Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finn kulturális hétvége

2010. november 13. 15:43:09  nyomtatási kép

A Magyar-Finn Társaság szervezésében finn kulturális hétvége megtartására került sor 2010. november 5-én és 6-án.

Az eseménynek két budapesti intézmény adott otthont. A pénteki programsor helyszíne a Finn Nagykövetség könyvtára volt.

 Első előadónk Pasi Pyösäri minisztertanácsos úr röviden  összefoglalta a Követség tevékenységét és azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek révén igyekeznek támogatni a magyar-finn baráti körök munkáját. Előadása bő terjedelemben foglalkozott az uniós elnökséggel járó lehetőségekkel, a korábbi finn elnökség időszakának általános és személyes tapasztalataival. Az előadás, melyet  Haris Éva tolmácsolásával hallhattuk, egyben kiváló alkalom volt  a nyelvgyakorlásra a hallgatóság finnül tudó tagjai számára.

 

Másodikként Outi Hassi magyar nyelvű beszámolója következett a Magyarországi Finnek Egyesülete tevékenységéről. Az Egyesület elnökasszonya ismertetőjében szólt a közös programok rendezésének lehetőségeiről is.

 

Sándor Andrea, harmadikként felkért előadónk új finn társalgási zsebkönyvét mutatta be vetítettképes illusztráció kíséretében.

A könyv címe A Helsinkiben beszélt finn nyelv.

 

A pénteki program zárásaként elnökünk, Szíj Enikő foglalta össze 2010 jubileumi eseményeit. Szólt a Bán Aladár költő, műfordító emlékére szervezett iskolai emlékversenyről,  Hunfalvy Pál  munkásságáról és bemutatta Egey Emese új könyvét, amely részletes összefoglalást ad a két világháború közötti magyar-finn-észt kapcsolatokról. 

 

Pénteken este a rendezvény  fővárosi és vidéki résztvevői a közeli étteremben, az önköltséges vacsorát követően oldott hangulatú beszélgetés keretében szóltak  működésükről, eredményeikről, terveikről.

 

A szombati programsor helyszíne a Néprajzi Múzeum előadóterme és második emeleti helyiségsora volt.

A nap első előadója Norvégiából érkezett. Bente Imerslund vetítettképes bemutatója segítségével megismerhettük azt az általa szerkesztett, gazdag ismeretanyagot tartalmazó honlapot, amely nyelvrokonaink kultúráját, hétköznapjait, a kisebbségi lét jelenségeit közvetíti az érdeklődőknek.  Előadónk a nap további részében több riportot is készített a jelenlevőkkel honlapja számára. Finn nyelvű előadását Kovács Ildikó tolmácsolta.

 

A délelőtt tárlatvezetéssel folytatódott. Kerezsi Ágnes főmuzeológus vezette végig a (M)ilyenek a finnek című kiállítás helyiségsorán a program résztvevőit. A kiállított anyag bemutatásán túl beszélt a kiállítás megrendezésének folyamatáról, az anyaggyűjtésről és a látogatói érdklődéssel kapcsolatos tapasztalatokról.

 

A kulturális hétvége sikerét jelzi, hogy kétnapos rendezvényünkön a fővárosi finnbarátok mellett sok vidéki baráti kör tagjai is részt vettek  . Örömmel tapasztaltuk, hogy a felnőttek és a fiatalok egyaránt érdeklődtek a program iránt, amely hasonló rendezvények megszervezésére inspirálja a Társaság vezetőit.

 

 A fényképeket Mándli Gyula készítetteA hozzászóláshoz regisztráció szükséges !

tulok terez E-mail küldése a hozzászólónak
2014. július 01. 12:16:39
Tisztelt Magyar-Finn Társaság!
Irodalmár vagyok. Nagyon sok verset, mesét írok gyerekeknek, bordalokat felnőtteknek. Szeretnék kapcsolatba lépni önökkel azért, mert azt gondolom hogy verseimmel segíteni tudnám az ott élő magyarok nyelvi megőrzését! Emai:zizizuza@freemail.hu Honlapom:1960314.5mp.eu Várom válaszukat! Köszönettel:Tulok Teréz Zalaszabar Magyarország