Két évtized ünneplése

2012-08-21 15:20:59


Húsz éve, 1992. október 6-án írták alá Rovaniemen Malaiskunta és Ajka önkormányzatai a testvérvárosi kapcsolatokról szóló megállapodást. 2006. január 1-je óta a finn közigazgatási reformnak köszönhetően, Rovaniemi városunk testvértelepülése.

Ez alkalomból augusztus 18-án, szombaton Ajka Város Önkormányzata, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, a Finn Nagykövetség valamint az Ajkai Magyar - Finn Baráti Egyesület jóvoltából Ajka és Rovaniemi testvérvárosi kapcsolatának 20 éves évfordulója alkalmából mutatkozott be Tímár József magyar és Benjam Pöntinen finn természetfotós, „Légihíd“ című kiállításával.
Az Ajkai Pedagógus Női Kar finn valamint magyar dalokkal köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük a finn delegációt, az Ajkai Fotóklub valamint az egyesületünk tagjait.


„Ez a kiállítás nem jöhetett volna létre, ha nincs a finnországi Rovanieminek és a magyarországi Ajkának ebben az évben húsz éves testvérvárosi együttműködése.“ - kezdte megnyitó beszédét dr. Horváth József alpolgármester. A városvezető emlékeztetett arra, hogy a kapcsolatok már a rendszerváltás előtt elkezdődtek, ami bizonyítja, hogy a finn és a magyar nép rokoni kapcsolatain kívül, a két város és ország egymás kultúrájáról, életéről érdeklődött.  A kapcsolatok kialakításában nagy szerepet játszott Matti Ansala, az akkori rovaniemi járás polgármestere, aki jelenleg az egyesített Rovaniemi alpolgármestere. Az ünnepre a finn küldöttséget Matti Ansala vezette.


A kulturális terület mindig is fontos része volt az együttműködésnek, hiszen már a nyolcvanas években bemutatkozott Ajkán Tuula Jukka grafikus művész, de a finn képzőművészek részt vettek városunkban megrendezendő országos képzőművészeti seregszemléjén, az  Ajka Tárlaton illetve az Ajkai Képzőművészeti Egyesület évente megrendezendő balatonszepezdi alkotó táborában. 
A „Légihíd“ című kiállítás úgy jött létre, hogy a finn alkotó, Benjam Pöntinen Magyarországon, a magyar, Tímár József pedig Finnországban kereste meg azokat a természeti értékeket, amelyeket érdemesnek tartott lencsevégre kapni és másokkal is megismertetni. A kiállítás címét adó légihíd a mindkét nép tudatában különleges szerepet betöltő, tavasszal és ősszel rendszeresen vonuló darvak útvonalát jelképezi, amely összeköti egymással a földrajzilag távol fekvő két országot. A felvételek művészi módon mutatják meg a bennünket körülvevő természeti szépségeket, amelyek mellett rohanó hétköznapjainkon legtöbbször elmegyünk.
„Legyen ez a tárlat egyfajta lelki feltöltődés, de egyben figyelemfelhívás is, hogy továbbra is törekedjünk természeti kincseink megóvására épp úgy, mint a finn és a magyar nép közötti barátság ápolására, ha azt szeretnénk, hogy az utánunk következő nemzedékeknek is ugyanannyi lenyűgöző élményben legyen részük, mint az elmúlt húsz évben nekünk!“ - zárta  köszöntő beszédét dr. Horváth József.


Ugyancsak ezen a napon lépett fel testvérvárosunk zenekara, a Revoc is. A tizenéves fiúk még csak egy éve zenélnek együtt, de Ville Raappana, Mikko Kreivi és Joonas Hyötyniemi a szombati rockfesztivál utolsó fellépőjeként fergeteges hangulatot teremtettek, ami többek közt abban is megnyilvánult, hogy az angol és finn nyelven előadott számaikat jó pár fiatal és idősebb rocker a színpad előtt táncolta végig. A fiúk a koncert végén sem tudtak elszabadulni az ajkai közönségtől - kiváltképpen a lányok rajongták körbe a őket, akik facebook fotókért és kérdésekkel rohamozták meg a jelenleg katonai szolgálatukat töltő fiatalokat, akik ez alkalomból eltávozáson voltak. 

