Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

PIPARKAKKU, azaz finn mézeskalács

  nyomtatási kép
Szerdán emlegettük a piparkakkut, most a receptjével szeretnénk BOLDOG KARÁCSONYt kívánni.
RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE!

PIPARKAKKU, azaz finn mézeskalács
0,5 dl szirup (vagy méz)
0,5 tk. őrölt fahéj
0,5 tk. őrölt gyömbér
0,5 tk. őrölt szegfűszeg
1 narancs reszelt héja
1 dl kristálycukor
125 g vaj
1 tojás
csipetnyi só
5 dl liszt
1 tk. sütőpor

1. A szirupot (vagy mézet) a fűszerekkel, a cukorral és a vajjal lassú tűzön összeolvasztjuk, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
2. A kihűlt keveréket robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást.
3. A liszthez adjuk a sót és a sütőport, majd beleöntjük a folyékony hozzávalókat.
4. Összedolgozzuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk.
5. Előkészítünk egy lisztezett deszkát, nyújtófát és kiszúró formákat.
6. A tésztából apránként lapokat nyújtunk és kiszúrjuk a mézeskalácsokat. A kiszúrt süteményeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól 1-2 cm távolságra.
7. A mézeskalácsokat 180 fokon kb. 8 perc alatt sütjük aranybarnára. A kész sütemények meglehetősen kemények, pár nap alatt megpuhulnak.

Szerdán emlegettük a piparkakkut, most a receptjével szeretnénk BOLDOG KARÁCSONYt kívánni.RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE!PIPARKAKKU, azaz finn mézeskalács0,5 dl szirup (vagy méz)0,5 tk. őrölt fahéj0,5 tk. őrölt gyömbér0,5 tk. őrölt szegfűszeg1 narancs reszelt héja1 dl kristálycukor125 g vaj1 tojáscsipetnyi só5 dl liszt1 tk. sütőpor1. A szirupot (vagy mézet) a fűszerekkel, a cukorral és a vajjal lassú tűzön összeolvasztjuk, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.2. A kihűlt keveréket robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást.3. A liszthez adjuk a sót és a sütőport, majd beleöntjük a folyékony hozzávalókat.4. Összedolgozzuk a tésztát, letakarjuk és egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk.5. Előkészítünk egy lisztezett deszkát, nyújtófát és kiszúró formákat.6. A tésztából apránként lapokat nyújtunk és kiszúrjuk a mézeskalácsokat. A kiszúrt süteményeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük egymástól 1-2 cm távolságra.7. A mézeskalácsokat 180 fokon kb. 8 perc alatt sütjük aranybarnára. A kész sütemények meglehetősen kemények, pár nap alatt megpuhulnak.

Kalevala Baráti Kör


A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !