyobb újságárusoknál. Decemberben a Nagyvilág Világirodalmi Folyóirat új számát is érdemes már keresni, ez is tematikus finn szám lesz.

 

Tábori előzetes

2013. július 14–28. között ismét megrendezzük hagyományos kéthetes intenzív finn és magyar nyelvi táborunkat, ezúttal Zalaegerszegen. A finn nyelvtanárok Irmeli Kniivilä és Boncz Ferenc, a magyartanárok Simon Valéria és Zólyominé Csaba Katalin lesznek. Felhívjuk a figyelmet, hogy a táborban NINCS kezdő csoport, így minden kedves érdeklődőnek javasoljuk, hogy már év közben kezdje el gyarapítani nyelvtudását. A tábor költségeiről és a jelentkezés részleteiről januári körlevelünkben olvashatnak.

 

Felhívás! Akik szívesen fogadnák körleveleinket elektronikus formában, kérjük, küldjék el e-mail címüket Várady Eszternek (varady@vonas.hu).

 

Szép karácsonyi készülődést és finn élményekben gazdag új évet kívánunk!

 

Budapest, 2012. november 4.

                          
 

                           Pap Kinga Marjatta                      Hernádi Réka

                           elnök                                          szervező titkár

                           tel.: +36-20-234 1667            tel.: +36-20-429 0191