Finnagora hírlevél 4/2007

2007-04-19 22:54:06


A dzsessz nagy nevei Magyarországra, világzenei szakemberek Helsinkibe érkeznek

A finn dzsessz új nemzedékét képviselő
Ilmiliekki Quartet lép fel május elején Magyarországon. Az együttes a győri MediaWave fesztiválon koncertezik május elsején. Ezt megelőzően az Ilmiliekki fellép a szlovák televízióban, Verneri Pohjola trombitaművész pedig a budapesti Európa JazzHíd elnevezésű rendezvényen is játszik a Kaltenecker Trió szólistájaként május elsején 14.30-kor.

Az Ilmiliekki számos díjat kapott, tagjai szólóhangszeresként is sikeresek: legutóbb Tuomo Prättälä zongorista nyerte el a Sony dzsessz-zenészeknek szóló díját. A koncertek a Finnagora Luses által támogatott dzsessz- és világzenei projektje részeként valósulnak meg.

A világzene döntéshozói Helsinkibe utaznak. Az április 20-22-én tartandó Arctic Paradise Live promóciós rendezvényre 25 fesztivál- és koncertszervezőt, valamint újságírót hívtak meg a világ minden részéről. A hétvége sűrű programja során számos finn együttest hallgatnak meg, finn kollégákkal találkoznak és megismerik Helsinkit. A szakmai találkozót a Fimic, a finn zenei tájékoztató központ szervezi a világzenei szervezőkkel együttműködésben.

Magyarországot Lőkös Csaba zenei producer és Marton László Távolodó producer-újságíró képviseli. A tapasztalt fesztivál- és koncertszervezők végzik többek között a Sziget Fesztivál és a Művészetek Palotája világzenei produkcióinak szervezését. Marton László Távolodó zenekritikáiról is ismert. Lőkös Csaba hasznos utazásra számít: "Az Arctic Paradise Live ragyogó alkalom a vezető finn együttesek meghallgatására. A találkozók az északi kollégákkal bizonyosan gyümölcsözőek lesznek".

ilmiliekki_valmis
Ilmiliekki Quartet

Többségben a nők az új finn kormányban

A nemrég megválasztott finn parlamentben a miniszteri tárcák felosztása a finiséhez érkezett. Az új polgári kormányt április 19-én iktatták be. A miniszterelnök továbbra is a Centrum párti Matti Vanhanen lesz. A kormány történelmi jelentőségű létszáma (20 fő) és nemek szerinti megoszlása miatt is: a húsz miniszterből tizenkettő nő lesz.

A március 18-ától ülésező új országgyűlésben 84 nő és 116 férfi képviselő dolgozik. A nők aránya kilenc hellyel nőtt 37,5 %-ról 42-re. Ez az arány nemzetközileg is számottevő. Magyarországon az országgyűlési képviselők csupán 10,4 %-a nő.

A márciusi parlamenti választások után március 19-én zászlófelvonással ünnepelték az új ünnepet, az egyenjogúság napját. A napot
Minna Canth finn írónőről (1844-1897) nevezték el, aki komoly munkát végzett a nők jogai és az egyenjogúság érdekében. A finn nők a világon elsőként éppen száz éve váltak választópolgárrá és választhatóvá. Új-Zélandon korábban, 1893-ban kaptak a nők választójogot, ám választhatóvá csupán 1919-ben váltak. Az első finn parlamenti választáson, 1907-ben 19 képviselőnőt választottak a parlamentbe, ami 9,5 %-os arányt jelentett.

 

Jól halad a színházi export

A finn kortárs dráma erőteljes nyomulása folytatódik. Az egyik legérdekesebb színházi ember, Kristian Smeds rendező-színműíró márciusban új társulatot alapított. A
Smeds Ensemble alapértéke a nemzetköziség, terveik között szerepel többek között az együttműködés folytatása a Krétakör Színházzal. Szóba jöhető országok még többek között Lettország, Észtország, Franciaország, Belgium és Németország.

A Finnagora színháziexport-projektje, a Finnpad is tovább folyik. Internetes oldala a nemzetközi színházi világnapon, március 27-én kezdte meg működését. A www.finnagora.hu/finnpad címen tájékoztatás található a finn kortárs színházról és az alkotókról, valamint magáról a projektről magyar, angol és finn nyelven. A honlapon a Színházi Tájékoztatási Központ, a Nordic Drama Corner és a Finn Színműírók Szövetsége együttműködésével összeállított drámaírói honlap is elérhető, amely 11 kortárs drámaíró munkásságát ismerteti lefordított darabjaik adataival együtt. A honlap folyamatos frissítés alatt áll. "A honlap és az ősszel kiadott Finnpad promóciós mappa révén több magyar dramaturg felvette velünk a kapcsolatot. A magyar nyelven kiadott tájékoztató anyaggal arra törekszünk, hogy az itteni színházi szakemberek még könnyebben elérjék és megismerjék a finn drámairodalom kincseit", mondja Hanna Helavuori, a Finnagora igazgatója, színházkutató.

A múlt évben indított Finnpad projekt keretében új kapcsolatokat, műfordítókat, kiadókat és előadókat keresünk a finn kortárs darabok részére. A finn Oktatási Minisztérium tavalyi kulturálisexport-költségvetéséből támogatott projektet a Finnagora koordinálja. A projekt részére további támogatást pályáztunk meg.

