Finnországi levelek 47.
Nyári tortarecept
Kedves Olvasók!
Önöknél most érnek a gyümölcsök és talán szükségük lenne egy gyors és egyszerű receptre. Ha sok vendéget várnak vagy nagy a család, dupla adagból egy nagy tepsire való készül el hamar.
Megjegyzés: Finnországban általános, hogy a receptekben deciliter a mérték. Ennek oka, hogy nincs minden házban mérleg, azonban vannak poharak vagy kávéscsészék, amikkel a mennyiség könnyen ? mérhető". Mert ugye nem a dekák a fontosak, hanem az arányok.
Jó étvágyat kívánok!
Morzsatorta finn módra
Tészta:
Egy mély tálba " vájdlingba " a következőket keverjük össze:
8 dl liszt
1½ dl cukor
2 teáskanál szódabikarbóna
2teáskanál sütőpor
2 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg olvasztott vaj vagy margarin, ezt lehet 2 dl olajjal helyettesíteni, akkor könnyebb lesz a tészta.
A fentieket összekeverjük egy fakanállal, nagy "morzsák" lesznek, nem áll össze, nem is kell.
Egy kizsírozott és prézlivel meghintett, olyan tortaformába tesszük a morzsák 2/3 részét, aminek az oldala levehető.
A morzsákra vastag réteg gyümölcsöt, vagy lekvárt teszünk. Nagyon finom ribizlivel, málnával, vagy almalekvárral, baracklekvárral, stb. Az én képeimen áfonyával készült torta van.
Erre a következő töltelék jön, az alábbiakat összekeverjük, és a gyümölcsrétegre öntjük.
3 tojás
2 dl cukor
2 teáskanál vaníliás cukor
2dl tejfel
A tölteléket elsimítjuk a gyümölcsök tetején és a morzsák maradékát - az összes morzsa 1/3 része- a töltelékre szórjuk.
Irány a sütő! 200 C kb. 40 perc.
Tipp: Tegyük hideg sütőbe és akkor a torta lassan melegszik fel, nem ugrik meg és szép egyenletes lesz. Akkor kész, amikor a tetején levő morzsák szép világosbarnák lesznek.
Ha kész, zárjuk el a sütőt és nyissuk ki az ajtaját, hogy a torta lassan hűljön le, ne vegyük ki azonnal a sütőből.
Ha egy napot áll pl. jégszekrényben mielőtt tálaljuk nagyon finom lesz. Ha langyosan tálaljuk már, akkor lehet, hogy másnapra már nem is marad belőle.
Jó étvágyat!
Judit Mäkinen
Finnország
A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !
![]() |