Kalevala Baráti Kör körlevele 2010. április

2010-04-18 19:29:54


 

Kedves tagságunk!

A finn hangulatot idéző, kemény tél után beköszöntött a tavasz: az éledő természet példáját követve a Kalevala Baráti Kör és partnerei is változatos programokat kínálnak az érdeklődők számára.


Személyi jövedelemadójuk 1%-át idén is felajánlhatják a Kalevala Baráti Kör számára, emlékeztetőül közöljük adószámunkat: 19651130-2-43. Előre is köszönjük a támogatást!


Április 22-én, csütörtökön 18 órakor a kortárs finn gyermek- és ifjúsági irodalommal ismerkedhetünk a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében (Bp. V., Sütő u. 1.). Az esten Bába Laura, az ELTE Finnugor Tanszékének tanársegédje, új elnökségi tagunk számol be a legújabb finnországi fejleményekről, majd Kovács Ottiliával együtt kerekasztal-beszélgetés keretében adnak bepillantást e speciális fordítói terület műhelytitkaiba. Beszélgetőpartnerük az est háziasszonya, Kovács Ildikó (06-30-851 1440) lesz. Az est folyamán részletek hangzanak el a Magyarországon megjelent művekből.


Május 15-én, szombaton Dobos Edgár (06-30-323 3713) vezetésével családi kirándulást szervezünk Zebegénybe. Találkozó 8:45-kor a Nyugati pályaudvaron a Vác-Szob irányába 9:07-kor induló vonatnál, a vágány végénél. A vonatjegyet mindenki maga váltja meg. A kirándulás első részében zebegényi sétát teszünk a Kós Károly által tervezett római katolikus templom és a Szőnyi-múzeum érintésével: itt Maria B. Raunio finn festőművész lesz az útikalauzunk. Ezután a vállalkozó kedvűek egy kb. 10 kilométeres erdei túrán vehetnek részt az ún. Kittenberger úton át Nagymarosra. Zebegényből és Nagymarosról is minden órában indulnak vonatok vissza Budapest felé. Kérjük, hogy a kirándulásra elemózsiát mindenki hozzon magával.


Május 16-án, vasárnap 11:30-kor a Kalevala Kórus koncertjét hallgathatjuk meg a Budapesti Történeti Múzeumban (Bp. I., Szt. György tér 2., Budavári Palota E épület), vezényel Katonáné Malmos Edit.


Május 27-én, csütörtökön 18 órakor a Nemzetközi Vöröskereszt Magyarországon dolgozó finn munkatársa, Mirva Lindqvist tart előadást Tehokasta toimintaa - Suomen Punaisen Ristin rooli kansainvälisen Punaisen Ristin avustustoiminnassa (Hatékony segítség - a Finn Vöröskereszt szerepe a nemzetközi színtéren) címmel. Az est háziasszonya és tolmácsa Pap Kinga Marjatta (06-20-234 1667).


Június 26-án, szombaton 15 órától várunk mindenkit hagyományos Szent Iván napi mulatságunkra (juhannus) a normafai Anna-rétre. A fergetes hangulatról a norvégiai koncertkörútról frissen hazatért Kalevala Kórus (vez. Katonáné Malmos Edit) valamint Ökrös Csaba és barátai gondoskodnak.

Megközelítés: a Moszkva térről a Várfok utcából 90 vagy 90A jelzésű busszal a Normafa megállóig, innen kb. ötperces sétával érhető el az Anna-rét. Amennyiben nem lesz tűzgyújtási tilalom, 18 óra körül tábortűzgyújtás lesz: enni-, inni-, illetve sütnivalót mindenki hozzon magával. A házigazda Dobos Edgár (06-30-323 3713).Ajánló

Márciusban beindult a Wizzair légitársaság Budapest-Turku fapados repülőjárata, heti kétszeri rendszerességgel, rendkívül kedvezményes áron. A részletekről a http://www.wizzair.com/ weboldalon vagy a 06-90-181 181 emeltdíjas telefonszámon tájékozódhatnak.

