Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Kalevala Baráti Kör körlevele

  nyomtatási kép
 

Kedves Barátaink!

Köszönettel kezdjük körlevelünket. A 2008. évre vonatkozó 1%-os SZJA-felajánlásokból körünk 135 645 forintot kapott. Ezúton köszönjük a felajánlást minden kedves támogatónknak.


2009. november 8-án, vasárnap a nagytarcsai evangélikus gyülekezet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész születésének 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésére a Kalevala Kórust és a baráti kör tagságát is meghívta. A műsor: 15 órakor Sztehlo Gábor szobrának koszorúzása és kiállítás megnyitása a Falumúzeumban (Múzeumkert u. 21.); 16.30-kor Keveházi László előadása és a Kalevala Kórus műsora az evangélikus templomban (Rákóczi u.). Megközelítés: az Örs vezér tértől HÉV-vel Cinkota megállóig, majd az állomás épülete mögötti kis utcából indul a piros-fehér színű Volán busz, amely óránként jár (13,00; 14.00; 15.00; 16.00). Ennek 1. megállója a Falumúzeum, a második az evangélikus templom. Autóval az M0-ás körgyűrűn lehet odajutni vagy a 30-as országúton Cinkotáig, majd jobbra a Vidámvásár utcán végig Nagytarcsáig.


2009. november 26-án, csütörtökön 17.45-kor tartjuk ünnepi tisztújító közgyűlésünket a Kalevala Baráti Kör alapításának 25. évfordulója alkalmából a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében (Bp., V. Sütő u. 1.), a közgyűlés határozatképtelensége esetén a következő közgyűlést változatlan napirendi pontokkal 18 órakor tartjuk a fenti helyszínen. Bizonyára megértik tagjaink, hogy a közgyűlés sikere az Önök személyes részvételén múlik, ezért jelenlétükre feltétlenül számítunk. Felhívjuk figyelmüket, hogy szavazásra csak az jogosult, aki befizette az idei tagdíjat is. (Az elnökség jelölőlistáját mellékeljük.) A közgyűlésen jelen lesz Jari Vilén, Finnország magyarországi nagykövete is.

Napirendi pontok:

  • Levezető elnök megválasztása

  • Elnöki beszámoló

  • Pénzügyi beszámoló a 2008/2009. évi gazdálkodásról

  • Az ellenőrző bizottság elnökének jelentése a 2008/2009. évi pénzgazdálkodásról

  • Tiszteletbeli tagok választása

  • A szavazatszámláló bizottság elnökének és tagjainak megválasztása

  • A KBK elnökségének megválasztása és szavazatszámlálás

  • A szavazás eredményének kihirdetése

  • Egyéb

A közgyűlés után 19.30-kor a Revontulet együttes ünnepi hangversenye következik. Házigazda: Sipos József (209 2223).


2009. november 28-án, szombaton 11 órakor finn nyelvű adventi istentisztelet lesz a Magyarországi Finnek Egyesületével közös szervezésben a kelenföldi evangélikus gyülekezet tanácstermében (Bp., XI. Bocskai út 10.). Igét hirdet dr. Joób Máté evangélikus lelkész, a kántori szolgálatot Pap Kinga Marjatta látja el.


2009. december 3-án, csütörtökön 18 órakor ünnepi hangverseny lesz a 25 éves Kalevala Baráti Kör tiszteletére a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében (Bp., V. Sütő utca 1.). Közreműködik a Kalevala Kórus Katonáné Malmos Edit vezetésével, valamint a finnországi SonorEnsemble kamarakórus Hanna Remes vezetésével. Háziasszony: Simon Valéria (06-20-432 5592).


2009. december 5-én, szombaton - a korábbi hirdetéstől eltérően - 16 órakor a Magyarországi Finnek Egyesületének szervezésében Kauneimmat joululaulut címmel közös éneklés lesz a budahegyvidéki evangélikus templomban (Bp., XII. Kék Golyó u. 17.) a finnországi SonorEnsemble (karnagy: Hanna Remes) közreműködésével.


2009. december 12-én, szombaton 16 órakor tartjuk kiskarácsony-estünket a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében (Bp., V. Sütő u. 1.). A gimnázium volt diákjai, Balogh Bálint, Bence Győző és Csepregi János egyetemisták vetített képes élménybeszámolóját élvezhetjük finnországi biciklitúrájukról Negyvenhat nap alatt négyezer-hatszázhetvenkét kilométer címmel. Ezután a Kalevala Kórus Katonáné Malmos Edit vezetésével varázsol ünnepi hangulatot. Karácsonyi könyvvásárunk alkalmat ad arra, hogy a Kör kiadványaival örvendeztessék meg szeretteiket. Kérjük, hogy süteményt, a tombolára apró ajándékot (könyv, CD-lemez, kézimunka, játék stb.) hozzanak magukkal. Háziasszonyok: Haris Éva (06-20-495 6858) és Nagy Viola.


