Finnagora hírlevél 1/2009

2009-03-05 19:22:47


Tisztelt Olvasók!

A Finnagora kulturális exportjának fókuszában idén a képzőművészet és a formatervezés áll. A finn képzőművészet számos kiállításon szerepel a tavasz és a nyár folyamán Budapesten és szerte Magyarországon. A hangulatosan behavazott februárban nyílt meg a
Ludwig Múzeumban a Sarki hisztéria című kiállítás, amelyre valamennyi Magyarországon élő finn rendkívül büszke. Májustól kezdve csodálhatjuk meg Hannes Heikura fényképeit a Mai Manó Házban, valamint Jari Arffman Ellentétpárjait Egerben. Bemutatkozik a finn képregény a képregényfesztiválon, a finn formatervezés több kiállításon is szerepel a nyár végén és az ősz folyamán. Az év legnagyobb eseménye természetesen a Néprajzi Múzeumban június végén megnyíló és csaknem másfél éven át látogatható "(M)ilyenek a finnek" című kiállítás és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozatok lesznek. Minderről, valamint a zenei, színházi, irodalmi és egyéb kulturális eseményekről beszámolunk az év folyamán honlapunkon és hírleveleinkben.

Az oktatás továbbra is hangsúlyos terület marad a Finnagora számára. A különböző szakterületeken tevékenykedő szakemberek részére szervezett szemináriumaink témái az oktatáspolitikától és az oktatás értékelésétől az egészségügyi szervezésig, a szociális kérdésektől a vállalkozások együttműködéséig és a közigazgatás fejlesztésétől sokféle kulturális kérdésig terjednek. A civil szervezetekkel folytatott együttműködésünk folytatódik, ennek keretében idén különösen a testmozgásra és a szabadidősportra összpontosítunk.

A nehéz gazdasági helyzetben valamennyi projektben a korábbinál szorosabb együttműködésre van szükség a finn és magyar partnerek között. A Finnagora a széleskörű együttműködés elvét alkalmazza és a maga eszközeivel másokat is erre kíván ösztönözni. Együttesen szélesebb kulturális kínálatot tudunk nyújtani, több tudást adhatunk át és nagyobb örömet okozunk.

Sarkvidéki hisztéria Budapesten

Február 5-én nyílt meg a Sarkvidéki hisztéria c. kiállítás Budapesten, amely április 12. megtekinthető a
Ludwig Múzeumban. A 16 finn művész alkotásait egybefoglaló kiállítás a finn kortárs művészetről ad egy átfogó képet. A kiállítást hatalmas sikert aratva mutatták be tavaly New Yorkban a P.S.1 (MoMA) kiállítási központban.

A kulturális kliséket katalizátorként használva, a kiállítás a finnekhez kapcsolódó sztereotípiákat állítja a középpontba, miközben arra a kérdésre is választ keres, hogy a kortárs képzõmûvészetnek milyen szerepe lehet a nemzeti önreprezentáció megkonstruálásában, a nemzetek fölötti tömegmédiumok által meghatározott globális kulturális közegben.

A generációkon és mûfaji határokon átívelõ kiállítás tizenhat finn mûvész változatos médiumokban - rajz, plasztika, fotó, film, video- és hanginstalláció stb. - megvalósított munkáján keresztül mutatja be az általános közvélekedés szerint finn nemzeti sajátosságnak tartott jellegzetességeket, mint például a természethez fûzõdõ bensõséges viszony, a technikai innováció úttörõ szerepe, a pszichedélia és az utópia iránti vonzódás.


Kiállító mûvészek:
Markus Copper, Veli Granö, Ilkka Halso, Huutajat/Mika Ronkainen, Pekka Jylhä, Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen, Reijo Kela, Erkki Kurenniemi, Tea Mäkipää, ES/Sami Sänpäkkilä, Pink Twins, Anni Rapinoja, Stiina Saaristo, Jari Silomäki, Mika Taanila, Salla Tykkä.

hysteria_avajaiset_rapinoja

 

 

 

 

Az egészségügyi reform kihívásai Finnországban és Magyarországon

Budapesti
Corvinus Egyetemen 2009. február 5-én került megrendezésre az a szeminárium, amelyen a finn és a magyar résztvevők a két ország egészségügyi ellátásának felépítését és fejlesztését vitatták meg. A szeminárium a Corvinus Egyetem és a Finnagora szervezésében jött létre.

A rendezvényt Trautmann László dékán, Jenei György professzor és Anneli Temmes a Finnagora igazgatója nyitották meg. A rendezvényen két előadás hangzott el, először Pirkko Vartiainen a Vaasai Egyetem Szociális és Egészségügyi Menedzsment Tanszékének professzora beszélt. Majd Dr. Boncz Imrét a Pécsi Tudományegyetem Egészség-gazdaságtani, Egészségpolitikai és Egészségügyi Menedzsment tanszékvezetőjét hallhatták az érdeklődök.

