Körmend - Heinävesi

2005-05-23 23:18:37


15 - éves a Testvérvárosi Kapcsolat.

Már 15 - éve, hogy Körmend és a Finnországi Heinävesi városa aláírta a testvérvárosi kapcsolatot hitelesítő okiratot. A testvérváros Önkormányzatának meghívására, kapcsolat és az aláírás megemlékezésére rendezett ünnepségre utazott Bebes István polgármester és Bán Miklós a Magyar - Finn Baráti kör titkára Heinäsevibe.

A baráti és feszített programok között lehetőségünk volt bepillantást nyerni az Heinävesi Önkormányzat munkájába. EU pályázatok menetébe, láthattuk a megvalósult projecteket, beruházásokat. A város vállalatainak megtekintése Kerman Savi (Kerámia), Cederrothille (Drogéria), Metallilaitteelle (ipari gépek, fémipari berendezések ) gyárigazgatóival folytatott beszélgetések alá támasztották van élet az EU - ban is. A város üzemei Európa több országába exportálnak, néhánynak több leányvállalata is üzemel az országon kívül. De érdekesség, hogy a Kerámia gyár Angliából importálja az általa készített termékek alapanyagát. A Városi ünnepségre a Valamo- i ( férfi ) Kolostorban került sor, melynek története és Heinävesiben történő felépítése szinte mesébe illő. Az ünnepségen részt vettek a város mostani vezetői, az elmúlt 15 év alatt funkcióban lévő testületi elnökök, a Finn - Magyar Baráti kör vezetői, a házi gazda a Valamo - i kolostor püspöke volt. A kirándulások alkalmával megismerhettük Varkaus, Kuopio város nevezetességeit, itt téli olimpiát is rendeztek, a Lintula (női) kolostor, a megye legnagyobb csatorna átemelőjének történetével.

A baráti családoknál elöltött idő, az éjszakába nyúló beszélgetések, a hagyományos saunázás, a befagyott tó jegén a halászat mint sok - sok élményel tarkította napjainkat.

A város kis vállalkozói, barátok , ismerősök, de eddig nem ismert városiak egyszóval a henävesiek, úgy viselkedtek velünk mintha minden nap közöttük élnénk. Nem volt akadály a nyelvi különbség. Reméljük és a tervek szerint augusztusban viszonozhatjuk Körmenden a barátságot és a kiemelkedő vendéglátást.

További képek a Képgalériában >>itt<<