Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 2009/3

  nyomtatási kép

Testvérvárosi együttműködés

A Finnagora tevékenyen részt vett az
Egerben 2009. május 19-20-án megrendezett XI. Finn-magyar testvérvárosi konferencián. A találkozó központi témái a helyi közigazgatás fejlesztése, a kulturális közigazgatás és a gazdasági együttműködés voltak. Az utóbbi témakör előkészítésében a magyarországi Finpro fontos szerepet vállalt a konferenciához kapcsolódóan megrendezett üzletembertalálkozó finn vállalkozások számára történő megszervezésével.

A finn helyi közigazgatás fejlesztéséről Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, a finn Településszövetség igazgatóhelyettese adott átfogó képet, amelyet néhány város példájával egészítettek ki.
A kulturális közigazgatási szekció vezető szakértőjeként a finn Oktatási Minisztérium képviseletében Riitta Kaivosoja főigazgató tartott előadást, amelyben ismertette a finn kulturális közigazgatás egészét, valamint a különböző szereplők és a közigazgatási szintek közötti munkamegosztást és együttműködést. Komoly érdeklődést váltottak ki azok a konkrét indikátorok, amelyeket az Oktatási Minisztérium a kulturális területén kifejlesztett.

A Finnagora tevékenysége is érdeklődést váltott ki a találkozó résztvevői körében, a Finnagora bemutatását követően számos új projektjavaslatot vetettek fel. A Finnagora háttérszervezetei között több finn város van, amelyekben rendkívül dinamikus kulturális tevékenység folyik.
A konferenciához kapcsolódóan a Finnagora az egri Zsinagóga Galériában rendezte meg Jari Arffman Counterparts című fotókiállítását.

Anneli Temmes
a Finnagora igazgatója

 

Finn közigazgatási szakértelem Montenegróban és Szlovéniában


A Finnagora lehetőségeihez mérten Magyarország határain kívül is tevékenykedik. A finn szaktudás exportja leginkább a helyi egyetemekkel, közigazgatási intézményekkel és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködésben valósul meg. Ezen szervezetek közül a legfontosabb a
NISPAcee (Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern European Countries), melynek új együttműködési stratégiájában a Finnagora fontos partneri szerepet kapott.

A NISPAcee éves konferenciáját májusban rendezték meg Montenegróban. Az eseményen május 15-én a Finnagora is részt vett egy workshoppal, mely az állami közigazgatás összefüggésében a munkaerő-felvétel kérdéseivel foglalkozott. Finnországból a lehető legjobb szakértő volt jelen Teuvo Metsäpelto állami munkaerőpiaci főigazgató személyében. A finn állami humánpolitika irányításának témája összességében nagy érdeklődést váltott ki a szép számban megjelent hallgatóság körében, mely elsősorban számos közép- és kelet-európai ország vezető köztisztviselőiből tevődött össze.

A közigazgatás fejlesztése a gazdasági válság idején volt a témája annak a 2009. jún. 18-19-én Ljubljanában megrendezett szimpóziumnak, melyet a Ljubljanai Egyetem, a NISPAcee és a Finnagora közösen hívott össze. Az eseményen a finn szakértelmet Heikki Joustie pénzügyi tanácsos és igazgatónk, Anneli Temmes képviselte. Előbbi ?Targeting and Reporting Performance (Finnish Experience)? címmel tartott előadást, míg utóbbi a nemzetközi közigazgatásfejlesztési projektekben kulcsfontosságú sikertényezőket vázolta fel. Ezen kívül számos szlovén és szerb közigazgatásfejlesztési példa volt hallható, melyek közül itt csak a szlovén önkormányzati miniszter, Zlata Ploštajner kitűnő, a szlovén helyi közigazgatás jelenlegi kihívásait felvonultató előadását említjük meg.

 

Az oktatási értékelésről Finnországban és Magyarországon

Június 9-én kedden a budapesti Finn Nagykövetségen rendezték a Finnagora oktatási értékeléssel foglalkozó szemináriumát. A szeminárium előadói voltak a
Finn Oktatásértékelési Tanács főtitkára, Heikki K. Lyytinen, Csapó Benő professzor a Szegedi Egyetem Neveléstudományi Tanszékéről és Pekka Kupari professzor, a Jyväskyläi Egyetem Oktatáskutatási Központjából.

