Finnagora hírlevél 2006.08.

2006-08-22 18:36:10


Ismét sikeres volt a Sziget fesztivál

Közép-Európa legnagyobb zenei- és kultúrfesztiválja idén 385 000 látogatót vonzott a budapesti Óbudai-szigetre. A hét folyamán 500 magyar és 250 külföldi fellépő több mint 60 helyszínen szórakoztatotta a
Szigetre látogatókat.

Finnország két zenekarral képviseltette magát idén. A The Rasmus zenekar immár másodszor lépett fel a fesztiválon. A magyar és nemzetközi közönség teljesen megtöltötte a nézőteret a Nagyszínpadon energikusan játszó finn zenekar koncertjén. A HammerWorld színpadnál feketébe öltözött rajongókat láthattunk, amikor az Ensiferum tépte a húrokat.

Idén rekordszámban látogatták finnek a fesztivált. A Szigetre csoportokat szervező finn JookosKookos utazási iroda és a Tiketti jegyiroda már elővételben 500 jegyet adott el, és még a helyszínen is számtalan egyéni szervezésben érkező finn váltott belépőt.

A Szigetre látogatott számos finn szakértő a zene területéről. A Finnagora kötetlen találkozót szervezett finn, magyar és más országokból érkezett szakmabeliek számára, valamint részt vett a finn vendégek kapcsolatépítésében a Sziget szervezőivel.

A zenei szakmai együttműködés szeptember elején folytatódik, amikor magyar dzsesszkritikus látogat a Finnish Jazz Weekend rendezvényre Helsinkibe. A látogatás a Finnagora projektjének része, melynek célja kapcsolatokat teremteni a magyar és a finn szakmabeliek között és fellépési lehetőségeket találni Magyarországon finn dzsesszművészeknek.


A The Rasmus koncertjén lengtek a finn zászlók

 


Forintti - a Finnagora új gazdasági hírlevele

A finn gazdasági élet szereplői részére szeptemberben új szolgáltatást indítunk. A Finnagora havonta megjelenő elektronikus gazdasági hírlevele, a Forintti aktuális gazdasági híreket közöl tömör formában, finn nyelven. A hírlevél tájékoztat a piacról, különböző szakterületekről, üzleti és befektetési lehetőségekről, a gazdasági környezetről, a gazdasági életet érintő jogi szabályozásokról, valamint a különböző területek fejlesztési stratégiáiról. A hírlevélben szintén megjelennek esetleges hosszútávú együttműködést célzó ajánlatok és megkeresések. Az előfizetők érdeklődési körüknek megfelelően javasolhatnak témákat a következő kiadásokba.

A Forintti gazdasági hírlevél támogatást nyújthat kis- és középvállalatoknak hálózatépítéshez, a nemzetközi piacra való kilépéshez, az export-import tevékenység és az üzleti irány megtervezéséhez. Célja a finn érdeklődők számára hozzáférhetővé tenni olyan információkat, amik egyébként csak magyarul lennének elérhetők. Az anyagot olyan megbízható magyar forrásokból gyűjtjük, mint pl.
ITD Hungary, GKI, MTI. Ezeken kívül statisztikákat, interneten elérhető anyagokat, és együttműködő partereink által rendelkezésre bocsájtott információkat is továbbítunk finn nyelven.

Bővebb információ és előfizetés: Márkus Ferenc vezető tanácsadó (tel: 1/ 478-1012) vagy Hanna Helavuori igazgató.

 

Finnország új innovációs stratégiája

Finnország júniusban elindította új nemzeti innovációs stratégiáját. A Matti Vanhanen miniszterelnök által vezetett
tudomány- és technológiabizottság június végén közreadta "Science, Technology, Innovation" (Tudomány, technológia, innováció) jelentését, melyben ismertette az új innovációs stratégiát. A riport rámutat, hogy Finnország már régóta meglévő tudományos, technológiai és innovációs tevékenysége központi szerepet játszott az ország sikeres szereplésében a nemzetközi gazdasági versenyben. A gazdasági fejlődés magával vonta a társadalmi fejlődést és a lakosság életszínvonalának emelkedését. Finnország törekszik ezen erősségei megőrzésére a jövőben is.

A beszámoló ismerteti a következő évek fejlesztési tervét, konkrétan említve a stratégiai "center of excellence"-k (kiválósági központok) alapítását, a kutatási rendszer struktúrájának fejlesztését, a kutatói karrierek támogatásának rendjét, valamint az infrastruktúra fejlesztését. A kiválósági központok és az infrastruktúrai fejlesztés kérdését a bizottság külön stratégiában tárgyalja.

