Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 4/2009

  nyomtatási kép

Ősz a Finnagorában

Az ősz a Finnagorában a
Balti-tenger Fesztivállal indul. A fesztiválon a balti térség nyolc országa vesz részt a balti országok kultúrájának közös vonásainak és jellegzetességeinek bemutatásával. A Finnagora különösen a balti dzsesszeseményeken, a detektívregényhez kapcsolódó rendezvényen, ökoékszerekkel és filmekkel vesz részt. Az eseményeket a PestiEst különszáma részletezi.

A finn formatervezés kiemelkedő szerepet kap az októberi budapesti Design Héten. Az Iparművészeti Múzeumban látható "A másik természet" című csúcskiállítás, amelyen összesen hetven tárgyat vagy koncepciót mutatnak be. A Design Hét programjában szerepel a Néprajzi Múzeum Better Future című kiállítása és az ahhoz kapcsolódó rendezvények.

A kiállítások mellett a tevékeny őszi időszakban rengeteg más program is várható a Finnagorában. A népszerűvé vált szemináriumaink témái lesznek a finn tanárképzés, a testneveléssel és sporttal foglalkozó civil szervezetek, a finn formatervezés és a minőségi könyvkiadás előtt álló kihívások.

A Finnagora hatékonyan működő és kellemes csapata az ősszel Mátray Gyöngyi és Sanna Härkönen projektvezetőkből, Minna Saarinen gyakornokból és e sorok írójából áll. Tevékenységünk eredményességét és hatékonyságát széleskörű hálózatunk és közeli együttműködő partnereink biztosítják Finnországban és Magyarországon.

Örömömre szolgál, hogy velük indíthatom be őszi tevékenységünket.

Anneli Temmes
a Finnagora igazgatója

portraits_august09 002


 

 

 

 

 

Újrafeldolgozott ékszerek Finnországból

Az újrafeldolgozott ékszerek az új finn ökodesignt képviselik, amelyekből ízelítőt láthatnak az érdeklődők a
VAM Design Centerben 2009. szeptember 3. és 2009 október 15. között megrendezésre kerülö kiállításon, amely a része az EUNIC által szervezet Baltic Sea Fesztiválnak.

Finnországban a zöld öltözködés egyre divatosabb, az ökodesignnal pedig több divat- és ékszertervező is foglalkozik. Az újrafeldolgozott ékszerek szinte bármiből készülhetnek, a tervezők dolgoznak elektronikai alkatrészekkel, gombokkal, Barbie-cipővel, kanállal, legó-darabbal, biztosítótűvel vagy akár függönyrojttal.

Az ékszerkészítők művészi motivációja gyakran személyes eredetű. A reciklálás, nosztalgia és a természetvédelem befolyásolják az anyagválasztást.

A Laurase Laura Saarivuori-Eskola fémműves alapította egyszemélyes vállalkozás, amely három éve működik. A reciklált ékszereket előállító cég a tamperei Tallipihában található. Az ékszerek gyakran a vevő kívánsága szerint készül. Kedvelt Laurase-termékek például a penniékszerek, amelyeket Saarivuori-Eskola régi finn márkákból és pennikből készít.

A MAKEEdesign ékszertervezője, Päivi Savolainen reciklált anyagokból ékszereket és neszeszereket készít. A tervező munkáját lányai, Marjukka és Marinella Savolainen segítik. A vállalkozás cukorkapapírból és csomagolásokból készít ékszereket és neszeszereket, valamint fényvisszaverőket.

A SECCO több művész csoportjaként működik. Budapesten Anja Hult, Taija Leinonen és Marco Rossow újrafeldolgozott anyagból készült ékszerei láthatóak. Hult virágékszereiről ismert, Leinonen ismert terméke a Rissarossi, Rossow pedig a bakelitlemezből készülő Funky Music brossairól nevezetes.

secco6

 

 

 

 

A finnek magyar szemmel


2009. június 27-én megnyílt a "(M)ilyenek a finnek?" című kiállítás a budapesti
Néprajzi Múzeumban. A kiállítást Tarja Halonen köztársasági elnök nyitotta meg. A megnyitó ünnepségen részt vett Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

A kiállítás a finn kultúra hagyományos vonásaiból, a finn-magyar kapcsolatokból és a finnekről kialakított sztereotípiákból indult ki, amelyeket nyolc helyiségben állítanak ki. A változatos kiállítás tájékoztat a finnek eredetéről és történelméről is. Az olyan témakörök, mint "A nyírfakéregedényektől a finn formatervezésig", "A Kalevalától a metálzenéig" és "A népviselettől a Marimekkóig" párhuzamba állítják a hagyományokat és a mai kultúrát. A kiállítás egyik vonzereje az igazi finn szauna.

