Szüreti munkán a finn barátaink

2011-10-15 11:51:36


Sokadik alkalommal érkeztek a finnországi barátok, szüret apropóján Magyarországra. De még mielőtt bárki azt hinné, hogy csupa mulatságból jönnek rendszeresen az őszi betakarítások idején, eláruljuk: bizony szüreten, kukoricaszedésben és tökmagütés idején minden szorgos kéz elkel, s ezt a heinävesiek pontosan tudják, tán meg is sértődnének, ha nem vehetnék ki a részüket évről évre a szüretből, aratásból.

A szüret mindig családi összefogással valósult meg, esemény volt és az maradt mostanáig. Kell hozzá a családtagok, a barátok segítsége, mert a szőlő leszedése, behordása, a zúzás és a préselés sok munkát igényel, és ezeket a feladatokat gondosan, pontosan és tisztán kell elvégezni.


Szeptember 26-án, Somlóvásárhelyen kezdték a munkát Fazekas András pincészetében. Somlói borvidék Magyarország legkisebb borvidéke ahol jelenleg 600 hektár telepített szőlő terem. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A somlói bor Magyarországon-határain túl napjainkban gyakorlatilag ismeretlen, viszont a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Tramini. Az igazi és minőségi somlói bort szerintünk a nagy test, komplex és határozott savgerinc, tüzesség és mineralitás valamint már-már sós ásványosság jellemzi. Az igazán gazdag és magas szárazanyag tartalommal bíró érett somlói borban az ásványosságnak köszönhetően mézes, kandírozott gyümölcsös jegyek alakulnak ki. A somlói bor hagyományosan jól bírja az időt és az utaztatást. Egy stabil, minőségi somlai akár 8-12 évig is megőrzi az értékeit és bár a primer gyümölcsössége néhány év palackos érlelés után átalakul egy humuszos, animális és mézes karakterbe.

Természetesen lehet a Somlón is könnyed, légiesen elegáns bort is készíteni és pusztán ízlés kérdése, hogy az olajosabb, rusztikusan robosztus és határozott savakkal bíró vagy a játékosabb, elegánsabb, könnyedebb stílust kedveljük. A nagy borvidékek egyik fontos ismérve a sokoldalúságra való képesség és az, hogy minden stílusban, minden fajtával nagy borokat lehet készíteni rajtuk.


Bár a "főhadiszállás" Körmend volt, október 5-ig, a hazautazás napjáig hol Nádasdon, hol Magyarszecsődön, hol Döröskén bukkantak fel kísérőikkel kíséretében a vendégek. A nyolctagú delegáció tagjai már többször jártak városunkban, évről évre jobban beszélnek magyarul, és persze a Magyar - Finn Baráti Kör tagjai is sok-mindent el tudnak mondani finnül, de azért a német és az angol nyelvet is segítségül hívták vendégek, s vendéglátók egyaránt a beszélgetések során.

A kis csapat október 2-án kiegészült a Komáromi Magyar - Finn Baráti Kör öt tagjával. A körmendi és a komáromi szervezet régóta jó kapcsolatot ápol, ennek jegyében oda-vissza többször meglátogatta már egymást a két egyesület tagsága, s az, hogy most finnországi barátokkal is kiegészült a kis kompánia, különösen jó hangulatot hozott.

A szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál. Ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő. "A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátoros ünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Városaink statumai szerint szüret idején még a törvénykezés is szünetelt!


A szüret menete egyszerű volt: kisebb birtokosoknál kalákában szedték le a szőlőt, rokonok, ismerősök segítettek be, akiket a gazda látott el ebéddel. Elmaradhatatlan volt a pogácsa, pálinka, lacipecsenye, gulyás és a bor. A nők szedtek, a férfiak puttonyoztak.  A szedők (lányok, asszonyok) görbe késsel, kacorral (szőlőmetsző kés), vagy metszőollóval vágták le a fürt nyelét.

Ezután megkezdődött a szőlő feldolgozása: darálás, áztatás, taposás, préselés, fordítás. A régi időkből maradt fenn az a kedves szokás, hogy ha a gazda jó, azaz kivívta a résztvevők megbecsülését, a puttonyos legények vagy a szüretet vezető pallér négyágú szőlőkoronát készített számára. Amit aztán felpántlikázva, a tisztelet jeléül átadtak a házánál, mire ő áldomást ivott szüretelő munkásaival.


A Juhfark szőlőfajta nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, mely a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít. Savai határozottak, viszont kizárólag megfelelő érlelés esetén harmonikusak.


A borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Az európai uralkodó házak tagjai a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését illetve férfiasságuk megőrzését.

 

Ebben az időben különleges gyógyító erőt is tulajdonítottak a somlói bornak. Nem hiányozhatott a patikák polcairól, mivel számos olyan alkotóelemet tartalmaz, amelyek fogyasztása segíti a szervezet egészségének fenntartását.

 

Gasztronómiai ajánlatunk:
? Önmagában aperitifként is ajánlható
? Fűszeres levesekhez, szárnyas vagy hideg sültekhez, halételek és sajttálak mellé kiváló.
? Kellemesen egészíti ki a zsírosabb ételeket, savai segítik az emésztést.
? Hagyományai miatt ajándékozásra, esküvőre egyaránt ajánlott.

 

A kellemes nyárban szüretelni nagyon ritkán lehet. Ez most megadatott mert a + 27 - + 28 fok inkább fürdésre hívogatta az embereket. Bár a képek tanulsága szerint ez néhányukat igen csak tettre szerkentet a körmendi nyár. ( a viz +18 C° ) A tökmagolaj készítés is olyan ismeretlen munka barátaink számára mint a szüretelés. Így csodálkozó figyelemmel kísérték, hogy az apró magvakból a darálás, dagasztás, pirítás és sajtolás után hogyan bukkan elő a barnás tökmagolaj. Maga az olaj számunkra sem ismeretlen szertik és kedvelik. A napi munkák után a baráti találkozok, beszélgetések a jövő terveit vázolta fel. A nótázások, a kirándulások, a látnivalókkal, a néptánccal való ismerkedés mind - mind erősítette a két szervezet barátságát.


Näkemiin, Viszontlátásra.

Képek a Képgalériában > Szüret 2011 (Körmend)