Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnországi levelek

2014. október 15. 20:54:34  nyomtatási kép

Viszont hallásra!                                  2014 október 8.

Kedves Olvasók!

Mai levelemmel búcsúzok Önöktől. Finnországi leveleimet 2009 óta írtam rendszeresen, kétheti időközökkel Önöknek. Ezek a levelek nem tartalmaztak semmilyen személyes információt, igyekeztem tárgyilagosan írni Finnországról, az én hazámról Önöknek. Az Önök érdeklődése körülbelül a 0 –val volt egyenlő. Mivel a honlap nem jegyzi az olvasottságot így fogalmam sem volt arról, hogy hányan olvasták a leveleimet. A társaság vezetősége 100. levelemre reagált először – és utoljára. Az eddig megírt 120 levelemre minimális megjegyzéseket kaptam. Számtalanszor próbáltam megkérni Önöket arra, hogy kapcsolódjanak be a levelekbe - hiába.  Még azok sem reagáltak, akik sokszor jártak Finnországba és sok személyes élmény áll a hátuk mögött.

Így elérkezett annak az ideje, hogy búcsút mondjak Önöknek. Úgy látom, hogy az ilyen típusú levelekre – tájékoztatásra - nincs szükség.  Amit Önök szívesen olvasnak, azok a személyes blogok, hogy s mint tanulnak kezdők finnül, milyen tapasztalatokat szereznek a szaunában, ki mit főz, milyenek a nyelvtanfolyamok, stb.stb. Ilyen blogokkal tele van az internet, kívánok további jó szórakozást!

Mivel én 50 éve élek Finnországban és anyanyelvi szinten beszélek, az ország nyelvén az Önöket érdeklő témákhoz nem tudok érdemben hozzászólni.

Köszönöm azoknak, akik olvasták a leveleimet az érdeklődést.

További minden jót kívánva zárom eddigi soraimat, szívélyes üdvözlettel :

Judit Mäkinen
Finnország

 

 

 

Judit Mäkinen
Finnország 

Tisztelt Judit Asszony!

Köszönjük a küldött leveleket, amelyek be fognak kerülni a magyar-finn kapcsolatok történetének abba a fejezetébe, amely a kapcsolatok alakításában emlékezetes szerepet játszó ún. úti levelekről és a levelezésekről szól. Klasszikus példaként említhető Antti Jalavának a 44 levélből álló Unkarin maa ja kansa (Magyarország és a magyar nép) című könyve (1876) és az a kötet, amely Antti Jalava és Szinnyei József  több száz  levélre rugó, 1909-ig tartó levélváltását tartalmazza. Ez a 120 levél már a számítógépes kor műfaját képviseli, és miként évszázadok óta a fennmaradt levelek szokása volt, ezek a levelek is előbb-utóbb nagybecsű kortörténeti dokumentummá válnak. Sajnáljuk, hogy a honlapunk technikailag nem teszi lehetővé, hogy számszerűen kiderüljön, hányan olvasták a finnországi leveleket, de akárhányan is voltak, biztosan nem kevesen, sokat tanultak, okultak, épültek belőlük! Megvalósult az első levélbeli remény: sikerült kissé közelebb hozni Finnországot a magyar olvasókhoz, és az ismerkedés kellemes volt. 

Köszönjük !

A Magyar–Finn Társaság elnöksége és tagsága

rolex replica watches omega replica watches rolex replica watches omega replica watches omega replica omega replica watches rolex replica watches replica watches omega replica omega replica watches omega replica omega replica u boat replica watches audemars piguet replica iwc replica watches omega replica watches omega replica watches breitling replica watches replica watches

CCIE Lab CCIE 400-101 Lab CCIE 350-018 lab http://www.cciepress.com CCIE 400-101 Lab CCIE 350-050 lab 220-802 exam 1Z0-053 100-101 exam VCP-550 exam C4040-109 MB2-703 exam 70-463 642-457 300-208 1Z0-052 HP0-P20A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !

kira E-mail küldése a hozzászólónak
2015. február 15. 17:19:37
Kedves Judit! Nagyon sajnálom, hogy így döntött. Én korábban rendszeres olvasója voltam a leveleinek, nagyon tanulságosak, értékesek, érdekesek voltak és még sorolhatnám a jelzőket. Gyakorlati útmutatók is hasznosak voltak, s még egy ünnepi kuglóf receptjét is kipróbáltam....mivel még biztatást is kaptam Öntől, emlékszik...privát is leveleztünk olykor. Sajnos, magam is megbetegedtem egy sajnálatos incidens következtében....így aztán hónapokra nem
ülhettem gép elé....és még ma sem lábaltam ki teljesen a az engem ért eü. jellegű szövődményekből. Előtte és még utána is lelkes olvasója voltam ezen becses leveleknek, amelyeket fáradságot nem kímélve juttatott el számunkra. Ne gondolja, hogy nem volt olvasottsága a leveleinek, bár én is írtam, hogy manapság a fiatalság maga megy el Finnországba, megismerkedni más kultúrákkal, igaz, ők nem tanulnak meg finnül, ma már az angol az általános közvetítő nyelv. Nagyon fájlalom, hogy Judit ilyen csalódott és keserű, pedig nem kellene. Én magam is sok kudarcot éltem át, de mégis próbáltam itt helyben és egy-két újságban (kisebb cikkek, referátumok stb.) is állandóan a finn kultúrát, testvérnépünk és Finnország jobb megismerését, ma is igyekszem, ha korlátozottak is lehetőségeim. Kiváló előadókat hívtam, igy pl. Önt is igyekeztem megnyerni, ha még emlékszik rá, de valamiért akkor nem jött haza. A későbbiekről nem tudok, mivel magam is problémákkal küszködöm. Kívánok Önnek a köszöneten kívül nagyon jó egészséget, sok boldog, örömteli és a mostaninál derűsebb életérzést ott a második, vagy talán már első? hazájában, Finnországban.
Sok üdvözlettel maradok:
Kránitzné, Ira, Gárdonyból
Judit/Finnország E-mail küldése a hozzászólónak
2014. november 06. 16:33:30
Kedves Olvasók !
Ha valakit Önök közül érdekelnének a Finnországi levelek, a folytatás itt olvasható :
http://finnorszagilevelek.com/2014/11/
Szivélyes üdvözlettel:
Judit Mäkinen
Judit/Finnország E-mail küldése a hozzászólónak
2014. október 29. 21:50:41
Kedves Leslie !
Sajnálom ha azt hiszi, hogy haragszom. Nem haragszom én senkire.
Csak csalódtam, ennyi az egész.
Amikor 2009-ben elindítottam ezeket a leveleket azt hittem, hogy kialakul majd egy élénk beszélgetés , hiszen rengetegen vannak olyan magyarajkúak akik jártak Finnországban és akiket évek – söt évtizedek - óta jó és szoros baráti kapcsolat füz finnekhez és Finnországhoz. Nem gondoltam arra, hogy a leveleim szórólap jellegüek lesznek. Minden igyekezetem ami arra irányult, hogy aktiváljam a Kedves Olvasót hiábavaló volt. Mint írtam, fogalmam sem volt arról, hogy hányan olvassák a leveleimet. Semmilyen köszönetet nem vártam senkitöl.
Érdeklödést vártam és a minimális hozzászólások fényében úgy tünt, hogy nincs érdeklödés ilyen ”száraz” témák iránt. Pedig tudom, hogy sok olyasmit írtam, amiröl magyar nyelven Önök nem sokat olvashattak söt azt is hiszem, hogy a Finnországot ismerök is olvashattak olyasmiröl ami elkerülte a figyelmüket ittjártukban.
Az írást Finnországról nem hagyom abba, remélem, hogy nemsokára saját ”Finnországi levelek” bloggal fogok jelentkezni az interneten.
Addig is szivélyes üdvözlettel:
Judit Mäkinen
Finnország
Leslie E-mail küldése a hozzászólónak
2014. október 26. 22:35:05
Kedves Judit!

A harag rossz tanácsadó. Mindannyiunknak fel kell ismernünk a saját értékeinket. Ha másoktól várjuk, hogy megtegyék, és nem teszik meg, akkor csalódottak leszünk. Én kb. négy éve mindig elolvastam Judit igényesen, szépen megszerkesztett finnországi leveleit és sosem tettem egyetlen megjegyzést sem. Miért is? Pont azért nem, mert az kicsit blogszerű, az kicsit sekélyes, az kicsit erőltetett lett volna. A hozzászóláshoz regisztráció szükséges. Ez a mondat már korunk terméke. Válasszuk el a lényegest a lényegtelentől. Szerintem nem az a fontos, hogy regisztráció után véleményt mondjunk. Ha elolvasunk egy jó írást, akkor az örömet szerez, akkor abból tanulunk, akkor az motivál és akkor legközelebb is keressük a szerző írásait. Szerintem ez a lényeg, ez történt velem is négy éven keresztül. Kifejezetten vártam már Judit leveleit, de nem örültem annak a késztetésnek, hogy véleményt kell mondanom. „Nem helyes hallgatni akkor, amikor tudok valamit és mások nem tudják.” mondta Teller Ede. Judit Mäkinen nagyon sokat tud Finnországról és szerencsére ezt nem is hallgatta el előlünk. A harag viszont rossz tanácsadó.

Leslie