Küldött voltam

2005-03-10 19:11:53


Küldött voltam Budapesten, a Magyar-Finn kulturális és kommunikációs szemináriumon.

          A Körmendi Magyar - Finn Baráti Kör vezetősége felkérésére és megbízásából részt vettem Budapesten 2005. február 25 - 27 közötti időben a Magyar - Finn Társaság által szervezett "Magyar - finn kulturális és kommunikációs szemináriumon".

         Három nap gazdag élményével tértem haza, melyeket szeretném megosztani minden finnek iránt érdeklődő emberrel. Ezen a rangos országos rendezvényen jó érzés volt körmendinek lenni, hiszen a mi városunk Magyar- Finn Baráti Körének munkájáról elismeréssel szóltak.

         A Finn Nagykövetség könyvtárában gyülekeztünk, ahol PEKKA KUJASALO nagykövet úr, és KIRSI RANTALA kulturális titkár fogadott bennünket. "Kalevala illusztrációk péceli gyermekrajzokon"kiállítás megnyitása után előadás hangzott el a nagy-követség épületéről és műalkotásairól, melyeket megtekintettünk. Ezután a Nagykövet úr személy szerint is üdvözölt mindenkit a rezidencián. Nagy sikert aratott a Nagykövetség konyhájának megtekintése is. JARI GRUNDSTRÖM, a Nagykövetség mesterszakácsa - a jóízű falatok mellett - a következő receptajánlattal kedveskedett a szeminárium részt-vevőinek:

Halterrin:

Alapja:

500 g bármilyen szálka és bőr nélküli halfilé

2 teáskanál só

4 dl tejszín

5 tojássárgája

kb. 0,5 dl fehérbor

2 evőkanál finomra vágott kapor és/vagy metélőhagyma.

     1./ A halfilét felkockázzuk és hűtőbe (lehetőleg fagyasztóba) tesszük a robotgép keverőtáljával és vágókésével együtt. Jól lehűtjük, majd a szinte jeges tálat a hűtőből kivéve a halat besózzuk. A gépet elindítjuk.

    2./ A felaprított halhoz hozzáadjuk a tejszínt, és a masszát bársonyosan simává keverjük.  Hozzáöntjük a bort, végül belekeverjük a fűszereket.

    3./ Egy másik  tálban a tojásfehérjékből kemény habot verünk. A halas masszát kana-lanként hozzákeverjük a tojáshabhoz. Alaposan eldolgozzuk, azonban arra vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze. Egy próbadarabot mikrohullámú sütőben megsüthetünk, így szükség esetén a masszát  után - fűszerezhetjük.

    4./ Egy hosszúkás keskeny sütőformát folpackkal kibélelünk, majd belesimítjuk a masz-szát A folpack széleit a massza tetejére hajtogatjuk. A sütőforma tetejét alufóliával leta-karjuk. A sütőformát egy nagyobb tűzálló edénybe állítjuk, amit megtöltünk forró vízzel 150 fokon addig sütjük a terrint, míg belső hőmérséklete eléri a 68 - 70 fokot.

    5./ A kész terrint kihűtjük és szeletelve tálaljuk. Akár előző nap is elkészíthető.

Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat hozzá.

Jari a fent leírt massza közepébe egy kaporba-, vagy metélőhagymába forgatott, átsütött- és lehűtött halfilé darabot helyez, ami szeleteléskor szép mintázatot ad.

         Másnap a FINNAGORABAN találkoztunk. (VI. Dózsa György út 84/A.)A FINNAGORA: finn kulturális, tudományos és gazdasági központ Magyarországon. Ez, a csupa üveg épület tehát minden, - Finnország- és finnek iránt érdeklődő ember találkozási pontja. Itt adták át az idei Rácz István díjat a pécsi Baráti Kör elnökének: VÉGH JÓZSEFNEK. 2004-ben a Körmendi magyar - Finn Baráti Kör elnöke: Pintér Pál kapta meg ezt a rangos díjat.

         Tartalmas előadások meghallgatásával telt el a délelőtt:

1./ Dobos Edgár PhD - hallgató - Corvinus Egyetem-; "A magyar - finn kapcsolatok jelene és főleg jövője";

2./ Pintér Róbert vezető kutató -Információs Társadalom- és Trendkutató Központ; "Infor-mációs társadalom: a divatos fogalomtól a finn gyakorlatig";

3./ Ghéczy László gordonkaművész - Labor fennica; " A finn zenéről". A zenei szemel-vényeket csodálatos  természeti képekkel  illusztrálta..

         Délután vidám hangulatban zajlott  Salamon Ágnes vezetésével a nyelvi kommuniká-ciós tréning. Ezt követően esettanulmányok hangzottak el néhány Baráti Kör életéből 

( Budapesti Kalevala Baráti Kör; Budahegyvidéki-; csepeli-; siófoki Baráti Körök).

         Este közös hangverseny-látogatáson vettünk részt az Óbudai Társaskörben. A Finn Kultúra Napja alkalmából szerveződött kamarazenekar előadásában Sibelius, Rantavaara, Kokkonen, Sallinen és Nordgren művei csendültek fel. A kamarazenekar vezetője az a Ghéczy László volt, aki a délelőtti előadást  tartotta.

         A harmadik napon művelődéstörténeti városnézésen vettünk részt külön-busszal. Dr.Szíj Enikő, a Magyar - Finn Társaság elnöke, "civilben" az ELTE Finnugor tanszé-kének docense, a finn művelődéstörténet kutatója vezetésével Budapest finn vonatkozású emlékeit tekintettük meg. Rendkívül  érdekes ,értékes, tanulságos kirándulás volt.

         A kirándulás után Kirsi Rantala kulturális titkár tárlatvezetésével az Iparművészeti Múzeumban a "Skandináv design a mítoszon túl" című kiállítást tekintettük meg. (http://www.scandesign.org/)

         A kötetlen beszélgetések, a közös kirándulások, közös étkezések tették lehetővé az ismerkedést, az újabb baráti kapcsolatok kialakulását.

         Mindig jó érzéssel gondolok majd erre a három napra, a Magyar - Finn Társaság veze-tőségének fáradhatatlan, példaértékű szervező munkájára, a baráti kedvességére és gondos-kodó magatartására

Köszönöm.

Körmend, 2005-03-10
                                                                                              

Mándli  Éva
a Körmendi Magyar - FinnBaráti Kör
vezetőségi tagja