Finnagora hírlevél 3/2007

2007-03-14 14:01:01


Régi és új finn sportágak versenye Egerben

Bruno Maximus
Különös népi játékok című kiállítása március 16-án nyílik Egerben, a Művészetek Házában. Március 17-én a finn és a magyar régi és új sportágakat próbálhatja ki a közönség.

A Bruno Maximus saját meghatározása szerint "hipnorealista" stílusban készült olajfestmények a finn nemzeti tulajdonságok szélsőséges megnyilvánulásai: a tűzforró szaunából egyenesen a jéghideg lékbe. Az Egerben látható művek részben hagyományos, részben újkeletű finn népi játékokat mutatnak be, például az asszonycipelést, a tehénhívogatást, a hangyabolyon ülést, a nyelvjárásban beszélést és a mocsári labdarúgást.

A tavaly tavasszal a Finnagorában rendezett Különös népi játékok című kiállítás és az annak kapcsán szervezett játékos mobiltelefondobálás népszerűek lettek a nagyközönség és a média köreiben. Egerben is összetalálkozik a képzőművészet és a népi kultúra: a finn népi játékokkal és versenyszámokkal, mint a léggitározás és az asszonycipelés, különleges magyar sportágakat is összekapcsolnak. Így "különös olimpiává" bővül a program: az ún. városi álsportokat - a távolba nézést, a neonlámpa-elfújást, a zabhegyezést, a köntörfalazást, a széltolást, valamint a köpönyegforgatást - lehet kipróbálni. A népi játékok kiegészülnek a népszerű egri Maraton Folkhétvége elnevezésű népzenei eseménnyel, amelynek finn vendége a Piirpauke együttes.A léggitáros goes "Get On" (olaj, vászon) - 50 x 70 cm, 2005

Indul a finn-magyar összehasonlító kutatás

Hogyan alakultak a nemzettel és a nacionalizmussal kapcsolatos nézetek Finnországban és Magyarországon a 20. században? Milyen viszonyban álltak magyarok és finnek a közelmúlt történelme során kisebbségeikkel? Ezeket a kérdéseket kutatja a
Finn Akadémia által támogatott Nations and their Others: The Finns and the Hungarians in the Twentieth Century című hároméves projekt. A finn-magyar munkacsoportot az államtudományok címzetes egyetemi tanára, Heino Nyyssönen vezeti, aki jelenleg a Jyväskyläi Egyetem világtörténelem tanszéke megbízott egyetemi tanára.

A kutatásban a finnek és magyarok kisebbségeikhez fűződő viszonyát vizsgálják a politika, történelem és irodalom területén. Számos tudományos dolgozat készül, valamint vándorkiállítást is terveznek.

Finnország és Magyarország komoly anyagot kínál a nacionalizmus kutatásához, ám azt egyáltalán nem ismerik az angolszász nyelvterületen kívül. A projekt szélesebb körben meg kívánja ismertetni ezt a kutatási anyagot. "Az ún. kis államok is lehetnek érdekesek: jó az, ha a friss kutatási adatok a nagyobbakat is hasonló témakörök vizsgálatára ösztönzik", mondja Nyyssönen. 

Újfajta finanszírozási megoldások egyetemek részére

Egy nemrégiben alapított
kutatócsoport újfajta finanszírozási megoldásokat vizsgál egyetemek részére. Az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött csoport az ún. filantróp forrásokból, azaz az alapítványoktól, egyesületektől, pénzalapoktól, jótékonysági szervezetektől, vállalatoktól és magánszemélyektől, valamint öregdiákok szervezeteitől elérhető finanszírozás nyújtotta lehetőségeket tekinti át.

A kutatócsoportban különböző alapítványok, egyetemek és kutatóintézetek képviseltetik magukat. Célja a jelenlegi finanszírozási helyzet, forrásbevonás és PR-tevékenység legjobb gyakorlatainak, valamint a közszféra támogatási formáinak felmérése. A csoport arra törekszik, hogy gyakorlati, működőképes tanácsokat adjon a forrásbevonáshoz. A jelentés 2007 novemberére készül el.

A filantróp természetű finanszírozási források jelentősége az egyetemek finanszírozásában egyre növekszik: Nagy-Britanniában és Svédországban az egyetemek kiadásainak 16 százalékát fedezik, az EU-ban az átlagos arány 4,2 százalék. 

Új finn film a Titanic Filmfesztivál versenyfilmjei között

A budapesti nemzetközi Titanic Filmfesztiválon idén egy új finn filmet is bemutatnak a Finnagorával és a
Finn Filmalapítvánnyal együttműködve. A fesztivál versenyprogramjába beválogatott Miehen työ (Férfimunka) Aleksi Salmenperä rendezésében a tízezer eurós Hullámtörő fődíjért versenyez.

Salmenperä (sz. 1973) filmje egy fiatal családapáról szól, aki munkahelye elvesztése után prostituálódik, ám ezt titkolja családja elől. A film a szégyenről, a felelősségérzetről és a segítségkérés nehézségéről szól. "A Férfimunkát év elején a rotterdami filmfesztiválon láthatták, majd rengeteg fesztiválmeghívás érkezett. Úgy tűnik, ez a film lesz 2007 egyik fesztiválsikere", mondta Kirsi Tykkyläinen, a Finn Filmalapítvány kulturálisexport-vezetője.

A Titanic Filmfesztivál tizennegyedik alkalommal április 12-én kezdődik. Célja az eredeti, a főbb irányzatoktól eltérő új filmek bemutatása. A tíznapos fesztiválon a világ minden részéről származó több mint 60 filmet vetítenek.


Elkészült a finn kulturális export fejlesztési programja

Elkészült a finn kulturális export 2007-2011-re vonatkozó fejlesztési programjáról szóló előterjesztése. A
Tanja Saarela kulturális miniszter által összehívott tárcaközi kulturálisexport-munkacsoport március 1-jén fejezte be munkáját. A munkacsoport víziója az, hogy 2011-re a kulturális export értéke minimum megháromszorozódik és a kultúra a jelenleginél egyértelműbb része Finnország arculatának.

A program szerint a kulturális tevékenységek között különleges fejlesztést igényel a vállalkozási tevékenység, a hálózatok megerősítése, a nemzetközi marketing és promóció, valamint a kulturális export szerkezeti megszilárdítása. A munkacsoport fontosnak tartja a nemzetközi kulturális együttműködést és cserét, valamint a kulturális export működési környezete versenyképességének fejlesztését. A kulturális export fejlesztési programjának külföldön történő megvalósításában részt vesznek többek között Finnország külképviseletei, a kulturális és tudományos intézetek - ilyen a Finnagora is -, valamint a Finpro, Tekes és a MEK-Turisztikai Promóciós Központ kirendeltségei.

A munkacsoport azt javasolja, hogy a program megvalósítására 2007 és 2011 között összesen mintegy 228 millió eurót irányozzanak elő. Ez a jelenlegi szinthez képest évi 13-16 millió euró növekedést jelentene. Támogatóként az Európai Unió fejlesztési alapjait és minisztériumokat terveznek megnyerni. Ezenkívül a Tekes évente több projektet finanszíroz, amelyek közül a kulturális terület fő témája a játékfejlesztés.

A szeminárium témája az oktatás és a versenyképesség viszonya

Nemzetközi összehasonlításban Finnország a világ egyik legversenyképesebb országa. Az egyenjogúságra alapuló és magas színvonalú oktatási és kutatási rendszer jelentős sikertényező. Finnországban a műveltséget és a tudást hagyományosan a társadalmi jólét és a gazdasági fejlődés építőköveiként tartják számon. A gazdasági fejlődést, a környezet fejlesztését és az állampolgárok jólétét sikeresen egyesítették.

A Finnagora a budapesti Finn Nagykövetséggel és a Magyar Nemzeti Tankönyvkiadóval együttműködve április 18-án Oktatás és versenyképesség címmel szemináriumot szervez, amelynek alapgondolata a finn és magyar oktatáspolitikáról és annak lehetőségeiről folytatott eszmecsere. A szemináriumon szó lesz a versenyképesség, a tudás minősége és a szociális kohézió kérdéseiről, valamint az oktatás gazdasági befolyásáról és hatékonyságáról. Finn részről Osmo Lampinen oktatási tanácsos (Oktatási Minisztérium) és Rita Asplund (PhD, Finn Gazdasági Kutatóintézet ETLA) tart előadást. A szemináriumra magyar oktatáspolitikai szakértőket, döntéshozókat és kutatókat hívunk meg.

A rendezvény az oktatási szemináriumi sorozat része. A következő, előreláthatólag 2008 tavaszán rendezendő szemináriumon az új tanulási környezettel és tankönyvekkel foglalkozunk.

A Finnagora megújítja honlapját

A Finnagora honlapjának tartalma megújul. A frissítés célja a tájékozódni vágyók és más érdeklődők egyértelműbb, informatívabb kiszolgálása az új honlappal.

Megújul a Finnagora tevékenységéről szóló lap. Az új tartalom a korábbinál világosabb szerkezetben mutatja be a kulturális, tudományos és gazdasági területek működésére vonatkozó információt, valamint az egyes területeken aktuálisan folyó projekteket. Az eseménynaptárt folyamatosan frissítjük és beindítjuk az archívumot, amely lehetővé teszi a korábbi események keresését. A honlap hírt ad szolgáltatásainkról is. A közkedvelt linkgyűjtemény tovább bővül, ezenkívül az eddiginél teljesebb listát teszünk fel a honlapra együttműködő partnereinkről és támogató szervezeteinkről. Lesz még galéria is, ahol képekkel tudósítunk a Finnagora munkájáról.

Az új honlap március 26-án indul. Szívesen látunk minden érdeklődőt az ismert címen: http://www.finnagora.hu/
Együttműködő partnerünk a Blue1 és a SAS tájékoztatása: Újra indul a Budapest-Helsinki járatA Blue1 és a SAS örömmel értesíti az utazóközönséget, hogy a tavalyi sikerre való tekintettel újra indul a Budapest-Helsinki közvetlen járat heti 3 alkalommal. A menetrend szerinti járatok március 26-tól a nyári menetrend végéig (október 28.) közlekednek hétfőn, szerdán és pénteken este 22.05-ös indulással. Július hónapban időszakosan heti két alkalommal kedden és csütörtökön 10.10-kor szállnak fel a járatok Ferihegy 2B terminálról. Augusztustól ismét heti háromszor közvetlen járattal lehet elérni a finn fővárost. Repülőjegyeket igen kedvező áron, már 26900 Ft-tól (egyirányú ár, az illetékeket tartalmazza) lehet vásárolni.

A SAS egyúttal örömmel tájékoztatja utasait arról, hogy Budapest és Stockholm között is újra indította járatait heti két alkalommal, csütörtöki és pénteki napokon délután 14.20 perces indulással. A repülőjegyek Helsinkibe stockholmi átszállással is kombinálhatóak.

Előre megvásárolhatja repülőjegyét a
http://www.flysas.hu/ című honlapon vagy bármelyik utazási irodánál. A Blue1-SAS kirendeltsége Budapest belvárosában található (1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12., tel.: 06-1-266-2633).


A hónap rövidhírei