Finnagora hírlevél 4/2008

2008-05-13 18:35:50


Grafikák és rajzok a Finnagorában

A Finnagorában látható új kiállításunk egy fiatal finn-amerikai házaspár munkáit mutatja be. Merja Isomaa-James és Joseph James grafikái és rajzai egy hónapig láthatók majd a Finnagora ablakában.

Merja Isomaa-James munkájában ötvöződő technikák segítségével a művész képei mindenki számára más és más mondanivalót tartogatnak. A színek és a vonalak egymásba mosódnak és absztrakt de mégis kivehető alakok jelennek meg a spontán rajzolt és festett alkotásokon. A művész 12 kisalakú képet állít ki, amelyek hívogatóan vonzzák közel magukhoz az érdeklődőket.

Joseph James munkáiban a szerigráfia, a hollográfia és a hidegtű technikák nyernek teret. Ezek segítségével kutatja a grafika lehetőségeit és határait a művész. James 12 alkotásának kiinduló pontja egyetlen kép, amely a különböző technikák segítségével minden alkotáson másképp jelenik meg.

A művészek azt vallják, hogy munkájuk célja az, hogy azok mindenkinek a fantáziáját elindítva mást és mást mutasson meg magából.

A kiállítás a Finnagorában június 12-ig látható.

james_joseph_55cmx70cm_biproduct_drypointmonoprint_teos2

Joseph James: Biproduct

 

Beszélgetés Anna Mari Mäkivel a könyvfesztiválon

Anna Maria Mäkivel találkoztunk szombaton április 26-án Budapesten a 15.
Nemzetközi Könyvfesztiválon. Mäki egyike volt az évenként megrendezésre kerülő elsőkönyvesek fesztiváljára meghívottaknak, ahol a Suljetun paikan lumo novellagyüjteményét mutatta be, amely magyarul is megjelent a  Nyitott Könyvműhely Kiadó gondozásában Zárt helyek igézete címmel.

Anna Maria már második alkalomma járt Budapesten, első ízben nászúton volt Magyarországon. Az elsőkönyveseknek szervezett programot Anna Maria fontosnak tartotta. "Nem ismertem senkit az elsőkönyvesek fesztiváljára meghívott vendégek közül. Szerintem az elsőkönyvesek összeismertetése egy fantasztikus ötlet, igazi kultúrcsere. A program jól szervezett volt és működött." Az elsőkönyveseknek szervezett program a fesztiválon kívül egy napos pécsi kirándulást is magában foglalt.

Anna Mariával a novellagyűjteményéről beszélgettünk az elsőkönyvesek fesztiválját követően.
IW

anna-maria_maki2


 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországi ismeretek finn köztisztviselők részére

Finnagora és a HAUS a finn Közigazgatási Menedzsment Intézet közös szemináriumot szervezett a HAUS-JOKO 36 training program finn résztvevőinek. A HAUS a finn állam tulajdonában álló oktatási és konzultációs vállalat, amely szervezésében valósul meg évente a HAUS-JOKO néven futó vezetői tréningprogram.

A szeminárium célja az volt, hogy a finn szakemberek bepillantást nyerjenek a magyar társadalomba, közigazgatásba és megismerkedjenek az azonos területeken munkálkodó magyar szervezetekkel és kollégákkal.

A három napos szeminárium ideje alatt elhangzó előadások témái többek között foglalkoztak
- Magyarország társadalmával és közigazgatásával
- a magyar köztisztviselők foglalkoztatásával és képzésével
- a parlament működésével
- Magyarország és az Európai Unió viszonyával
- Finnország magyarországi megjelenésével (finnországi vállalatok, szereplők)

AT

joko_jenei


 

 

 

 

 

Lakás a városban- szeminárium

 
2008 április 24-én Budapesten a Finnagora magyar építészek részére szakmai szemináriumot szervezett, amelyen a városi lakóhelyek kerültek előtérbe. A szemináriumon magyar és finn szakemberek bevonásával eszmecserére és bevált módszerek bemutatására került sor a témában. Tanulságos és érdekes volt látni azt a kis különbséget, amellyel a két országban felmerülő hasonló problémákat megközelítik. A szemináriumon négy előadás hangzott el. A két finn előadó a Helsinkiben található építészeti megoldásokról, míg a magyar előadók a fővárosban alkalmazott módszerekről szóltak.