A tervek megvalósítása a kutatásfinanszírozás növelését kívánja meg. A kormány célja a kutatás-fejlesztésre fordított pénzeket az évtized végéig a bruttó nemzeti termék (GDP) 4 százalékára emelni. Jelenleg ez az összeg 3,5 %-hoz közelít, ami magasan kiemelkedik az 1,9 %-os EU átlagból.

 

Jelek - festmények és szobrok

Szeptember 4-én a Finnagorában nyílik a finn Päivi Reiman és a magyar Várnagy Ildikó közös, Jelek című kiállítása. Reiman és Várnagy már korábban is állítottak ki együtt: 2004-ben munkáik a helsinki
Magyar Kulturális és Tudományos Központban voltak láthatók. Mindkét művész részt vett már számos hazai és külföldi kiállításon. Műveik november 5-ig tekinthetők meg.


A Päivi Reiman festőművész olajfestményeiből álló alkotássorozat a Landscape inside címet viseli. Reiman munkáiban a lélek belsejében rejlő, tudatalatti tájakat értelmezi. Festményei egyesítik a tájképek és az absztrakt világát.

Várnagy Ildikó fémből készült szobrai jeleket, szimbólumokat formáznak meg, s bennük filozófiai tartalom fér meg. Várnagy Ildikó munkásságát 1991-ben a kulturális miniszter Munkácsy Mihály -díjjal jutalmazta.


Mitsoura és Schiff András a Helsinki Fesztiválon

Idén a klasszikus és a népzenei műfajban is lesz magyar fellépő a
Helsinki Fesztiválon (Helsingin juhlaviikot). Utóbbi szeptember 2-án lesz hallható a Huvila sátorban. Mitsoura egyesíti a roma zenésztehetséget az elektronikus zenével, de merít a cigánykultúra gyökeréből, az indiai hagyományokból is. Az együttes vezéralakja Juhász Miczura Mónika, művésznevén Mitsou, aki éteri megjelenése ellenére sugárzó egyéniség a színpadon, majdhogynem agresszíven energikus. A feledhetetlen koncertélményt Mitsou sajátos énekhangján kívül a tehetséges négytagú zenekar és élő animáció is biztosítja.

Schiff András zongoraművész nemzetközi hírnévnek örvendő, több éven át tartó Beethoven szonátasorozata folytatódik a fesztiválon. Idén Schiff a Finlandia-palotában kétszer is ad koncertet. Első alkalommal többek között a Vihar- és a Waldstein-szonátákat játssza, a második hangversenyen az Appassionata és a Les Adieux is elhangzik. A koncertek Schiff nemzetközi sorozatába illeszkednek, melyen a művész a zeneszerző összes zongoraszonátáját előadja.  

Magyar színház a Tamperei Színházi Nyáron

A
Tamperei Színházi Nyár nemzetközi programjában bemutatkoztak idén a kortárs magyar színház kiemelkedő művészei. A Katona József Színház produkciója, a Ledarálnakeltűntem extrém fizikai és karneváli színházi élményt nyújtott. Vinnai András és Bodó Viktor darabjukat Franz Kafka A per című regényének szabad felhasználásával írták. Lélegzetelállítóan kiagyalt kafkai szövegeket, hollywoodi mozik és tv-reklámok sorait, pszichoanalízist és marxi elméletet, cirkuszt és kabarét láthatott, aki az előadást megtekintette.

A Színházi Nyár programjában szerepelt még kerekasztal-beszélgetés a magyar színház közeli múltjáról, jelenéről és a dráma magyarországi helyzetéről. A beszélgetésben részt vett a Katona József színház képviselőin és más színházi szakértőkön kívül a Krétakör Színház dramaturgja is. Merényi Anna látogatására a Finnagora színházi programjának keretében került sor. A Színházi Nyáron kívül megismerkedett a finn Színházművészeti Egyetemmel és előadást tartott a magyar színházról a helyi diákoknak és tanároknak.

A finn Oktatási Minisztérium által támogatott projekt célja egy hálózat kiépítése elősegítendő a finn kortárs dráma bemutatását Magyarországon és szomszédaiban.Keresztes Tamás több díjat is kapott a Ledarálnakeltűntem című darabban nyújtott kitűnő alakításáért. (Fotó: Varga Imre)


A hónap rövidhírei

A Finnagora, a finn kulturális, tudományos és gazdasági központ feladata a Finnország és Magyarország közötti kölcsönös kapcsolat elősegítése és fejlesztése. A központ kapcsolatokat keres, tájékoztat, és különböző partnereket hoz össze. Elektronikus hírlevelünkből távirati stílusban értesülhetnek az aktuális hírekről és tájékozódhatnak a Finnországot és Magyarországot érint témákról.

Esetleges témajavaslataikat, észrevételeiket vagy más visszajelzéseiket a
info@finnagora.hu e-mail címen várjuk.