Északi fények - tavasz-köszöntő kulturális kirajzás

2007-03-18 14:34:02


Az idei szombathelyi tavaszi kulturális seregszemle első állomása Jari Silomäki tárlat-megnyitója volt. A finn fotóművész 2001 óta minden nap készít egy-egy tájképet, melyre rövid lábjegyzetet ír...

A szombathelyi tavasz-köszöntő kulturális seregszemle pénteki, március 16-ai megnyitása családias hangulatban telt. A Művészetek Háza szalonjából hiányzott a protokoll, jobbára a társintézmények képviselői, a média és egy-két érdeklődő pezsgőzött és pogácsázott. A finn nagykövet a március 15-ei események miatt (állítólag még tudósítói feladatainak tett eleget), a polgármester pedig csak úgy, bizonyára valamilyen halaszthatatlan ügyből kifolyólag maradt távol. Így legalább a köszöntőkben sem fáradtunk el, maradt idő a fotók szabad szemlézésére. A képek titkaiba a megnyitón Somogyi Zsófia művészettörténész avatott be.

Mi is történik kultúra területén most, ott Északon?
A szalon falán egy fiatal finn fotográfus, Jari Silomäki képei sorakoztak. Egy különös, megkapó vállalkozás néhány (közel ötven) darabja, amely eddig a budapesti Dorottya galériában volt látható. A fotóművész 2001 óta minden nap készít egy-egy tájképet, melyekre rövid lábjegyzeteket ír. A kézzel rápingált szöveg lehet egy intim életrajzi esemény reflexiója vagy egy, a hírügynökségek aznapi anyagából kiragadott hír. "Ablakok a világra", ahogy a prospektusban is olvashatjuk: "A naplószerű formátum, a képekhez társított érzékeny, szinte költői szövegek a fotóművészet és a szépirodalom határmezsgyéjén egyensúlyoznak... A Helsinki Iskola a fotótörténet egyik legújabb fejezete, koncept művészet mellett a sajtó és a dokumentarista fotográfia sajátos ötvözetéből alakították ki nyelvezetüket."

Az angol fülszövegek nyelvgyakorlásnak se rosszak, ám a kiállításhoz segédanyagot is gyártottak, egy listát a magyar fordításokkal. A szövegek és képek közt hazai vonatkozásra is bukkanhatunk, a művész lefotózta a Gellért hegyet, ahol egy fiatal öngyilkos lett.

 

Forrás: http://www.nyugat.hu/cgi-nyugat/cikksql.cgi?cikk=26624