Finnagora Hírlevél 2007 / 6-7

2007-06-25 20:47:18


Közlemények a Finnagorától: személyi változás és nyári nyitvatartás

A Finnagora gazdasági és tudományos projektjeinek felelőse, Márkus Ferenc tanácsadó június 18-tól egy finn vállalatnál dolgozik. Utóda, Ilona Wakonen programfelelős 2007. augusztus 1-jén kezdi meg a munkát.

A Finnagora júniusban a szokásos nyitvatartással üzemel, azaz hétköznap 9 és 17 óra között. Júliusban a Finnagora iroda zárva tart és augusztus 1-jén nyit újra. Hírlevelünk minden kedves olvasójának szép nyarat kívánunk!

Ismét finn fellépők a Sziget Fesztiválon - akiket ezer finn látogató kísér

Az Európa legnagyobb rendezvényei közé tartozó
Sziget zenei és kulturális fesztivál 15. évébe lépett. Az augusztus 8. és 15. között az Óbudai szigeten összegyülő több százezres közönség ismét kiváló pop- és rockzenei műsort élvezhet. A külföldi fellépők legérdekesebb nevei többek között The Good, the Bad and the Queen, Pink, Mika, Juliette and the Licks - a metál, a világzene a legalternatívabb zenei stílusok előadói mellett lépnek fel. Finnországból a Negative és a Hanoi Rocks lép fel a Hammer World színpadon, a Värttinä pedig a világzenei színpadon.

A fesztiválra érkező szakmabeliek ismét a már harmadik alkalommal megrendezendő szakmai területen találkoznak, ahol az együttesek sajtótájékoztatóit is rendezik. A nagyközönség a Szigeten a fő csapásirányba tartozó zene mellett talál utcaszínházat, formabontó cirkuszt, sőt képzőművészetet is, tehát ismét valóban gazdag fesztiválunk lesz. Finnországban a Tiketti jegyiroda értékesíti a Szigetre szóló belépőket, a Jookoskookos.com utazási iroda pedig buszos és repülős utakat szervez a fesztiválra. Mikko Vänskä a Jookoskookostól úgy gondolja, hogy összesen mintegy ezren érkeznek Finnországból, közöttük számos régi Sziget-járó, akik minden nyáron visszatérnek az Óbudai szigetre a különleges hangulat miatt.

hanoirocks2

Hanoi Rocks

Romlik a fiatalok foglalkoztatási helyzete Magyarországon és az EU-ban

Egyre kevesebb magyar fiatalnak van teljes állása. A 2005. évi statisztikák szerint a 15-24 évesek közül csupán 21,8% rendelkezik teljes munkaidőre szóló állással. A számok a kilencvenes évek óta csökkennek, akkoriban a fiatalok munkavállalása folyamatosan növekedett. A csúcs 1999 volt, amikor a korosztály 34,9%-át foglalkoztatták.

A számot részben csökkenti, hogy a 15-24 évesek közül a korábbinál egyre többen folytatnak nappali tagozatos egyetemi tanulmányokat és így kívül maradnak a munkaerőpiacon. A magyar
Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerint a foglalkoztatás évről évre egyre nehezebbé válik. Az alacsony képzettség, illetve a tanulmányok megszakítása a foglalkoztatást továbbra is akadályozzák, bár a magyar munkaképes lakosság viszonylagos képzettségi szintje folyamatosan emelkedik. A munkaadók nem hajlandóak olyan tapasztalatlan kezdőket alkalmazni, akiket be kell tanítani. Ezenkívül a fiatalok sok esetben törvénytelen módon, a szürke gazdaságban helyezkednek el.

A fiatalok gyenge foglalkoztatási helyzete az egész Európai Unióra jellemző jelenség. Annak ellenére, hogy a foglalkoztatás az utóbbi két évben jó ütemben csökken, az ifjúsági munkanélküliség az EU-ban februárban 16,9% volt, míg az általános ráta 7,4%. Finnországban az ifjúsági munkanélküliség 17,7 %. A legtöbb munkanélküli fiatal Lengyelországban és Görögországban él, a legkevesebb pedig Dániában és Hollandiában.


Munkaerőhiány van, viszont nő a mobilitás

A finn munkaerőpiaci kereslet és kínálat nem mindig kiegyensúlyozott. Egy márciusi felmérés szerint munkanélküli álláskereső még csak akadna, de a munkavállalók szerint a szaktudásuk, végzettségük és munkatapasztalatok kívánnivalót hagy maga után. A munkáskezek hiányát részben pótolják a bevándorolt külföldiek. Az ő foglalkoztatásuk azonban nem mindig egyszerű Finnországban, még ha finn végzettséggel is rendelkeznek. A legnagyobb korlát a hiányos nyelvtudás, de a bőrszín, anyanyelv és a külföldi név is előítéleteket kelt. Ezenkívül a munkavállalási engedély kiváltása hosszú időt, 3-6 hónapot vesz igénybe.

A közeljövőben Finnországban a munkaerő évente 10-15 ezer fővel csökken. A korábbinál nagyobb mértékben lesz szükség a külföldi munkaerőre. Jelenleg a legnagyobb munkaerőfelvételi gondok az építőiparban mutatkoznak. A takarítás területén viszont már a munkavállalók ötöde külföldi, a postát is nagyrészt bevándorlók hordják ki. A
Suomen Posti (Finn Posta) a külföldiek egyik legnagyobb munkaadója. 700-an dolgoznak a postánál és újabbakat is vesznek fel multikulturális programok keretében.

Magyarországon már most szembetűnő a szakmunkáshiány. Az építőipar, fémfeldolgozás és a gyárak várják a legjobban a szakképzett munkaerőt. A magyar Szociális és Munkaügyi Minisztérium azonban nem tervez külföldi munkaerőtoborzást. Jelenleg a vendégmunkások többsége Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából érkezik hogy a mezőgazdaságban, gyárakbn és az építőiparban elhelyezkedjen.

Finn fényképek a Millenárison és a Finnagorában

A nyári utcakép és a fesztiválláz hagyott nyomot a nyári fotókiállításon, amely június 20. és augusztus 31. között látható a Finnagora ablakaiban. A kiállításon két szabadúszó fotós, a finn
Rami Marjamäki és a magyar Wagner Csapó József mutatkozik be. Marjamäki képeinek témája a forró hangulatú finn nyár: helyzetképek és hangulatjelentések finn zenészek koncertjeiről. Csapó munkái életképeket villantanak fel a finn utcákról, terekről és arcokról - magyar szemmel, ám készített klasszikus északi tájképet a nyáron is zord természetről.

Finn fotók láthatóak a Nők Lapja nyári fesztiválján a Millenáris Parkban június 30. és július 1. között. Az esemény mottója: "Színes világ, kíváncsi kultúra". A parkban látható az év fiatal sajtófotósának választott 26 éves Kaisa Rautaheimo fényképriportja, amely egy kis finn falu táncpavilonjában készült. Az életszerű képek bepillantást engednek a finn nyár egy fontos hagyományába. A képeken táncolnak, izzadnak, sült kolbászt esznek, nevetnek, csókolóznak és keresik a nagy őt.

rautaheimo
Kuva: Kaisa Rautaheimo

 
 
Nincs nyár Finnországban nyári színház nélkül

Finnország a nyári színházak hazája. A finn nyári időtöltések szerves része a szabadtéri színházak nézőterein történő vacogás, bőrig ázás és magunkat szúnyogokkal való megetetés. Nem nyár a nyár, ha nem részesülünk a szabadtéri színház élményében!

A profi és amatőr színházi társulatok összesen több mint 300 nyári bemutatót tartanak. A műsoron leginkább a finn közönség által legkedveltebb vígjátékok, musicalek és zenés darabok szerepelnek, ám komoly művek is előfordulnak. A Helsinki szigetvilágában fekvő
Suomenlinna szigetén történelmi környezetben adják elő a jelentős klasszikus, Väinö Linna Az ismeretlen katona című regényének színdarabváltozatát (képünkön). A turkui Vartiovuori nyári színházban főleg gyermekközönséget várnak a Peter Pan előadására.

A nyári színházak vonzerejét a népszerű színészek jelentik. Sok finn színművész nyara is a munka jegyében telik. A legrégebbi finn nyári színház, a nagyratartott tamperei Pyynikki már februárban az előadások számának növelésére kényszerült: A Mooseksen perintö (Mózes hagyatéka) című népi komédiára kiadott 50 ezer jegyet pillanatok alatt elkapkodták. Turkuban is jelentős hagyományokkal rendelkezik a nyári színjátszás: a három profi nyári színházban több mint 120 ezer nézőt szórakoztatnak. A turkui színházak közös marketingmunkát végeznek "a finn nyári színházak városában" 2011-et megcélozva, amikor Turku Európa kulturális fővárosa lesz.

tuntematon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Mindig akkor rossz a lift, ha leszakad a szatyrom" - bemutatkozik a budapesti panaszkórus

Miért az anyósokat szidják, pedig az apósokkal a több a baj? Miért keverik Budapestet Bukaresttel össze? A Tellervo Kalleinen és Oliver Kochta-Kalleinen finn művészházaspár
elgondolásából létrejött panaszkórus Budapesten is bemutatkozott, a panaszok felismerhetően a magyar valóságban gyökereznek.

A panaszkórus eddig Európa-szerte kilenc városban valósult meg. Míg a helsinki panaszkórust hagyományos északi kórusművek stílusában adták elő, a budapesti változat dallamai a Szomorú vasárnaptól az ötvenes évek elragadó kuplészámaiig és a rapig terjednek. A zenét Darvas Kristóf állította össze, a szólószámokkal tarkított műsor inkább performance, mint kórusmű.

A csoportmunkában létrejött budapesti panaszkórus premierje június 14-én volt. A 45 tagú kórus korösszetétele változatos: a legfiatalabb kórustag 14 éves, a legidősebb elmúlt nyolcvan. "Legközelebb június 21-én lesz alkalom panaszokat hallgatni, amikor a város különböző pontjain bukkanunk fel meglepetésszerűen", tájékoztat a budapesti panaszkórust kezdeményező Fazekas Dániel.
 
Együttműködő partnereink a Blue1 és a SAS tájékoztatása: Itt az idő az utazásra!

blue1logo

A Blue1 és a SAS immáron egész évben örömmel kínálják járataikat a Finnországba vágyó utazóközönségnek. A menetrend szerinti járatok július 10-ig este 22.05-kor indulnak. Júliusban és augusztusban egy korábbi, 10.10 perces indulási időponttal Helsinkin túli pontokat is kényelmesen el lehet érni járataikkal, ezzel remek lehetőség nyílik Budapestről Rovaniemibe vagy Ouluba is eljutni.

Budapest-Helsinki repülőjegyek igen kedvező áron, már 22.700 Ft-tól (egyirányú ár, mely nem tartalmazza az illetékeket) válthatók a
http://www.flysas.hu/ honlapon vagy bármelyik utazási irodában. A Blue1 és a SAS szeretettel várja az érdeklődőket irodájukban is a 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. szám alatt. Telefon: (06 1) 266-2633, email cím: reservation.hu@sas.dk.

blue1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hónap rövidhírei