Finnagora Hírlevél 3/2012

2012-04-06 16:02:32


Hírlevél 3/2012

Íme a legújabb hírlevelünk. Minden Kedves Barátunknak Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

 

magnolia427px

Finnország és az északi országok a könyvfesztivál díszvendégeként

XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2012. április 19–22

Millenáris park

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált idén már 19. alkalommal rendezik meg. Ebben az évben az északi országok lesznek a könyvfesztivál díszvendégei. Az északi országok programsorozatát a Finnagora a Svéd Nagykövetséggel, a Dán Nagykövetséggel, a Norvég Nagykövetséggel és a Dán Kulturális Intézettel együttműködve dolgozza ki. A szóban forgó országokból neves, elismert írók érkeznek. A fesztivál finn vendégei között szerepel Leena Lehtolainen, Seita Parkkola, Timo Parvela és az elsőkönyves Satu Taskinen. Mindezek mellett rendkívül sokszínű és tartalmas programok várják az érdeklődőket: zene, kiállítás, beszélgetés az írókkal.

nordic logo

Az északi országok az azonos időpontban megrendezett Titanic filmfesztiválon (4.13-21.) is jelen lesznek, ahol az érdeklődők ízelítőt kapnak az északi országok filmvilágából. A  két fesztivál részletes programok megtalálhatóak a  XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Titanic filmfesztivál hivatalos honlapján.

indebted

Tartozás
(Pystyssä/Indebted, szín., finn dráma. 95 p., 2011) R.: Márton Jelinkó. Sz.: Heidi Lindén, Kristiina Puukko, Juha Arola, Outi Ikonen

A film két lány, Elli, a számláit küszködve fizető link egyetemista, és Iris, egy pénzbehajtó banda egyetlen női tagja történetét meséli el. A vadul partizó Elli rájön, hogy egyéjszakás kalandjaival pénzt is kereshet, Iris pedig fokozatosan beleszeret egyik bűnöző társába, Andrejbe. Csakhogy Elli pont Andrejjel kezd el kavarni, így Iris háborút hirdet a gyanútlan lány ellen. Ám mielőtt akcióba lendülne, váratlan események egymás mellé sodorják őket. Most már az életben maradás a tét. Az erőszakosan nyers mű a Magyarországon született született Márton Jelinkó bemutatkozó filmje.

Vetítések:
04.15. 19:00
Toldi Mozi

04.18. 18:00
KINO

Hegedűs az úton

Stefan Bremer kiállítása május 4. - 24. a Vízivárosi Galériában

Stefan Bremer fotóművész és Teemu Kupiainen hegedűművész különleges együttműködése folytatódik idén tavasszal Budapesten. Teemu Kupiainen, Finnország egyik legkiválóbb hegedűművésze, aki már többek között Ázsia és Afrika utcáit is megjárta útjai során, április végén Budapestre érkezik. Kezében hangszerével teszteli majd Budapest utcáinak akusztikáját. Május elején pedig kiállítás nyílik meg a Vízivárosi Galériában Stefan Bremer
Kupiainen útjait és útibeszámolóit dokumentáló műveiből. Mindkét úr fellelhető lesz a Vízivárosi Galériában május 4-én Stefan Bremer Hegedűs az úton című kiállítása megnyitóján.

bremer_teemu_soittaa_apinalle

Finn médiaszakértők díszvendégként Magyarországon

Media Hungary, május 8.-9., Siófok

Nagy érdeklődés övezi Magyaroszágon a finn média és a független finn produkciósirodák túlélési stratégiáit a digitális forradalom közepette. Idén Finnország lesz a magyar médiavilág legnagyobb eseményének a Media
Hungary-nek díszvendége május 8-9-én Siófokon. A konferenciára mintegy 1.500 média szakértő részvételét várják.

A finn újságok új működési modelljéről Mikael Pentkäinen a Helsingin Sanomat főszerkesztője és Matti Kalliokoski az Ilkka főszerkesztője tartanak előadást. A finn köztévé (Yle) televízió igazgatója Riitta Pihlajamäki előadásában a fiatalok korosztályának elérési stratégiájáról beszélni fog majd. Az elektronikus média szakértőjeként Juha Tynkkynen az Idealist Group igazgatója arról tart majd előadást, hogyan élhetik túl a független műsorgyártók a piaci helyzet legújabb változásait.

A Finn-nap moderátora Markus Leikola lesz, aki egyszemélyben szerkesztő, író, tanácsadó és ezutóbbi minőségében éppen a szerzői jogdíjak szabályozásának megújítási lehetőségéi és szükségessége tárgyában vezet projektet a finn Oktatási és Kulturális Minisztérium felkérésére.

A Media Hungary idén 17. alkalommal kerül megrendezésre és Finnországé a megtiszteltetés, hogy a első országként lehet meghívott díszvendég ezen a rendezvényen.  A konferenciát a Média Tanács elnöke Szalai Annamária és Jari Vilén nagykövet nyitják meg.

media_hungary_2012

Műhely a dokumentumfilm készítők részére

Developing documentaries for the international market - szeminárium, május 11-12.

A fiatal, független dokumentumfilm rendezők napjainkban sincsenek könnyű helyzetben. Ennek egyik oka, hogy a szigorú szabályokkal rendelkező dokumentumfilmes világ igen szűk. A fiatal dokumentumfilm készítőknek emellett a nemzetközi piaccal, illetve versennyel is meg kell küzdeniük. A dokumentumfilmes műhely nemzetközileg elismert előadói elsősorban ezen tehetséges fiatalokat törekszik munkájukban segíteni a következő kérdések megtárgyalásával: hogyan pályázzunk sikeresen támogatásra, hogyan nyerjünk meg támogatókat a projektjeink számára, hogyan írjuk meg a pályázatot, hol lehet bemutatni a projektet, kik a legfontosabb szereplők az európai és a tágabb nemzetközi dokumentumfilmes piacon.

 A kétnapos szemináriumot azon filmkészítők, rendezők, fiatal tehetségek számára szervezzük, akik a kisebbségi kérdések iránt érdeklődnek, továbbá minél többet szeretnének megtudni a nemzetközi dokumentumfilmes világról. A rendezvény azok számára is nyitott, akik a jövőben készülnek projektjeiket elindítani a nemzetközi audiovizuális világba.

A szemináriumot záró Doc Lounge Helsinki Budapestre látogat

A Doc Lounge a dokumentumfilmek és a dokumentumfilm barátainak élénk találkozóhelye. A Doc Lounge mindazok klubja, akik szeretik a dokumentumfilmeket, a jó hangulatot, a bári életérzést, a zenét és az izgalmas beszélgetéseket. Ezt az észak-európai koncepciót elsö alkalommal rendezik meg az északi országok határain kívül.

 Az este dokumentumfilmjeként a finn Kovasikajuttu címü dokumentumfilmet nézhetik meg az érdeklödök. A dokumentumfilm a szellemi fogyatékos férfi által alapított Pertti Kurikan Nimipäivät nevü punk együttesröl szól.

A Doc Lounge magyarországi premierje május 11-én lesz a Toldi Moziban.

kovasikajuttu_still1_photo_by_jp_passi