Finnagora hírlevél 1/2011

2011-04-30 18:44:31


Eseménydús és változatos tavasz a Finnagorában

Az év eleje a Finnagorában meglehetősen sietős és eseménydús volt és számos változást is hozott. Első idei hírlevelünkben sűrűbb tájékoztatást ígérünk, hiszen annyi érdekes dolog történik a házunk táján.

Harriet Lonka munkaviszonyának 2011. április 13-ai megszűnése után a Finnagora Alapítvány ideiglenes ügyvivőnek kért fel az új igazgató 2011. augusztus 11-én történő munkába lépéséig. A munkavégzésem színhelye Budapest és Helsinki.

A finn kultúra, irodalom, színház, tánc, képregény és képzőművészet sokoldalúan mutatkoztak be az év elején Magyarországon.

A Néprajzi Múzeum fantasztikus (M)ilyenek a finnek? című kiállítás a május elsejei nyílt napban éri el csúcspontját és egyben zárónapját, amikor fellép Tuomas Rounakari sámánhegedűs. Két év alatt a finnek és a finn kultúra kiváló helyen mutatkozhattak be, amelyért hálás köszönetet mondunk a múzeum munkatársainak.

A Budapesti Táncfesztiválon remekeltek a finn tánccsoportok, a képregényfesztiválokon ismét képviseltette magát Finnország, a finn fafaragást pedig az április pécsi Fa című kiállításon lehet megismerni.

Tavasszal építészeti és designpályázatot hirdettünk finn és magyar egyetemi hallgatóknak. A pályázatok közül választottáki ki a Lahtiban júniusban megrendezendő workshop résztvevőit.

A Finnagora márciusban finn-magyar szemináriumot szervezett az aktuális romakérdésekről. A rendezvényt ősszel folytatjuk egy hasonló témájú szimpóziummal, amelyet a Pécsi Egyetem Romológiai Tanszékével együttműködésben szervezünk. Az Európa Tanács meg a magyar uniós elnökség idején, 2011 júniusában adja ki romastratégiáját.

Sofi Oksanen író május 10-11-én budapesti látogatást tesz.

Ősszel finn filmhét lesz októberben, a Budapesti Design Héten finn művészek szerepelnek és nagy örömmel hallottuk, hogy Ismo Alanko és a Teho meghívást kapott a Sziget Fesztivál Európa-színpadára augusztusra.
Mostantól a Finnagora a Facebookon is pörög, itt lehet megtalálni.

Kellemes május elsejei hétvégét kívánok,

Juha Tynkkynen