Az Ajkai Nyári Fesztivál programsorozatában vasárnap délután mutatták be Ajka és Rovaniemi Európai Uniós projektjeit a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont konferenciatermében. Ajka részéről Tóth Gergely stratégiai referens a Megújuló Belváros című városrehabilitációs pályázatot ismertette, majd az Ajka Városi Bölcsőde bővítését.
Rovaniemi bemutatóját Tarmo Aittaniemi projektmenedzser tartotta, aki a szakmai képzést támogató Proto Design II. című projektet mutatta be, amely a lappföldi egyetem, a főiskola és a szakiskola együttműködésén alapul, fő célja új ötletekkel kifejleszteni egy modern, minőségi tanulási környezetet és támogatni az újszerű üzleti kezdeményezések megvalósulását Lappföldön.

Ajkai Nyári és Tócsifesztivál keretein belül a 20 éves testvérvárosi kapcsolatokat is ünnepelte a város. Schwartz Béla ajkai polgármester elsőként a rovaniemi majd a székelykeresztúri küldöttséget köszöntötte. Utóbbi településsel is két évtizedes kapcsolatokra tekinthet vissza Ajka, ennek megünneplésére már korábban sor került az erdélyi városban.
A polgármester elmondta, hogy 1987-ben járt elsőnek Rovaniemiben, ugyanis már ekkor elkezdődött a két település közti kapcsolatok felvétele. Az ottani járás vezetzője, Heiki Hjukka  1989-ben látogatott első alkalommal Ajkára. A járás és a város 2006-ban egyesült, azóta Rovaniemi városunk testvérvárosa. A kapcsolatok fejlesztésében sokat segített 
Mauri Gardin és Matti Ansala - említette meg Schwartz Béla.  Kapcsolataink főleg kulturális és oktatási területen erősek. Fellépett nálunk a rovaniemi férfikórus, több alkalommal szerepelt Ajkán a Siepakat Táncegyüttes is. Finn művészek mutatkoztak be városunkban és a magyar művészeti csoportok is bemutatkozhattak északi rokonainknál. A Fekete-Vörösmarty Iskola 2004-ben együttműködési megállapodást kötött egy testvérvárosi gimnáziummal.
Városunk polgármestere a húsz éves évforduló alkalmából egy kristályvázával ajándékozta meg a vendégek küldöttségét.
Finn részről, Rovaniemi alpolgármestre, Matti Ansala köszöntötte Ajka polgárait, aki köszöntését magyarul mondta el az Agórán, nem kis meglepetésére és örömére a megjelent közönségnek. A finn delegáció vezetője a hatvanezres Rovaniemi üdvözletét tolmácsolta az ajkaiaknak, majd egy finn közmondással folytatta köszöntő beszédét, A vér a víznél sűrűbb, ami azt takarja, hogy a rokonság az egybetartozás miatt fontos. Ezzel a finnugor rokonságra utalt elsősorban Ansala. Több nehézségen, viszontagságon mentünk keresztül, de hagyományainknak és kultúránknak köszönhetően megőriztük identitásunkat.  Ennek az összetartozásnak köszönhető valószínűleg az a barátság és együttműködés, amikor a fiatal néptáncosaink a barátság talajából összekötötték ezt a két várost. - hangoztatta a finn alpolgármester. Ez a barátság húsz évvel ezelőtt lett hivatalos, amikor is megkötötték a testvérvárosi együttműködési megállapodást. Az elmúlt két évtizedben megismertük egymást, egymás hagyományát és ezen a közös úton mindketten bele is léptünk az Európai Unióba. Az együttműködésünk, a találkozásaink emberek között történtek és nem szervezetek közt.  Az emberek tiszta szíve és teljes odaadása ápolta ezt a barátságot.
A húsz éves évforduló alkalmából finn vendégeink is ajándékkal lepték meg az ajkaiakat.   Matti Ansala a finn dízájnt képviselő, pentiket adott át Schwartz Béla polgármesternek. Ez egy olyan tányér, amin gyümölcsök találhatóak, a finn városvezető megfogalmazása szerint ez a barátságunk gyümölcsét jelképezi. Reményét fejezte ki  a finn alpolgármester, hogy ezen kapcsolatok továbbra is így fognak gyümölcsözni.
A köszöntések sorát Köblös Domokos, Székelykeresztúr polgármestere folytatta, aki kiemelte, hogy a két város polgárai egyazon nyelven beszélnek, egyazon kultúra részesei. „Mi erdélyiek kisebbségben élünk, elszakítva az anyaországtól. - mondta Köblös Domokos. - Elszakítva azoktól, akikkel egy nyelvet beszélünk, egy kultúránk van. Ezért is fontos számunkra ez a kapcsolat.“ Az erdélyi testvérvárosunk is ajándékkal lepte meg Ajkát, ami szintén a húsz évet jelképezi, hasonlóan a finn pentikhez.

Forrás: http://ajkaimagyarfinn.neobase.hu/