Hennu Kjisik és Kimmo Friman többek között a városi építészet aktuális problémáiról szóltak. A magyar hallgatóságot lenyűgözték a különböző megoldások, amelyeket az építészek maguk fejlesztettek ki. Mindkét építész országában és nemzetközileg is kitüntetett szakember.

Magyar részről Alföldi György és Hajnal Zsolt előadásait hallottuk. Alföldi György a VIII.kerület építészeti kihívásairól, felújításokról és újjáépítésekről szólt. Hajnal Zsolt előadása szélesebb körben foglalkozott a Budapesten végbemenő építkezésekkel és felújításokkal.

A Finn Építészeti Múzeum és a Finn Nagykövetség közös munkájának eredményeként érkezett a Roy Mänttäri és Hannu Hellman által tervezett "Lakás a városban" című kiállítás a Budapest Galériaba, ahol május 24-ig látogathatják az érdeklődők.
IW

cityhome_1

 

 

 

 

 

 

Kalevala a ForteDanse előadásában

Április 18 és 21 között került bemutatásra a
Trafóban Horváth Csaba és a ForteDanse-tánccsoport modern táncbemutatója a Kalevala. Horváth Csaba Koreográfus a magyar moderntánc néptáncon alapuló vonalát képviseli. A Kalevala értelmezése ebben az előadásban erősen fizikai néha még erőszakosnak is hatott, de mindenekelőtt eredeti és érdekes volt. Az előadásban tökéletes egységet alkottak a ForteDanse akrobatikát megközelítő táncmegoldásai, a norvég zeneszerző Nils Peter Molvaer zenéje és a fiatal Szálinger Balázs által zseniálisan megírt szöveg a táncosok előadásában.

Horváth Csaba koreográfus a "fizikai táncszínház" stílusáról ismert, amelyet a Kalevalának ez a feldolgozása is képvisel. A ForteDanse tánc csoport karakterisztikus táncosai rendezett egységben dolgoztak, kihasználva a színpad lehetőségeit. A díszlet és a jelmez egyszerűsége lehetővé tette a táncosok teljes mértékű érvényesülését. A Kalevalából ismert személyekre leginkább csak nevük utalt. Väinämöinent Mucsi Zoltán, Louhit Földeák Nóra lenyűgöző elöadásában láthattuk. Ugyanakkor Varga Gabi mint Louhi lánya, Andrássy Máté mint Ilmarinen és Horváth Lajos Ottó kimagasló mozgástechnikájukkal és hanghasználatukkal vonták magukra a közönség figyelmét. 

Szálinger Balázs által figyelemreméltón összeállított szöveg a Kalevalára szabadon épül. A finn nemzeti eposz elbeszélésein és szereplőin keresztül mutatja be mai világunkat, hol vidáman és ironikusan, hol gyötrődve. A szöveg középpontjában a éghajlatváltozás áll.  SH/OH


trafo_2

 

 

 

 

 

Rövid hírek

Műfordító tábor kerül megrendezésre Nagykovácsiban június végén.  Érdekes előadásokat és előadókat ígérnek a szervezők. További információkat a d.mona7@gmail.com és jacobhorner@gmail.com e-mail címeken kérhet.

Május elsejei ünnepség a Margit szigeten. Már hagyományosan az idén is megrendezésre került a magyarországi finneket egybegyűjtő Vappu- rendezvény a zenélő szökőkút tövében a Margit szigeten.

A május 10-én megrendezésre kerülő Erzsébet téri Európa Napon  a Finn Nagykövetség és a Finnagora együtt válaszolt a vendégek Finnországot érintö kérdéseire. A finn konzul segítségével, a gyerekek is megismerkedhettek a terem-hockey rejtelmeivel. 

img_7922_pieni

 

 

 

 

 

 

Korábbi hírlevelek:

 

? Finnagora-säätiö

+  Uutiskirje 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007
+  Hírlevél 12/2006
+  Hírlevél 11/2006
+  Hírlevél 10/2006
+  Hírlevél 9/2006
+  Hírlevél 8/2006
+  Hírlevél 6-7/2006
+  Hírlevél 5/2006
+  Hírlevél 4/2006
+  Hírlevél 3/2006
+  Hírlevél 2/2006
+  Hírlevél 1/2006
+  Hírlevél 12/2005
+  Hírlevél 11/2005
+  Hírlevél 9-10/2005
+  Hírlevél 7-8/2005
+  Hírlevél 5-6/2005
+  Hírlevél 4/2005
+  Hírlevél 3/2005
+  Hírlevél 1-2/2005