Rácz István díj

2009-03-05 13:26:59


A 2008. évi Rácz István díjat
dr. Révay Valéria
kapta

Révay Valéria Nyíregyházán született, Debrecenben tanult, majd mindkét helyen tanított, most pedig a veszprémi egyetemen a magyar tanszék vezetője.

A magyar és a finn nyelv kutatójaként a tudomány világában, oktatóként a főiskolai, egyetemi életben szerzett nevet magának, és ismert személy lett a közéletben is, mert mindig, mindenhol fontosnak tartotta az általános műveltség emelését, a tudományos ismeretterjesztést, a nemzetközi - a magyar-finn - kapcsolatok nem frázisokban, hanem gyakorlati eredményekben megvalósuló fejlesztését, és nem utolsó sorban a másoktól a jót eltanulni képes utánpótlás nevelését.

Nyíregyháza és a finnországi Kajaani testvérvárosi kapcsolatainak kialakítása, mintaszerű, sokoldalú fejlesztése, a nyíregyházi magyar-finn baráti kör (egyesület) létrehozása Révay Valéria kitartó, következetes társadalmi tevékenységének eredménye. Nevéhez fűződik szűkebb pátriája régi finn kapcsolatainak kutatása, számos fordítás, könyvek szerkesztése, iskolai fakultatív finn oktatás szervezése, tankönyvek írása. Az 1989. február 28-án alakult Magyar-Finn Társaság első titkára volt.

Révay Valéria csendes, szívós, alapos, megbízható ember, egyénisége illik a "klasszikus finn mint olyan" képéhez. A magyarokhoz a finn nyelvet és a finn kultúrát hozta közelebb, a finnekhez a magyart, ugyanis évekig tanított a helsinki egyetemen. Finnföldi tapasztalatait a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésében kézzel fogható - szemmel látható, közhasznú célokra eredményesen hasznosította, lásd szaunaház Nyíregyházán, "a magyarok hangja"-harang Kajaaniban; kórusok, diákcsoportok, tanárok-diákok cseréje; kiállítások, könyvek, fordítások, előadások hosszú sora, finn ünnepségek, társasági választmányi ülések helyi megszervezése és így tovább.

Több évtizedes értékes munkája elismeréseként, köszönetünk jeleként kapja dr. Révay Valéria a 2008. évi Rácz István díjat. Reméljük, hogy a magyar-finn kapcsolatok fejlesztésében mindannyiunk javára és örömére továbbra is részt vesz. Jó egészséget, további sikereket!

Budapest, 2009. február 27. péntek 17. óra
a budapesti finn nagykövetségen a Kalevala és a finn kultúra napja alkalmából rendezett fogadáson

A kuratórium elnökeként
dr. Szíj Enikő
a Magyar-Finn Társaság elnöke


A Rácz István díjas magyarok
[az átadás éve szerint; a Rácz István díjat hagyományosan a következő évben február 28-án, a Kalevala éa a finn kultúra napján adjuk át]

2003 Pintér Pál
2004 Szopori Nagy Lajos
2005 Végh József
2006 Malmosné Katona Edit
2007 Tímár Veronika
2008 dr. Becz Miklós
2009 dr. Révay Valéria


A Rácz István díjas finnek
[az átadás éve szerint; a Rácz István díjat hagyományosan a következő év januárjában, a magyar kultúra napja alkalmából adják át]  

2003 Aarne Laurila
2004 Anna-Maija Raittila
2005 Matti Vainio
2006 Heikki Koski
2007 Hannu Launonen
2008 Viljo Tervonen
2009 Marjaana Karjalainen