Szüreti munka.. - Vintage työtä.

2009-10-19 22:48:49


 Szüreti munka.. ( Vintage työtä.)

2009.09.26. - 2009.10.03.

Most már több éves hagyományra tekint vissza, hogy finn barátaink a szüret idején tanulmányozzák a Magyarországi szüretelés és a bor készítés folyamatát. Idén erre a Soproni borvidéken került sor.


Egy nagyon szép októberi reggel (10.26) hét (7) Heinävesi barátunk érkezett az Ö elmondásuk szerint a már zorddá forduló, hideg éjszakákkal beköszöntő Finnországból.

A szüret mindig családi esemény volt és az maradt mostanáig. Kell hozzá a családtagok, a barátok segítsége, mert a szőlő leszedése, behordása, a zúzás és a préselés sok munkát igényel, és ezeket a feladatokat gondosan, pontosan és tisztán kell elvégezni.

A soproni indián nyárban mind inkább fürödni vágytunk, de az indító pálinka és a szőlő fürtök kacsingató kék szemekkel mint a beljebb csalogattak bennünket a sorok között.

Teca mami és Józsi papa biztató szavára nemzetközi kavalkád keveredett a szőlő hegyen.

A szomszéd területeken nem értették, hogyan keveredhet a német, magyar, finn és angol szóáradat, hol finn énektől, hol magyar énektől, nevetéstől hangos társaság szorgos keze munkája nyomán teltek a hordok. Jónak ígérkezik az idei kékfrankos ( 1 kép szüretről)

/ A kékfrankos szőlő vastag héjú, bőtermő, rothadásra kevéssé érzékeny. Egy mély tónusú, savhangsúlyos, karakteres bort ad, melynek illata nem túl intenzív, extraakt tartalma is közepes/

/ Ételek közül a sertéshúsételekhez, ragus ételekhez, pörköltökhöz, poharazgatáshoz, baráti beszélgetésekhez ajánlott. /

A rokonok, barátok, segítők, de főleg a gyerekek az első perctől kezdve szívükbe zárták a finn /szüretmunkásokat./ Matti, Risto, Erkki neve hallatszott ,hol jobbról, hol balról. Nem kellet a kezeket vezetni, magyarázni csinálták ahogy kellet. A jó soproni vörösbor, a finom étek mit Teca mami készített csak fokozta a hangulatot és derű, nevetés,jellemezte az egész napos munkát. A nap folyamán a szüretelés, a szőlő szemezés és terep rendbe tétele szerepelt.

Így a szorgos kezek munkája nyomán estére már minden szőlő szem a kádban pihent, hogy várja a következő napot. (

A megzúzott és lecsumázott egészséges szőlőkezelése a másnapi munka: A vörösborkészítés alapvetően két módszerrel történhet: héjon erjesztéssel vagy melegítéses eljárással. Az utóbbi módszert az 1970-es, 1980-as években az Egervin Rt.-nét és a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben alkalmazták, ma azonban teljesen kiszorulóban van, és minden kis- és nagyüzem héjon erjesztéssel készíti jó minőségű vörösborait.

Mivel ez a munka művelet időigényes és oda figyelést igényel lassabb tempóban haladtunk a volt idő a következő munkafázis előkészítését is megkezdeni. A préselés előkészítése amely majd egy készebbi időpontban valósul meg. Fontos dolog hogy a présgép alkatrészeit gondosan tisztítsuk meg.

Mivel több időnk is volt, így a borozgatásra és a beszélgetésre is több idő jutott.

A szőlő termesztés, szüretelés, borkészítés technológiájának megismerés túl a következő nap Sopron és környékének megismerésével telt el. Így sikerült egy kis ízelítőt adni ennek a környéknek a történetéről, kultúrájáról műemlékeiről és a környék természeti csodáiról.

/ Fertőd, Fertőrákos, páneurópai piknik színhelyét. /

A további programokat tekintve megismerhették a régi falusi disznóvágás szokásait a szalma perzseléstől, a tekerős perzselőn keresztül a mai gázos perzselésig. A magyaros ételekkel, a hurka és kolbász készítés rejtelmeit ismerhették meg. Szerencsénk volt mert az időjárás egész héten kedvezett Így a tervezett programokat mind sikerült megvalósítani. ( 2. Kép)A borívók tízparancsolata:

1. Bort sose igyál éhgyomorra!
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokkal élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!
10. Borivás közben gondolj arra, hogy mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi nemes borban!


És végül :

""Tetszik-e tudni, hogy miért kell a borral koccintani? Hát azért, hogy a bor megízlelésében valamennyi érzékszervünk részt vehessen. Amikor a poharat megemeljük, ujjainkkal tapintjuk a hőmérsékletét. Ezután átnézünk a boron, és szemünkkel megállapítjuk a tisztaságát. Orrunkkal beleszagolunk, hogy érezzük az illatát, majd a nyelvünkkel észleljük a bor ízét, zamatát. Csak szegény fülünknek nem jutott semmi! Ezért kell az üvegpoharakat összekoccintani, hogy a csengő hang kiegészítse a jó bor fölötti örömünket. Egészségünkre!""

Finnországból érkezett::
http://matkailu.heinavesi.fi/gcards/getcard.php?cardid=1254988142


/ a programokat a Vas Megyei Önkormányzat és az NCA támogatásával sikerült megvalósítani/

További képek a Kégalériában (Szüret 2009 Körmend)