Heikki K. Lyytinen előadásában az oktatásértékelésének általános finnországi helyzetéről beszélt. Ismertette, milyen értékelési módszereket alkalmaznak, milyen oktatási és igazgatási szinteken folyik értékelés, melyek annak alapelvei és céljai. Csapó Benő egyetemi tanár a magyar oktatási értékelésről tájékoztatott és megállapította, hogy a nemzetközi felmérésekben elért magyar teszteredmények a korábbi magasabb szintre való feltornászásához leginkább a jelenlegi tanterv hatékonyabb tanítására van szükség a tanulók gondolkodási képességének javítása mellett, nem pedig a tantervek módosítására.

Pekka Kupari egyetemi tanár előadása a kiváló PISA-eredmények és a finn oktatási rendszer kapcsolatáról szólt. A finn eredmények okaiként a finn általános iskola oktatási filozófiáját, az egyes tanulók igény szerinti tanulásbeli támogatását, az esélyegyenlőséget és a tanárok magas színvonalú képzését jelölte meg. Az előadásokat követő élénk beszélgetés során a közönség többek között az iránt érdeklődött, hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban a finn iskolákban.

koulutuksenkehittaminen_june09_etusivu

 

 

 

 

 

Finn-magyar köztisztviselőcsere

A finn-magyar köztisztviselőcseréről szóló megállapodást 2009. június 11-én írták alá. Magyar részről a megállapodást Makszin Péter államtitkár írta alá, finn részről pedig a nemzetközi mobilitási és együttműködési központ, a
CIMO igazgatója, Kirsti Aaltonen. A megállapodás tartalmáról és gyakorlati megvalósításáról folytatott megbeszélésen részt vett Makszin Péter szakállamtitkár, Teplán István főigazgató és Pádár Éva tanácsadó a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Személyügyi Központja képviseletében, valamint a köztisztviselőcseréért felelős Ritva Ukkonen a CIMO, Anneli Temmes igazgató és Mátray Gyöngyi projektvezető a Finnagora részéről.

Az aláírt megállapodás tartalma megegyezik többek között az észak-európai államok között érvényes vagy a Magyarország és Svédország között megkötött szerződéssel. A megállapodás a központi állami és regionális igazgatásra vonatkozik, a cserelátogatás minimális időtartama egy hónap. A Finnagora többek között információnyújtással támogatja a Finnországról Magyarországra vagy a Magyarországról Finnországba irányuló cserén résztvevő köztisztviselőket.

virkamiesvaihto_www

 

 

 

 

 

Hannes Heikura kiállítása Budapesten

Hannes Heikura A Csend képei - c. fotókiállítás mutatkozott be a Mai Manó Házban, Budapesten. A 2008 tavaszán a Finn Fotóművészeti Múzeumban nagy sikerrel szerepelt kiállítás május 8. és június 21. között volt látható Magyarországon.

A csend képei kiállításon 60 kiállított kép szerepelt Finnországból és a világ más részeiből is az 1990-es évektől napjainkig. A képek több témát érintenek finn mindennapok mellett a világ távoli, háború sújtotta vagy éppen békésen szunnyadó országainak hétköznapjaiba is bepillanthattunk. Heikura mind a világban történt jelentős események, mind a hétköznapi pillanatok mesteri megörökítője.

Hannes Heikura kiállítása alkalmat adott a Magyar Fotográfusok Házában május 9-én megszervezett Sajtófotó és dokumentarizmus a művészet mezsgyéjén - című szemináriumra, amelynek célja Hannes Heikura és munkásságának megismertetése a magyar közönséggel, másrészt az ő munkái és a hazai fotós alkotó- közeg legújabb műveinek összevetése volt. A szemináriumon hallhattuk még Csizmadia Alexát is a kiállítás kurátorát.

heikura_etusivu_m


 

 

 

 

Jari Arffman fotóművész nemzetközi vándorkiállítása Magyarországon

Jari Arffman Counterparts című kiállítása volt látható az egri Zsinagóga Galériában 2009. május 18. és 30. között. A kiállítás az Egerben május 18. és 20. között megrendezett finn-magyar testvérvárosi konferencia keretében zajlott.

A Counterparts (Változatok) című kiállítás fekete-fehér képekkel vizsgálja a helyeket, a lokalitást és a globalizációt. A művész eredeti lakhelyére, a Kajaanira jellemző városi környezet kölcsönhatásra lép a világ nagyvárosaival. A kiállítás három részből áll: Szt. Pragburg (2002), Utópia (2004) és Szt. Utópia (2006). Prága és Szentpétervár elképzelt metropolisszá alakultak, míg Utópia képei Lisszabonban, Madridban, Kaunasban, Limában és Las Palmasban készültek. A fényképeket tematikusan odaillő zenemű egészíti ki. A zeneszerzők Anssi Tikanmäki, Petri Kuljuntausta és Tapani Rinne, akik a kiállításhoz szerezték a zeneműveiket.

Egerből a kiállítás a júniusban Szécsényben tartandó nemzetközi Ménes patak menti Nemzetközi Fotóművészeti Fesztiválra, majd szeptember végén a szlovákiai Fülekre kerül. Arffman Counterparts vándorkiállítása egy éve indult útjára az Egyesült Államokból, ahol a Finlandia University Galleryban állították ki. 2008-ban bemutatták a seattle-i Nordic Heritage Museumban és norvégiai Karasjokiban működő Lapp Művészeti Központban. Jövő év januárjában a kiállítás visszatér Finnországba, a tamperei Willa Macban állítják ki. A Finnagora közreműködött a kiállítás magyarországi megvalósításában.

arffman_etusivu

 

 

 

 

Neves finn zenészek Magyarországon

Májusban a finn zene olyan neves személyiségeit hallhattuk Magyarországon, mint a
Johanna Juhola & Timo Alakotila duó, akik Győrött léptek fel május elején, a hónap közepén pedig Jimi Tenor a Kabu Kabu együttessel lépett fel Budapesten.

Johanna Juhola és Timo Alakotila a tizenkilencedik alkalommal megrendezett MediaWave film- és zenei fesztivál zárókoncertjén léptek fel május 2-án. A díjkiosztó ünnepséget és az azt követő koncertet a győri zsinagógában rendezték, amely jelenleg hangversenyteremként működik. A helyszín remek volt, kiváló akusztikával és lelkes közönséggel. Juhola a duó Vapaassa tilassa című lemezéről játszott Alakotila kíséretében. Johanna Jukola másodszor lépett fel Magyarországon, első alkalommal a Finnagora igazgatója, Anneli Temmes bemutatkozási ünnepségén játszott 2008 januárjában.

Johanna Juhola fiatal és tehetséges harmónikaművész, a neve számos népzenekedvelő számára vált ismertté. Juhola rendkívül tevékeny művész, kilenc különböző együttesben játszik és zenét is szerez tánc-, színházi és cirkuszi előadásokhoz. A díjnyertes fiatal zenész több lemezfelvételt készített, első szólólemeze 2006-ban jelent meg. Timo Alakotilát sem kell bemutatni, régóta ismert név a zenei világban, hosszú pályája során számos zenei területen működött a zeneszerzéstől az oktatásig.

Jimi Tenor, a tevékeny zenész és sokoldalú művész a nigériai Kabu Kabu együttessel képett fel a Trafó Kortárs Művészeti Központban május 12-én. Ebben a felállásban adták ki 2008-ban a 4th Dimension című lemezt, amelyet a Trafóbeli koncerten bemutattak. A világ minden részén koncertező Jimi Tenor már többször fellépett Magyarországon, 2004-ben például a Jimi Tenor and Rhythm Taxi néven az A38-as hajón, 2008-ban pedig a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban.

Jimi Tenor zenész és zeneszerző, foglalkozott fotóművészettel, rendezett rövidfilmeket, tervezett ruhákat és hangszereket. Tenor műfaja nem könnyen meghatározható. Ez alkalommal hallhatunk tőle dzsesszt, afro zenét és ún. szokatlan popot. Jimi Tenor nem helyezi magát a fősodorba, inkább merészen és humorral ötvözi a különböző stíluselemeket.

Beszámoló az Arctic Paradise LIVE 2009 Showcase Fesztiválról

Nagy örömmel töltött el, mikor megtudtam, hogy meghívást kaptam az
Arctic Paradise LIVE 2009 programra. A Millenáris zenei programjainak szervezőjeként dolgozom, így nagy lehetőségnek tartottam, hogy betekintést nyerhettem a sokrétű és színes finn kortárs népzenébe és világzenébe.

A program előkészítése és lebonyolítása rendkívüli odafigyeléssel és a részletekig menő körültekintéssel történt. A szervezők, a FIMIC (Finn Zenei Információs Központ), a Finn Népzenei Szövetség, a Kantele Szövetség és a Globális Zenei Központ fantasztikus házigazdának bizonyult.

Megérkezés napján az Espoo-beli Sellosali kulturális központban volt a nyitó fogadás, ahol két csodálatos koncerttel vártak bennünket házigazdáink. Maria Kalaniemi felejthetetlen szóló harmonika játéka és énekhangja, majd a Frigg nagy erejű, fiatalos energiával teli koncertjével zárult az este.

Másnap a Sibelius Akadémiával ismerkedtünk, ahol egy nagyszerű előadást hallgattunk a Népzenei Tanszék történetéről. Örömmel hallgattam, hogy a finnek ebben kezdeményezők és ilyen lelkesen képviselik a finn autentikus népzene érdekeit. Ez után meleg fogadtatásban részesültünk a Finn Népzenei Szövetség, a Kantele Szövetség és a Globális Zenei Központ irodájában, ahol a bemutatkozások után Outi Pulkkinen sajátos népzene interpretációját hallgathattuk. Megismertük a fenti szervezetek működési területeit, betekintettünk csodálatos archívumukba és búcsúzóul mindenki megkapta élete első saját kanteléjét. Délután a Sibelius Akadémián további három koncertet hallgattunk. Ezután egy kellemes hangú vacsora következett, majd utána a Korjaamo bárban Kimmo Pohjonen fergeteges hangulatú koncertjét élveztük. A napot Ismo Alanko Teholla zárta.

Szombaton délelőtt suomenlinnai kiránduláson vettünk részt ahol Pekka Lehti a kiváló nagybőgős kalauzolta a kedves kis csapatot, amely eddigre a sok közös élmény hatására valódi baráti társasággá alakult. A kirándulás és ebéd után a Finn Nemzeti Múzeummal ismerkedett a lelkes társaság. A Juuri Juhla Fesztivál keretében az Espoo-i Sellosaliban három koncertet hallgathattunk, ezek közül a Jouhiorkesteri volt a legnagyobb élmény számomra. A program utáni vacsoránál Karoliina Kantelinen szuggesztív előadását hallgattuk, amely igazán mély hatással volt mindenkire.
Vasárnap a fesztivál zárónapján egy mini expo keretében megismerkedtünk a finn zenei management képviselőivel, és rengeteg csodálatos cd-vel lettünk gazdagabbak. A nagysikerű és színvonalas rendezvény végére rengeteg élménnyel és kapcsolattal gazdagodva tért haza minden résztvevő.

Hálás vagyok, hogy a szervezők megtiszteltek bizalmukkal és meghívtak erre a nagyszerű rendezvényre!

Adonyi Adrienn, zenei programszervező, Millenáris Nonprofit Kft.


Finn-magyar képzőművészeti kiállítás Budapesten

Május 13. és június 2. között a
Pataky Művelődési Központ finn-magyar képzőművészeti kiállításnak adott otthont. A kiállítás a Helsinki Felnőttoktatási Intézet és a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola együttműködésében valósult meg. A négy finn és a négy magyar kiállító művész a két oktatási intézmény tanárai, egyúttal elismert képzőművészek.

A kiállítás sokoldalúan mutatta be a nyolc művészt. Antero Olin finn grafikus hangulatus grafikákkal szerepelt, amelyeket Budapest különböző pontjain készített. Hannu Kauppi művei közül havas tájképek és csendéletek szerepeltek a kiállításon. Hannu Tampio festőművész készülő Kalevala-sorozatából hozott el néhány darabot. Kimmo Tolin színpompás kollázsokat állított ki, amelyek a festészet és a fotóművészet eszközeivel készültek. Magyar részről Horváth Csaba keleti hatásokat mutató erőteljes színvilágú emberábrázolásait, Hudatsek László szimbolikus festményekit, Kiss Zoltán absztrakt grafikáit és Sárközi Antal angyal-témájú festményeit láthatta a közönség.

A Helsinki Felnőttképzési Intézet az egyik legnagyobb finn népfőiskola, amely szabadidős képzést nyújt felnőttek számára. Sokoldalú képzési kínálatban számos képzőművészeti tárgyú kurzus szerepel. A Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola középfokú iparművészeti szakképző intézmény, amelynek tanulói szakmai képzettséget és érettségit szereznek. A két iskola együttműködési projektjei évek óta felváltva zajlanak Budapesten és Helsinkiben. A Pataky Művelődési Központban megrendezett kiállítás az oktatási intézmények legfrissebb együttműködési projektje.

pataki_etusivu

 

 

 

 

A hírlevél magyarul és finnül jelenik meg. Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre vagy már nem tart igényt erre a szolgáltatásra, itt tájékoztathat minket erről.

Finnagora
Kelenhegyi út 16/A
H-1118 Budapest
Tel: +36 1 478 1010
Fax: +36 1 478 1015
Email:
info@finnagora.hu

? Finnagora-säätiö

+  Hírlevél 2009/3
+  Hírlevél 2009/2
+  Hírlevél 1/2009
+  Hírlevél 10/2008
+  Hírlevél 9/2008
+  Hírlevél 8/2008
+  Hírlevél 7/2008
+  Hírlevél 5/2008
+  Hírlevél 4/2008
+  Hírlevél 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !