PIPARKAKKU, azaz finn mézeskalács
Szerdán emlegettük a piparkakkut, most a receptjével szeretnénk BOLDOG KARÁCSONYt kívánni.
RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE!
PIPARKAKKU, azaz finn mézeskalács
0,5 dl szirup (vagy méz)
0,5 tk. őrölt fahéj
0,5 tk. őrölt gyömbér
0,5 tk. őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
1 dl kristálycukor
125 g vaj
1 tojás
csipetnyi só
5 dl liszt
1 tk. sütőpor
1. A szirupot (vagy mézet) a fűszerekkel, a cukorral és a vajjal lassú tűzön összeolvasztjuk, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
2. A kihűlt keveréket robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást.
3. A liszthez adjuk a sót és a sütőport, majd beleöntjük a folyékony hozzávalókat.
4. Összedolgozzuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk.
5. Előkészítünk egy lisztezett deszkát, nyújtófát és kiszúró formákat.
6. A tésztából apránként lapokat nyújtunk és kiszúrjuk a mézeskalácsokat. A kiszúrt süteményeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól 1-2 cm távolságra.
7. A mézeskalácsokat 180 fokon kb. 8 perc alatt sütjük aranybarnára. A kész sütemények meglehetősen kemények, pár nap alatt megpuhulnak.
RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE!
PIPARKAKKU, azaz finn mézeskalács
0,5 dl szirup (vagy méz)
0,5 tk. őrölt fahéj
0,5 tk. őrölt gyömbér
0,5 tk. őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
1 dl kristálycukor
125 g vaj
1 tojás
csipetnyi só
5 dl liszt
1 tk. sütőpor
1. A szirupot (vagy mézet) a fűszerekkel, a cukorral és a vajjal lassú tűzön összeolvasztjuk, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
2. A kihűlt keveréket robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást.
3. A liszthez adjuk a sót és a sütőport, majd beleöntjük a folyékony hozzávalókat.
4. Összedolgozzuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk.
5. Előkészítünk egy lisztezett deszkát, nyújtófát és kiszúró formákat.
6. A tésztából apránként lapokat nyújtunk és kiszúrjuk a mézeskalácsokat. A kiszúrt süteményeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól 1-2 cm távolságra.
7. A mézeskalácsokat 180 fokon kb. 8 perc alatt sütjük aranybarnára. A kész sütemények meglehetősen kemények, pár nap alatt megpuhulnak.
Kalevala Baráti Kör
A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !
![]() |