Aggodalmat okoz az éghajlatváltozás Finnországban és Magyarországon

Az éghajlatváltozás következtében a jéghegyek olvadnak, a tengerszint emelkedik, fajok halnak ki. Egyebek között ezeket a megállapításokat teszi az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete, az
IPCC április 6-án kiadott, az éghajlatváltozás súlyos következményeivel kapcsolatos jelentése.

Finnországban az éghajlatváltozást tartják a tavaszi áradások és a kártevők terjedése okozójának, valamint része van a nyári szárazság miatt bekövetkező erdőtüzekben is. Másfelől az erdők kitermelhetősége bizonyos területeken növekedhet. Finnország gyorsan reagált az éghajlatváltozással kapcsolatos hírekre: máris elkészült a cselekvési stratégia. A minisztériumok és az Oktatási Főigazgatóság együttműködésében széleskörű éghajlatváltozási kommunikációs programot dolgoztak ki, számos civil szervezet és a média internetes lapokat és cikksorozatokat indítottak a témában.

Magyarországon az éghajlatváltozási stratégiát a Környezetvédelmi Minisztérium készíti, a Magyar Tudományos Akadémia szintén foglalkozik a témával. Közép-Európában is indokolt az aggodalom: "Az IPCC jelentése kiemeli Magyarország és tágabban az egész Kárpát-medence érzékenységét az éghajlatváltozásra", tájékoztat Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője. "Nyugat-Európához képest Magyarország természeti állapota érintetlen. Emiatt a változások közvetlenül hatnak a természeti környezetre is. A Kárpát-medencében mediterrán, atlanti és kontinentális éghajlati hatások is érvényesülnek; nagyon sok faj természetes elterjedésének határvidékén él. Az éghajlatváltozás fajok végleges eltűnését okozhatja."

Az IPCC májusban elkészülő harmadik részjelentése az éghajlatváltozás csillapításával foglalkozik.

Opera és dzsessz gyerekeknek is a finnországi nyári fesztiválokon

Finnország nyáron rengeteg kulturális rendezvényt kínál. A művészetkedvelő utazók több tucatnyi
tánc- és zenei fesztivált, képzőművészeti rendezvényt és nyári színházat találnak a széles kínálatban. A rockfesztiválok fényét nemzetközi fellépők emelik, és nem feledkeztek meg a népzene, dzsessz vagy metálzene híveiről sem.

A finn nyári rendezvények szervezői különleges figyelmet fordítanak a családos résztvevőkre, a fiatalokra és a gyerekekre. A nemzetközileg ismert Savonlinnai Operafesztivál évek óta műsorára tűz gyermekeknek szánt operákat. Ezek színpadra állítása éppen olyan magas művészi színvonalon történik, mint a többi produkcióé. Idén is előadják a rendkívül kedvelt, 2004-ben bemutatott Kutya-Kalevala című operát (a képünkön), amely Mauri Kunnas rajzokkal illusztrált mesekönyve alapján készült. A Magyarországon karácsonyi mesekönyveiről ismert Mauri Kunnas a finn nemzeti eposzt a kutyák sajátos humorú világába helyezte, amely gyermek és felnőtt számára egyaránt vonzó.

A legnagyobb és legrégibb hagyományokkal rendelkező finn dzsesszfesztivál, a júliusban tartott Pori Jazz is megrendezi Pori Jazz Kids sorozatát, a gyermekrendezvényekre ingyenes belépéssel. Az augusztus 17-én kezdődő Helsinki Ünnepi Hetek programjába Gyerekek Ünnepi Hetei tartoznak. Ezenkívül vannak még teljes mértékben gyerekeknek szóló programok, mint például a Hippalot Hämeenlinnában, színházi rendezvény Kuusankoskiban és a Vekara-Varkaus egész hetes programsorozata júniusban.

koirat_nayttamolla_valmis

 

 

 

 

 

A magyarországi Rácz István-díjat Tímár Vera kapta

A Magyar-Finn Társaság veszprémi szervezetének elnöke és alapító tagja, Tímár Vera kapta az idei Rácz István-díjat. Az elismerés indoklásában szerepel, hogy a díjazott innovatív, tántoríthatatlanul újító szellemű, aki teljes szívéből elkötelezte magát a finn kapcsolatok ápolása mellett.

A könyvtárosi végzettséget szerzett Tímár Vera természetes diplomáciai érzékkel és egyedülálló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Első finn kapcsolatai 1970 nyarán keletkeztek egy csereprogram révén. "A nyári éjszaka Helsinkiben felejthetetlen élményt jelentett, de a legmélyebb benyomást az ápolt, egyenletesen művelt finn vidék tette. Más volt, mint a hetvenes évek magyar vidéke", mondja Tímár Vera. A Lappföldhöz fűződő kulturális kapcsolatok fokozatosan alakultak ki. Évek munkája eredményeként, Vera közreműködésével Veszprém és Rovaniemi 1974-ben testvérvárosi szerződést kötött. A baráti társasági tevékenység a könyvtár égisze alatt 1983-ban kezdődött, bár a szocializmus idején valódi baráti egyesületet nem lehetett alapítani.

Tímár Vera 1968 és 2006 között jelentős munkát végzett a Veszprém megyei önkormányzatnál kulturális és közigazgatási területen, ezenkívül a testvérvárosi kapcsolatokat új területekre terjesztette ki. Kiemeli a vidéken folytatott munka jelentőségét: "Nem minden érdekes dolog Budapesten vagy Helsinkiben történik!"

A Rácz István-díjat ötödik alkalommal osztották ki, Finnországban ezúttal Hannu Launonen kapta. További tájékoztatás a díjról a
2007/1-2. számű Hírlevélben.

 

A hónap rövidhírei