Pirkko Vartiainen professzor előadásában bemutatta a finn egészségügyi ellátás rendszerét és az egészségügyi reform fontosabb lépéseit. A reform lépésein keresztül többek között javítani tudták az ellátás minőségét a költséghatékonyság növelésével és az ellátottak jogainak előtérbe helyezésével. A pillanatnyilag is fejlesztés alatt álló alapellátás jelentős javítása a legközelebbi célja a finnországi reformnak, amelynek előfeltétele az egészségközpontokban jelentkező orvoshiány megszüntetése. Az önkormányzati reform eredményeként született új, összevont és megerősödött önkormányzatok nagymértékben hozzájárulnak az egészségügyi ellátás szintjének növeléséhez, mivel ezek pl. több és kiterjedtebb gazdasági lehetőségekkel is rendelkeznek.

Boncz Imre szerint a magyar egészségügyi ellátás átszervezését hátráltatja a nagymértékű politikai befolyás az egészségügyi reformokra. A tudományosan és szakmailag kompetens indítványok Boncz szerint nem valósulhatnak meg a politikai ellenállás miatt, ugyanakkor olyan felvetések nyernek politikai támogatást, amelyek sokszor a gyakorlatban nem működnek. Boncz rámutatott, hogy Magyarországon az egészségügyi reformok bevezetése mindig problémákba ütközik, többek között azért, mert az 1990-es évektől kezdve az egészségügyi miniszterek 1,5 évenként váltják egymást.

Az előadások utáni több hozzászólásban is szerepelt az önkormányzatok számának kérdése. Ezen kívül még a felszólalók kiemelték azt, hogy a finn sikeres reformpéldákon kívül tanulni lehet a finn sikertelen szabályozási próbálkozásokból is.

tervhallinto_001

 

 

 

 

Finn trance zene Budapesten

A Cökxpôn Café Theater látta vendégül február 13-én a trance irányzatot játszó finn Aavepyörät. A 2002-től Aavepyörä néven fellépő Kim Åke korábban is lépett fel külföldön, Izraelben, Oroszországban és Ukrajnában, ezenkívül saját kiadásában jelentette meg néhány darabját. Åke szerint a trance irányzat iránt jelenleg élénk a kereslet többek között Izraelben, ahol Aavepyörä népszerűségre tett szert. Szabadidejében a művész meglátogatta például a Néprajzi Múzeumot, ami a hagyományokat aktívan ápoló művésznek kellemes élmény volt. Åke tanulmányai miatt Aavepyörä kénytelen csökkenteni a koncertek számát.

A fellépés helyszíne, a Cökxpôn café theater minden nap nyitva tart, pénteken és szombaton kulturális és zenei műsorokat is rendeznek itt. A programok között megtalálható a jazz, kísérleti, alternatív, elektronikus és ambient zenei irányzat. A Cökxpôn működését az 1999-ben alapított Cökxpôn Ambient Társaság biztosítja. A Cáfe theater mellett a társaság többek között a Sziget fesztiválon is jelen van. 2009 nyarán további két finn előadót várnak.

 

Finn filmrendezők munkái a Dialëktus fesztiválon

Március 3. és 8. között rendezik meg Budapesten a
Dialëktus európai dokumentum- és antropológiai filmfesztivált és versenyt. A fesztivál először 2002-ben került megrendeztésre, ekkor még csak magyar alkotásokat láthattak az érdeklödök. 2007-től azonban már 28 európai országból is érkeztek filmek a fesztiválra. Idén pedig 27 európai országból 206 filmet válogattak össze a rendezök. A fesztiválon és a versenyen négy finn filmet is láthatunk, Petteri Saario és Juha Taskinen Szergej, a gyógyító című filmje, Donagh Colemanin Kőlegelők, Arto Halonen A Szent Könyv árnyéka és Katja Gauriloff Kiáltás a szélbe című munkáját. A rendezők közül Petteri Saario és Donagh Coleman személyesen jelen vannak a fesztiválon. A nemzetközi zsűri hat tagból áll, van közöttük antropológus, gyakorlati filmkészítő, és filmelméleti szakember is.

A Dialëktus fesztivál azért jött létre, hogy az európai közönség megismerje a világ kulturális sokszínűségét, és azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Ezen kívül a fesztivál egy kitűnő lehetőség az európai filmkészítőkkel, antropológusokkal való találkozásra. A vetítéseket beszégetések, viták követik. Az esemény két színhelyén folyamatos fílmvetítésekkel várják a látogatókat. Vörösmarty moziban öt napon át folyamatosan vetítik a filmeket két teremben, ezen kívül a Docuart Kocsiszínben is lesznek vetítések.

A versenyen összesen négy kategóriában osztanak díjakat, mind a négy kategóriában osztanak Aranyszarvas díjat. A díjkiosztó szombat este lesz a Vörösmarty moziban, vasárnap pedig a Vörösmarty kistermében a versenyprogram néhány filmjének ismétlő vetítése zajlik, és a nagyteremben a díjnyertes filmek láthatóak.