Április 18-án, vasárnap 11 órakor Laura Mikkola világhírű finn zongoraművész ad koncertet a Bartók Béla Emlékházban (Bp. II., Csalán út 29.). A férőhelyek korlátozott száma miatt jegyek elővételben válthatók a Rózsavölgyi zeneműbolt jegyirodájában (Bp. V., Szervita tér 5.), illetve az info@abissoftkft.t-online.hu e-mail címen. A jegyár 1000 Ft, nyugdíjasoknak és diákoknak 500 Ft.

Április 28-án, szerdán 20 órakor finn kortárstánc-előadás lesz a Merlin Színházban (Bp. V. Gerlóczy u. 4.) a Tommi Kitti & CO társulat fellépésével. Jegyek 1500 Ft-os áron foglalhatók a kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu címen. Akció: ha felmutatja a Néprajzi Múzeum (M)ilyenek a finnek? c. kiállításra váltott jegyét a színház pénztárában, egy színházjeggyel ketten nézhetik meg a Pro Finlandia-díjas társulat vendégjátékát!

Április 29-én, csütörtökön 17 órától író-olvasó találkozó lesz a Finn Nagykövetség könyvtárában (Bp. XI., Kelenhegyi út 16/A): a vendég Maritta Lintunen finn írónő.

Május 6-án, csütörtökön 16 órától Kalevala-szeminárium lesz a Néprajzi Múzeumban (Bp. V., Kossuth tér 12.). Az előadók Seppo Knuuttila, a finnországi Kalevalaseura elnöke valamint Szatyor Győző és Tillinger Péter, a Kalevala magyar művészek szemével c. kiállítás alkotói.

Május 8-án, szombaton 15 órától A metálzene földjéről című, május 9-ig látogatható kamarakiállításhoz kapcsolódóan a Promised Land of Heavy Metal finn dokumentumfilm magyarországi bemutatójára kerül sor a Néprajzi Múzeumban (Bp. V., Kossuth Lajos tér 12.) angol nyelven, magyar kivonattal. Ezután beszélgetés lesz a felkért hozzászólókkal.

Május 19-én, szerdán este 19 órakor finn bemutató lesz a Sirály Színházban (Bp. VI., Király utca 50.), ahol Saara Turunen Nyuszilány c. színdarabját láthatja a közönség. További információk: http://www.siraly.co.hu/

Május 20-án, csütörtökön 16 órakor Alvar Aalto kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban (Bp. V., Kossuth tér 12.). A kiállítást megnyitja: Markku Andersson, Jyväskylä polgármestere. A megnyitót megelőzően 14 órától ünnepi szemináriumon vehetnek részt az érdeklődők.

Május 25-től FinnPrinting címmel Marimekko és Finnlayson textilkiállítás nyílik az Eventuell Galériában (Bp. V., Nyári Pál u. 7.). További információk: http://www.finnagora.hu/

2010 augusztusában, a XI. Nemzetközi Finnugor Kongresszus ideje alatt nyílik meg a lappföldi Siida múzeum vendégkiállítása a Néprajzi Múzeumban (Bp. V., Kossuth Lajos tér 12.). További információk: http://www.neprajz.hu/


További, finnekkel és Finnországgal kapcsolatos programok és információk a http://www.magyarfinntarsasag.hu/, a http://www.finland.hu/ és a http://www.finnagora.hu/ oldalon olvashatók.


Felhívás! Akik szívesen fogadnák körleveleinket elektronikus formában, kérjük, küldjék el e-mail címüket Várady Eszternek (varady@vonas.hu).

Kalevala Baráti Kör

Címünk: 1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16. mf. 2.
Elnök: Pap Kinga Marjatta (mobil: 20-234 1667, kuninga@gmail.com)
Általános
alelnök: dr. Richly Gábor (mobil: 70-269 8515, gabor.richly@bbi.hu)
Gazdasági alelnök: Sipos József (tel. mh.: 411 8836, sijo@danubia.hu)
Szervező titkár: Hernádi Réka (tel.: 06-20-429 0191, rhernadi@freemail.hu)
Tagnyilvántartás: Várady Eszter (tel. o.: 200 7003, varady@vonas.hu)
Nyelvtanfolyamok: Haris Éva (tel.:06-20-495 6858, eva.haris@freemail.hu)