Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

 HAJDÚSZOBOSZLÓ

A hajdúszoboszlói Magyar-Finn Baráti Kör 1996-ban kezdte működését. Tagjainak sorába a Pedagógus Kórus tagjai jelentkeztek elsősorban, mert Finnországba elsőként utaztak. Nekik köszönhető, hogy Valkeakoski és Hajdúszoboszló testvérvárosi kapcsolatot épített ki. Jelenlegi taglétszám 24 fő. Tagja a Bárdos Lajos Általános Iskola, a Bárdos Lajos Városi- és Pedagógus Énekkar, Szép Ernő Középiskolai Kollégium és a 7. sz. Napközi-otthonos Óvoda.

Működésünkről: A baráti kör évente 3-4 alkalommal szervez találkozót. A baráti estekre meghívjuk azokat a megyénkben élő, dolgozó vagy tanuló finn-barátokat, akik Finn-országban töltöttek rövidebb-hosszabb időt, s élményeiket szívesen megosztják velünk. Elsősorban Debrecenből a finn nyelvet oktató pedagógusokat láttuk vendégül, de több esetben baráti beszélgetésen találkoztunk azokkal a diákokkal, akik félévet töltöttek Finnor-szágban. Az évek során a Követség ajánlásai alapján kiállítást rendeztünk Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében ( foto-kiállításokat ). Az ifjúsági cso-port tagjai egy évben két-három alkalommal találkoznak, s ezeken az együttléteken dalokat ,játékokat tanulnak, meghívnak Finnországban járt középiskolásokat.


A Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkarnak, a Bárdos Lajos Általános Iskolának és a Szabó László Alapfokú Művészeti Iskolának élő kapcsolata alakult ki a testvérváros énekkarával és tánccsoportjával.


Valkeakoskiból 2003-ban harmadik alkalommal járt itt énekkar, s városunk kórusa 2005-ben viszonozza látogatásukat, amikor a kinti énekkar 40. jubileumi koncertjét tartja. A tánccsoporttal kétévente találkoznak a magyar fiatalok, s külön érdekesség, hogy a Finnor-szágból érkezők közössége felnőtt tánccsoport.


2003. augusztus 20-án Debrecenben a Virágkarneválon is felléptek, s tervük, hogy 2004-ben ezt megismétlik, mert ilyen élményben még nem volt részük, ahol ennyi ember előtt mutatták meg tudásukat.

Az együttesek egymás országainak nevezetességeit, jellegzetességeit is bemutatják, s mindig jó hangulatúak az együtt töltött baráti délutánok, esték.