 

Finnország fókuszban az Opera Galériában

A budapesti
Opera Galériában 2009. február 14-28. között tizenhárom finn művész festményeit, fényképeit és grafikai műveit állították ki. A kiállításon Anja Härkönen, Samu Viitanen, Risto Kajo, Kaj Söderholm, Cata Ahlbäck, Sari Poijärvi, Ismo Jokiaho, Petri Niemelä, Marjukka Kaminen, Heli Heikkinen, Mika Törönen, Kalevi Liski munkáit láthatjuk. A Finland in Focus elnevezésű kiállítás az Opera Galéria európai művészeket bemutató kiállítássorozatának része.

Szőnyi Tibor, a galéria tulajdonosa megnyitójában hangsúlyozta a finn képzőművészet és formatervezés a nagyvilágban élvezett kivételes népszerűségét. Szőnyi Tibor megállapította, hogy manapság a képzőművészet sokpólusú és bár a helyi kultúra hatással van a művészeti alkotás tartalmára, nemzetközi hatások is látszanak a finn képzőművészek munkáiban. A Finnagora képviseletében Sanna Härkönen beszédében örömét fejezte ki a finn képzőművészet az utóbbi időben tapasztalható magyarországi jelenléte miatt és reményét fejezte ki, hogy a magas színvonalú finn kortárs képzőművészet továbbra is helyet kap itt.

A február 14-i megnyitón a közönség hét kiállító művésszel találkozhatott. A képzőművészeti élményen kívül Kecskés Barbara operaénekes és Megyeri Krisztina zeneszerző és zongoraművész nyűgözték le a megjelenteket.

arctic_hysteria 014www

 

 

 

 

 

Magyar grafikák Finnországban

Révész Antal magyar grafikus művész képei Finnországban "vendégeskednek" tavaly nyár óta. A kiállítás 13 grafikából álló sorozat, amely többek között a Világörökség magyar emlékeit mutatja be. Révész Antal munkái egyéni megközelítésben tárják elénk a jól ismert épületeket, helyszíneket, amelyeket a grafikus vidám kis részletekkel egészített ki.

A vándorkiállítást már láthatták Hyvinkä és Iisalmi város lakói a helyi Finn-Magyar Társaság megrendezésében. A képeket legközelebb március 9-27. között, a Joensuuban megrendezésre kerülő
Magyar Kultúra Hete alkalmából láthatják az érdeklődők. A vándorkiállítással még az idén több alkalommal is találkozhatunk Finnországban, amelyekről az eseménynaptárunkban található információ.

Fotó: Henri Romppanen
hortobagy_yksityiskohta


 

 

 

 

Várható kulturális események

A Finnagora tavasszal több nagyszabású kulturális eseményt szervez, valamennyiről részletes tájékoztatás található az
eseménynaptárunkban. Az alábbiakban a március-áprilisi programokból válogattunk.

Felolvasószínház

Március 11-én, szerdán 16 órakor felolvasószínházi formában hallható a Nemzeti Színházban Mika Myllyaho színpadi szerző és rendező színdarabja, a Pánik: Férfiak az idegösszeroppanás szélén.

Március 16-án, hétfőn 16 órakor részleteket olvasnak fel Myllyaho Káosz című darabjából, amelyet a színészek egyhetes műhelymunka keretében dolgoznak fel. Helyszín: Nemzeti Színház.

Képregény


Kati Kovács finn képregényrajzoló lesz a Gödörben április 18-án megrendezendő magyar képregényvásár díszvendége. A vásárra jelenik meg a Zöld rapszódia című albumának magyar kiadása. Kovács rajzaival két kiállításon is ismerkedhetünk: a Gödörben április 16-22., valamint a könyvfesztiválon április 23-26. között.

Finn kortárs drámák antológiája

A Finnagora és a Polar Alapítvány együttműködésében jelenik meg a finn kortárs dráma antológiája, amelyet az április 23-26. között megrendezendő budapesti nemzetközi könyvfesztiválon mutatnak be. Az antológia öt ragyogó finn kortárs drámát tartalmaz: Juha Jokela: Mobile Horror, Mika Myllyaho: Pánik, Leea Klemola: Kokkola, Sirkku Peltola: Finn ló, Sofi Oksanen: Megtisztulás.

A fesztiválon részt vesz az antológiában szereplő író-színpadi szerző-rendező Sirkku Peltola (pontos helyszín és időpont később).

A hírlevél magyarul és finnül jelenik meg. Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre vagy már nem tart igényt erre a szolgáltatásra, itt tájékoztathat minket erről.

Finnagora
Kelenhegyi út 16/A
H-1118 Budapest
Tel: +36 1 478 1010
Fax: +36 1 478 1015
Email:
info@finnagora.hu

? Finnagora-säätiö

+  Hírlevél 1/2009
+  Hírlevél 10/2008
+  Hírlevél 9/2008
+  Hírlevél 8/2008
+  Hírlevél 7/2008
+  Hírlevél 5/2008
+  Hírlevél 4/2008
+  Hírlevél 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007