A Néprajzi Múzeumban (Bp., V. Kossuth tér 12.) 2010. november 28-ig továbbra is látogatható a (M)ilyenek a finnek? című kiállítás. November 14-én lesz a Múzeumok Őszi Éjszakája, amikor különleges finn programokkal várnak mindenkit: a rendezvény 18 órakor kezdődik, 21 órakor kerül sor a Revontulet együttes koncertjére. November 16-án 18 órakor a Finn Nagykövetség kamarakiállítása nyílik meg a múzeumban, az 1809-es évfordulóhoz kapcsolódóan Finnország korszakokon át címmel. November 26-án 17 órakor nyílik meg Hétköznapi történetek címmel Niina Ala-Fossi és Vilisics Ferenc kamarakiállítása a finn téli háború magyar önkénteseinek emlékére. A tárlat 2010. március 21-ig látogatható.

A részleteket keressék a http://www.neprajz.hu/ honlapon.

-------------------


Szeretnénk még egy programot a figyelmükbe ajánlani, melynek részleteiről a Finn Nagykövetség munkatársánál, Garai Szilviánál érdeklődhetnek a 279 2501-es telefonszámon, vagy a világhálón a http://www.finland.hu/ címen:

2009. november 13-án, pénteken 18.00 órakor író-olvasó találkozó lesz Sinikka Nopola írónővel a Finn Nagykövetség könyvtárában (Bp., XI. Kelenhegyi út 16/A). A rendezvény finn nyelvű, magyar tolmácsolással. A belépés ingyenes.


Áldott ünnepeket és boldog új évet kívánunk minden kedves finnbarátnak!Felhívás! Akik szívesen fogadnák körleveleinket elektronikus formában, kérjük, küldjék el e-mail címüket Várady Eszternek (varady@vonas.hu).


Budapest, 2009. október 30.


Címünk: 1024 Budapest, Káplár u. 5., mf. 3.

Elnök: Outi Karanko-Pap (nyelvi klub, tel. o.: 316 8845)

Általános alelnök: Koppányi Miklós (tel. o.: 290 1239)

Gazdasági alelnök: Sipos József (tel. o.: 209 2223, sijo@danubia.hu )

Szervező titkár: Hernádi Réka (tel.: 06-20-429 0191, rhernadi@freemail.hu )

Tagnyilvántartás: Várady Eszter (tel. o.: 200 7003, varady@vonas.hu )

Nyelvtanfolyamok: Haris Éva (tel.:06-20-495 6858, eva.haris@freemail.hu )

 

Melléklet: Jelölőlista

 

JELÖLŐLISTA


1. Barcza Virág (a leköszönő elnökség tagja)

2002 januárjában végzett az ELTE magyar-finn szakán. Másfél évig a helsinki egyetemen tanult finn irodalmat és nyelvészetet. Jelenleg a Finn Nagykövetségen dolgozik. Decemberre várja második gyermekét.

2. Bába Laura (új jelölt)

2006. januárjában végzett az ELTE BTK Finnugor Tanszékén, majd hat hónapig a Finn Irodalmi Társaságon belül működő, a hazai irodalom nemzetközi népszerűsítésére létrehozott Finn Irodalmi Információs Központ (FILI) műfordító-gyakornoka volt Helsinkiben. 2007 őszétől ismét az ELTE BTK Finnugor Tanszékének hallgatója, doktoranduszként a kortárs finn gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozik. Emellett finn irodalmi és egyéb, a finn kultúrához kapcsolódó kurzusokat tart, idén ősztől már a tanszék tanársegédjeként. A finn irodalommal műfordítóként is kapcsolatban áll, eddig három gyermekkönyv jelent meg a fordításában a Cerkabella kiadónál, egy ifjúsági regény pedig megjelenés alatt áll. Megválasztása esetén szívesen működne közre irodalmi programok és filmvetítések szervezésében.

3.Darvas Anikó (új jelölt)

Az ELTÉ-n tanult magyar, magyar mint idegen nyelv és finnugor szakon, doktori disszertációját magyar nyelvtörténetből írja. Ösztöndíjasként egy szemesztert tanult a helsinki egyetemen, azóta szinte minden évben töltött hosszabb-rövidebb időt Finnországban. Jelenleg az Evangélikus Hittudományi Egyetem negyedéves hallgatója. 2001 óta tagja a Kalevala Baráti Körnek.