Az egyik kiállítótermet kamarakiállításoknak tartják fenn, amelyek közül az első a fenntartható fejlődésre alapuló divattervezést bemutató Better Future 2009. október 12-ig lesz látható.

A Finnországgal foglalkozó kiállítás 2010. október 28-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás mellett a múzeumban koncerteken, előadásokon és filmvetítéseken mutatják be a finn kultúrát.

finn_hu_slower

 

 

Better Future - finn ökológiai vívmányok

A Néprajzi Múzeum Finnország-projektjének első vendégkiállítása az Iparművészeti Főiskola (TAIK) és a Finnagora által szervezett Better Future elnevezésű kiállítás, amely a fenntartható fejlődésre alapuló ruhatervezést mutatja be.

A kiállításon bemutatott valamennyi öltözék a helsinki Iparművészeti Főiskola végzős divattervezőhallgatóinak munkája. A kiállítás kurátora a főiskola dékánja, Pirjo Hirvonen egyetemi tanár. A kiállítótermet Tiina Rytkönen és Katharina Schmidt tervezte és építette fel.

A kiállításon szerepelnek Nora Sederlöf kórházi textiliákból készült ruhái, Liisa Riski "NOT UGLY" kollekciójának darabjai, Emma Vuorinen és Emmakaisa Soisalo "Rag Child" kollekciója, valamint Mervi Hilvo selyemruhákból és rénszarvasbőrből font kendői és ruhái.

A Better Future kiállítás 2009. október 12-ig látható a Néprajzi Múzeumban.

mervi hilvo 2

 

 

 

 

 

 

Eero Turkka az EuroMed Music fesztiválon

A Kitéből származó népzenész, Eero Turkka lépett fel együttesével a budapesti
Gödör Klubban megrendezett EuroMed fesztiválon. A fesztivál Budapest után Belgrádba és Katowicébe folytatta útját.

A nemzetközi felállású zenekarban Turkka mellett az izraeli Boris Malkovsky, a lengyel Przemek Borowiecki és a magyar Vajdovich Árpád játszott.

A szájharmónikásként a Turkka&Paalanen és a Swäng ja Trepaanit együttesekből ismert Turkka szerint a turkkafesztivál kiváló alkalom a nemzetközi kapcsolatok ápolására. Az együttműködés a rendezvény után különböző formákban folytatódik.

A multikulturális EuroMed fesztiválon tizenkét ország művészei léptek fel. A fesztivál minden koncertje tartalmazott más kultúrákból származó elemeket, a zenészek arab, zsidó, afrikai és balkáni vonásokat szőttek műsorukba.

 

 

 

A Disco Ensemble a Sziget fesztiválon

A finn
Disco Ensemble lépett fel a Sziget fesztivál nagyszínpadán augusztus 17-én. A zenéjében az indie rockot és punkot ötvöző együttes abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a fesztivál utolsó napján léphetett színpadra. Az augusztus 12. és 17. között rendezett fesztiválon fellépett többek között a Manic Street Preachers, Lily Allen és a Placebo.

A már három lemezt kiadott és Poriból érkezett Disco Ensemble bejárta Európa

on kolme levyä julkaissut porilaisyhtye, joka on kiertänyt keikkalavoja ympäri Eurooppaa. Yhtye sai alkunsa, kun 12-vuotiaat Jussi Ylikoski ja Mikko Hakila innostuivat soittamaan yhdessä Metallicaa ja AC/DC:tä. Basistin ja laulajan liityttyä mukaan DisCoksi nimettyyn kokoonpanoon, bändi alkoi keikkailla ahkerasti. Discomusiikkia kuuntelemaan tulleet joutuivat kuitenkin pettymään, sillä bändi soitti nimestään huolimatta punkia.

Välttääkseen sekoittumasta toiseen suomalaiseen Disco-nimiseen yhtyeeseen, bändin nimi sai seurakseen sanan Ensemble. Muutaman miehistönvaihdoksen ja levytyssopimuksen myötä yhtye siirtyi pian kansainvälisille areenoille. Disco Ensemblen uusin levy "Magic Recoveries" ilmestyi keväällä 2008.

Toinen festivaalin suomalaisvahvistus oli viikinkimetallia soittava Turisas, joka esiintyi Rock-Szinpad-lavalla lauantaina.Yhtye on tunnettu viulun ja harmonikan käytöstä kansanmusiikille ominaisella tavalla.

discoensemble6_photo_jussi_puikkonen_www

 

 

 

 

 

Netti-Nysse Budapestre érkezik

A Netti-Nysse elnevezésű internetes busz európai körútján Magyarországra érkezik.

A Tamperei Városi Könyvtár
Netti-Nysse nevű internetes busza 2009. augusztus 18. és szeptember 4. között Európát járva mutatja be Tamperét és a tamperei könyvtártudományi szakértelmet és információs társadalmi együttműködést. A Netti-Nysse internetes busz, amelyben alapvető ismereteket lehet szerezni, meg lehet ismerkedni az informatika hasznos és szórakoztató, a hétköznapokban is alkalmazható vonásaival. A Netti-Nysse célja az, hogy az embereket a számítógéppel és az internettel való ismerkedésre ösztönözze.

A Netti-Nysse Budapestre való érkezését megelőzően a könyvtárosok Milánóban rendezett világkonferenciáján (WLIC - World Library and Information Conference) és Ljubljanában fordult meg. Budapestről a Lodzba és a litvániai Kaunasba folytatja útját.

"A menetrendünk szoros volt és időnként igencsak elfáradtunk. De fantasztikus csapatunk van és a célpontokon nagyon kedvező fogadtatásban részesültünk. Az effajta tevékenységre egyértelműen van kereslet" - mondja az internetesbusz-projekt kezdeményezője, Elina Harju.

A felkeresett városokban előadásokat és beszélgetéseket szerveztek a városok képviselői és könyvtárosok számára. A Netti-Nysse bemutatkozott a városlakóknak is, akik az internethasználatáról kaptak útmutatást.

Révész Antal grafikái hazatértek

Révész Antal Magyar grafikus művész képei Finnországban "vendégeskedtek" tavaly nyár óta. A kiállítás 13 grafikából álló sorozat, amely többek között a Világörökség magyar emlékeit mutatja be. Révész Antal munkái egyéni megközelítésben tárják elénk a jól ismert épületeket, helyszíneket, amelyeket a grafikus vidám kis részletekkel egészített ki.

A vándorkiállítás 2008 júliusában érkezett Finnországba ahol -a helyi Finn-Magyar Társaságok és a Finnagora szervezésében- kiállításra került többek között Hyvinkä egyik legnépszerübb kiállítótermében a Villa Voimalában, Iisalmi város kulturális központjában, Joensuu városában a 2009 márciusában megrendezésre kerülö Magyar Kúltúrális hetek alkalmából és Lempäälä városban.

hortobagy_yksityiskohta

 

 

 

 

 

A hírlevél magyarul és finnül jelenik meg. Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre vagy már nem tart igényt erre a szolgáltatásra, itt tájékoztathat minket erről.

Finnagora
Kelenhegyi út 16/A
H-1118 Budapest
Tel: +36 1 478 1010
Fax: +36 1 478 1015
Email:
info@finnagora.hu

? Finnagora-säätiö

+  Hírlevél 4/2009
+  Hírlevél 2009/3
+  Hírlevél 2009/2
+  Hírlevél 1/2009
+  Hírlevél 10/2008
+  Hírlevél 9/2008
+  Hírlevél 8/2008
+  Hírlevél 7/2008
+  Hírlevél 5/2008
+  Hírlevél 4/2008
+  Hírlevél 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !