Finn kulturális hétvége

2010-11-13 15:43:09


A Magyar-Finn Társaság szervezésében finn kulturális hétvége megtartására került sor 2010. november 5-én és 6-án.

Az eseménynek két budapesti intézmény adott otthont. A pénteki programsor helyszíne a Finn Nagykövetség könyvtára volt.

 Első előadónk Pasi Pyösäri minisztertanácsos úr röviden  összefoglalta a Követség tevékenységét és azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek révén igyekeznek támogatni a magyar-finn baráti körök munkáját. Előadása bő terjedelemben foglalkozott az uniós elnökséggel járó lehetőségekkel, a korábbi finn elnökség időszakának általános és személyes tapasztalataival. Az előadás, melyet  Haris Éva tolmácsolásával hallhattuk, egyben kiváló alkalom volt  a nyelvgyakorlásra a hallgatóság finnül tudó tagjai számára.

 

Másodikként Outi Hassi magyar nyelvű beszámolója következett a Magyarországi Finnek Egyesülete tevékenységéről. Az Egyesület elnökasszonya ismertetőjében szólt a közös programok rendezésének lehetőségeiről is.

 

Sándor Andrea, harmadikként felkért előadónk új finn társalgási zsebkönyvét mutatta be vetítettképes illusztráció kíséretében.

A könyv címe A Helsinkiben beszélt finn nyelv.

 

A pénteki program zárásaként elnökünk, Szíj Enikő foglalta össze 2010 jubileumi eseményeit. Szólt a Bán Aladár költő, műfordító emlékére szervezett iskolai emlékversenyről,  Hunfalvy Pál  munkásságáról és bemutatta Egey Emese új könyvét, amely részletes összefoglalást ad a két világháború közötti magyar-finn-észt kapcsolatokról. 

 

Pénteken este a rendezvény  fővárosi és vidéki résztvevői a közeli étteremben, az önköltséges vacsorát követően oldott hangulatú beszélgetés keretében szóltak  működésükről, eredményeikről, terveikről.

 

A szombati programsor helyszíne a Néprajzi Múzeum előadóterme és második emeleti helyiségsora volt.

A nap első előadója Norvégiából érkezett. Bente Imerslund vetítettképes bemutatója segítségével megismerhettük azt az általa szerkesztett, gazdag ismeretanyagot tartalmazó honlapot, amely nyelvrokonaink kultúráját, hétköznapjait, a kisebbségi lét jelenségeit közvetíti az érdeklődőknek.  Előadónk a nap további részében több riportot is készített a jelenlevőkkel honlapja számára. Finn nyelvű előadását Kovács Ildikó tolmácsolta.

 

A délelőtt tárlatvezetéssel folytatódott. Kerezsi Ágnes főmuzeológus vezette végig a (M)ilyenek a finnek című kiállítás helyiségsorán a program résztvevőit. A kiállított anyag bemutatásán túl beszélt a kiállítás megrendezésének folyamatáról, az anyaggyűjtésről és a látogatói érdklődéssel kapcsolatos tapasztalatokról.

 

A kulturális hétvége sikerét jelzi, hogy kétnapos rendezvényünkön a fővárosi finnbarátok mellett sok vidéki baráti kör tagjai is részt vettek  . Örömmel tapasztaltuk, hogy a felnőttek és a fiatalok egyaránt érdeklődtek a program iránt, amely hasonló rendezvények megszervezésére inspirálja a Társaság vezetőit.

 

 A fényképeket Mándli Gyula készítette