4. Dobos Edgár (a leköszönő elnökség tagja)

Az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány munkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem megbízott oktatója. Kutatási tevékenysége az etnicitás, nacionalizmus és államépítés délkelet-európai dilemmáira, a "nemzetközi közösség" és a helyi közösségek interakcióira irányul, jelenleg Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban folytat terepmunkát. Szívügye a finn kultúra, társadalomszerveződés és természethez való viszonyulás hazai megismertetése. Szabadidejében a Revontulet együttes és a La Caffettiera Stioppéta kórus tagjaként énekel és penget gitárt, kantelét. Nős. A finn nyelvi táborban ötször vett részt.

5. Freisingerné Bodnár Judit (a leköszönő elnökség tagja)

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1965-70 között magyar-népművelés szakon végzett, néhány évvel később ugyanott finnugor nyelvészként szerzett diplomát. A Debrecenben 1975-ben megalakult Magyar-Finn Baráti Kör alapító tagja. 1989 óta Budapesten dolgozik. Tevékenységét azóta a Kalevala Baráti Körben, annak vezetőségében és a Magyar-Finn Társaság elnökségében fejti ki. 2008-ban a Fehér Rózsa lovagrend érdemrendjével tüntették ki.

6. Haris Éva (a leköszönő elnökség tagja)

Finn-francia szakos nyelvtanár. A Nokiánál dolgozott, három gyermek édesanyja. Tanított a nyelvi táborokban és zenélt a Revontulet együttesben. 1994 óta tanít a finn nyelvtanfolyamokon, egy évig a finn nyelvi klubot is vezette. 1997 és 2006 között a kör szervező titkára volt. Jelenleg a kör nyelvtanfolyamait szervezi.

7. Hernádi Réka (a leköszönő elnökség tagja)

2000 júniusában végzett az ELTE magyar, finn és kulturális menedzser szakán. Az 1998-99-es tanévet Finnországban töltötte egy népfőiskolán. 2006-ban diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Európa politika posztgraduális levelező szakán. Háromszor vett részt nyelvi táborban. Jelenleg finn és magyar nyelvtanárként dolgozik. Kilenc éve a Kalevala Baráti Kör elnökségének tagja, jelenleg szervező titkára. Szabadidejében finn művészeknek szervez kiállításokat Budapest különböző részein.

8. Katonáné Malmos Edit (új jelölt)

A finn kultúra iránti érdeklődése középiskolás korában kezdődött, amikor egy finn lánnyal levelezett - igaz, németül. Akkor autodidakta módon próbált meg finnül tanulni Papp István nyelvkönyvéből, de ezt később abbahagyta. A következő lépcső 1994-ben következett, amikor jó ismerőse és kollégája, Gerenday Endre tanár úr meghívására részt vehetett a Kalevala Kórus első finnországi körutazásán. Az utat követően "ottragadt" a próbákon és a tanár úr távozása után a kórustagok kérésére 1996-ban átvette az énekkar vezetését. Nagy megtiszteltetés volt számára 2006-ban a Rácz István-díj odaítélése, amit a kórussal végzett munkája elismeréseként kapott. Feladata a kórus fellépéseinek szervezése.

9. Koppányi Miklós (a leköszönő elnökség tagja)

Építész, vezető tervezőmérnökként dolgozik a Pannon Project Kft. építészirodában. A finn nyelvvel és építészettel egyetemi évei alatt ismerkedett meg. Rendszeres résztvevője az intenzív nyelvi táboroknak. A Kalevala Baráti Kör alapító tagjaként a kezdettől fogva részt vesz a kör munkájában. Az utóbbi években a finn művészotthonokat bemutató sorozatát láthattuk. Több cikluson keresztül a kör alelnöke és a Magyar Finn Társaság kulturális alelnöke. 2008-ban a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjével tüntették ki.

10. Kovács Ildikó (a leköszönő elnökség tagja)

Szabadúszó nyelvtanár és tolmács. Finn szakos egyetemistaként lépett be a Kalevala Baráti Körbe, amelynek 1997-től elnökségi tagja is. A Kör nyelvtanfolyamain 10 évig tanított, a nyelvi klubot 6 éven át vezette. Jelenleg GYED-en van, de továbbra is szívesen nyújt segítséget nyelvi kérdésekben és vesz részt a Kör programjainak szervezésében és lebonyolításában. Az öt éve alakult Csepeli Magyar-Finn Baráti Kör elnöke.

