Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnországi levelek 47.

2011. július 21. 12:43:34  nyomtatási kép
 

Nyári tortarecept

Kedves Olvasók!

Önöknél most érnek a gyümölcsök és talán szükségük lenne egy gyors és egyszerű receptre. Ha sok vendéget várnak vagy nagy a család, dupla adagból egy nagy tepsire való készül el hamar.

Megjegyzés: Finnországban általános, hogy a receptekben deciliter a mérték. Ennek oka, hogy nincs minden házban mérleg, azonban vannak poharak vagy kávéscsészék, amikkel a mennyiség könnyen ? mérhető". Mert ugye nem a dekák a fontosak, hanem az arányok.

Jó étvágyat kívánok!

Morzsatorta finn módra

Tészta:

Egy mély tálba " vájdlingba " a következőket keverjük össze:

8 dl liszt

1½ dl cukor

2 teáskanál szódabikarbóna

2teáskanál sütőpor

2 teáskanál vaníliás cukor

20 dkg olvasztott vaj vagy margarin, ezt lehet 2 dl olajjal helyettesíteni, akkor könnyebb lesz a tészta.

A fentieket összekeverjük egy fakanállal, nagy "morzsák" lesznek, nem áll össze, nem is kell.

Egy kizsírozott és  prézlivel meghintett,  olyan tortaformába tesszük a morzsák 2/3 részét, aminek az oldala levehető.

 

 

 

 

 

A morzsákra vastag réteg gyümölcsöt, vagy lekvárt teszünk. Nagyon finom ribizlivel, málnával, vagy almalekvárral, baracklekvárral, stb. Az én képeimen áfonyával készült torta van.

Erre a következő töltelék jön, az alábbiakat összekeverjük, és a gyümölcsrétegre öntjük.

3 tojás

2 dl cukor

2 teáskanál vaníliás cukor

2dl tejfel

A tölteléket elsimítjuk a gyümölcsök tetején és a morzsák maradékát - az összes morzsa 1/3 része- a töltelékre szórjuk.

Irány a sütő! 200 C kb. 40 perc.

 

 

 

 

 

Tipp: Tegyük hideg sütőbe és akkor a torta lassan melegszik fel, nem ugrik meg és szép egyenletes lesz. Akkor kész, amikor a tetején levő morzsák szép világosbarnák lesznek.

Ha kész, zárjuk el a sütőt és nyissuk ki az ajtaját, hogy a torta lassan hűljön le, ne vegyük ki azonnal a sütőből.

Ha egy napot áll pl. jégszekrényben mielőtt tálaljuk nagyon finom lesz. Ha langyosan tálaljuk már,  akkor lehet, hogy másnapra már nem is marad belőle.

Jó étvágyat!

Judit Mäkinen
Finnország



A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !