Runeberg tortácskája – Runebergin torttu
Runeberg tortácskája – Runebergin torttu
Január végén, február elején a finn himnusz költőjének tiszteletére Runeberg tortácskáját eszik a finnek.

A finn himnusz költőjéről, Johan Ludvig Runebergről kapta a nevét ez a sütemény, amelyet a költő születésnapja idején, február 5. környékén eszik a finnek. A cukrászdákban, élelmiszerboltokban megjelennek a kis barna tortácskák tetejükön málnalekvárral, és sokan otthon is sütik ezt a finom édességet.
A sütemény születéséről legendák keringenek: állítólag Runeberg felesége, Fredrika akkor sütötte, amikor váratlan vendégek érkeztek. Körbenézett a kamrában, s amit talált, abból készítette. Ezt a történetet többen vitatják, szerintük valójában Lars Henrik Astenius, porvooi cukrászmester alkotása a sütemény, aki az 1840-es években készítette, s a költő tiszteletére nevezte el. Azt tartja a fáma, hogy a költő evett is a cukrászdában a süteményből egy pohár puncs társaságában.
A sütemény akkor vált széles körben ismertté, amikor Fredrik Edvard Ekberg, helsinki cukrászmester 1865-ben árulni kezdte az üzletében.
.
Runeberg tortácskája (Kép: Nakit ja muusa)
A sütemény születéséről legendák keringenek: állítólag Runeberg
felesége, Fredrika akkor sütötte, amikor váratlan vendégek
érkeztek. Körbenézett a kamrában, s amit talált, abból készítette. Ezt a
történetet többen vitatják, szerintük valójában Lars Henrik Astenius,
porvooi cukrászmester alkotása a sütemény, aki az 1840-es években készítette, s
a költő tiszteletére nevezte el. Azt tartja a fáma, hogy a költő evett is a
cukrászdában a süteményből egy pohár puncs társaságában.
A sütemény akkor vált széles körben ismertté, amikor Fredrik Edvard
Ekberg, helsinki cukrászmester 1865-ben árulni kezdte az üzletében.
A Runeberg süteménynek vagy tortácskáknak sokféle
receptje van, összegyűjtöttünk párat ezekből, sőt egy vegán változatot is
bemutatunk.
A finn háziasszonyok szervezetének, a Martat-nak a receptje
Hozzávalók
150
g margarin vagy vaj
1,5
dl cukor
2
tojás
1
dl zsemlemorzsa
1,5
dl liszt
50
g őrölt mandula
2
teáskanál sütőpor
1
dl almalé
vaníliás
cukor
Tetejére: málnalekvár
Díszítés: porcukor, víz
Elkészítés
Vajazd
ki, és szórd meg morzsával a tortaformákat!
Keverd
ki a margarint vagy a vajat a cukorral!
Egyenként
add hozzá a tojásokat!
Külön
tálban keverd össze a száraz hozzávalókat!
Keverd
össze a cukros-tojásos vajat a száraz összetevőkkel és az almalével!
Töltsd
meg a formákat félig-háromnegyedig a tésztával! A tetejére készíts mélyedést,
és tegyél bele egy kiskanál málnalekvárt!
Süsd
175 Celsius-fokon 45 percig a tortácskákat!
A
kihűlt tortácskákat díszítsd málnalekvárral és cukormázzal!
Vegán Runeberg sütemény
Hozzávalók
Nedves összetevők:
1,5
dl olaj
1,5
dl barnacukor
1,5
dl almaszósz, almapüré
0,5
teáskanál keserűmandula-aroma
csöppnyi
só
Száraz összetevők:
2
dl liszt
1
dl mandulaliszt
1
dl zsemlemorzsa
1
teáskanál kardamom
1,5
teáskanál sütőpor
Díszítés:
málnalekvár
1
dl porcukor
1
teáskanál víz
Elkészítés
Keverd
össze külön a nedves és a száraz összetevőket!
Állítsd
össze a tésztát!
Töltsd
meg a sütőformákat!
Ha nem szilikonos a forma, akkor előtte olajozd ki a formákat!
Süsd
190 Celsius-fokon körülbelül 20-22 percig!
A kihűlt tortácskáknak vágd ki a közepét, és töltsd meg málnalekvárral!
A
porcukorból kevés vízzel készíts cukormázat, és nyomózsák segítségével díszítsd
a tortácskákat!
A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !
![]() |