11. Pap Kinga Marjatta (új jelölt)

Angol-észt szakos bölcsész, fordító-tolmács, okleveles kántor. Családja révén az alapítás óta nyomon követi a Kalevala Baráti Kör tevékenységét. A Kalevala Kórus 1991-es alapításától 1995-ig énekelt a kórusban, részt vett a kórus első finnországi körútján, akárcsak az első tízegynéhány intenzív nyelvi táborban. A későbbiekben tolmácsként és a háttrérmunkában (körlevelek olvasószerkesztése, finn nyelvű levelezés), továbbá a finn nyelvű istentiszteletek szervezésében vállalt részt szervezőként és kántorként. Ezt a munkát szívesen folytatná az elnökség tagjaként is.

12. Patat Bence (a leköszönő elnökség tagja)

1975-ben született Budapesten, 2000-ben végzett az ELTE BTK finn és skandinavisztika szakán. Azóta fordítóként, tolmácsként, műfordítóként tevékenykedik. A Kalevala Baráti Körnek 13 éve tagja, 11 éve elnökségi tagja. Jelenleg az Európai Parlament fordítója Luxembourgban. A Kör munkáját távolléte idején is segíteni kívánja, bármely, az Európai Unióval, pályázatokkal stb. kapcsolatos kérdésre kész megkeresni a választ.

13. Rétháti András (a leköszönő elnökség tagja)

Közlekedésépítő mérnök, jelenleg mérnöki tervezéssel foglalkozik. Nős, egy leánygyermek édesapja. 1989-1992 között Finnországban dolgozott, ahonnan számos, a mai napig tartó értékes szakmai és emberi kapcsolatot hozott magával. 1994 óta a nyelvi klub tagja, a Kalevala Baráti Kör elnökségében pedig 1996 óta tevékenykedik. A kör működéséhez szükséges beszerzési feladatokat végzi.

14. dr. Richly Gábor (új jelölt)

Az ELTE finn, magyar és történelem szakjain végzett. A helsinki egyetemen volt vendégoktató (1999-2003), 2003 óta az ELTE Történeti Intézetének adjunktusa, emellett 2006 óta a Balassi Intézet Hungarológia Tagozatának vezetője. Finn és magyar történelemmel, a finn-magyar kapcsolatok történetével foglalkozik. A Kalevala Baráti Kör elnökségében elsősorban történelmi tárgyú előadások és rendezvények szervezésében segítene.

15. dr. Simon Valéria (a leköszönő elnökség tagja)

A KBK tagja (1989-től), elnökségi tag (1991-től), a Magyar-Finn Társaság választmányának tagja. Az ELTE Finnugor Tanszékének adjunktusa, finn szakos nyelvtanár. A KBK intenzív nyári nyelvi táborában 1990 óta tanít magyar nyelvet finneknek. A KBK nyelvi klubjának hat éven át volt vezetője, hét évig a Kalevala Kórus tagja. Az 1996-ban alakult Revontulet együttes alapító tagja.

16. Sipos József (a leköszönő elnökség tagja)

Foglalkozása szabadalmi ügyvivő. Több mint harminc éve aktív Finnország-rajongó, a Kalevala Baráti Kör és a Kalevala Kórus alapító tagja, de a kezdetektől tagja a Magyar-Észt Társaságnak is. 1999 óta rendszeres résztvevője az intenzív nyelvi tábornak. 1991 óta tagja a Kalevala Baráti Kör elnökségének, mint alelnök és gazdasági titkár. Ilyen minőségében számos eredményes támogatási pályázat elkészítésében vett részt. A Kör pénzügyi stabilitását folyamatosan sikerült megőriznie, akárcsak töretlen elkötelezettségét a magyar-finn kapcsolatok ügye iránt, amit a Finn Köztársaság 2008. decemberében a Finn Oroszlán lovagrend kitüntetésével honorált.

17. Várady Eszter (a leköszönő elnökség tagja)

A Kalevala Baráti Kör alapító tagja, finn tolmács és fordító. A Kalevala Baráti Kör kiadásában megjelent Finn kisebbségekről c. kötet és a finn nyelvvizsgára előkészítő kiadvány szerkesztője. Az elnökségben a tagnyilvántartásért és a körlevelek címzéséért felelős. Ezen kívül a Kalevala Baráti Kör kiadványainak gondozásában vesz részt, és médiaügyekkel foglalkozik.A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !