Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 2009/2

2009. május 02. 20:05:40  nyomtatási kép

A FinnAgoran Alapítvány kuratóriumi ülése Budapesten


A FinnAgoran Alapítvány kuratóriuma 2009. április 24-én Budapesten tartotta tavaszi ülését. Az előírt napirendi pontok között a kuratórium megtárgyalta és jóváhagyta többek között a 2008. évi beszámolót és mérlegkimutatást, valamint megválasztotta a kuratórium tagjait a következő évre. Sok szó esett a tevékenység tartalmáról és irányultságáról, e téren a kuratórium szerint jó úton haladunk.

Látogatásuk során a kuratórium tagjai miniszemináriumon is részt vettek, amelynek témája: Tudás az együttműködésben. A szemináriumon hangsúlyozták a sokoldalú együttműködés jelentőségét a finn szereplők, valamint a finn és magyar partnerek között egyaránt. Ezenkívül a szemináriumon elhangzott Bokros Lajos a mai magyar társadalomról és gazdaságról szóló nagy hatású és komoly visszhangot kiváltott előadása. A kuratórium tagjai ízelítőt kaptak a Néprajzi Múzeumban június végén nyíló
finn kiállításból.

hallitus_iszka Szombaton a kuratórium Iszkaszentgyörgyre kapott meghívást, amelynek kastélyában részt vettek a helyi önkormányzat által rendezett ünnepségen (ennek keretében Jari Vilén nagykövet az önkormányzattól díszpolgári címet kapott), találkoztak Herczog Edit európai parlamenti képviselővel és Puccini muzsikáját hallhatták stílszerű környezetben a díszteremben.

A kuratórium szerepe minden kulturális és tudományos intézet életében jelentős. Az eredményes működés szempontjából rendkívül fontos, hogy a kuratórium tagjai valóságos érdeklődést és elkötelezettséget tanúsítsanak feladatuk iránt. Ez a követelmény a Finnagora esetében kiválóan megvalósul. Az alapítványi kuratóriumban az élet minden területét (közigazgatás, kultúra, oktatás, civil szervezetek, gazdasági élet) képviselő tagok kaptak helyet, akik értékes hozzájárulásukat nyújtják a tevékenység irányainak kijelölésében és az éves fókuszpontok meghatározásában. A Finnagora igazgatójának és csapatának feladata az aktív és eredményes működés biztosítása a kijelölt irányvonalak értelmében.

Anneli Temmes
a Finnagora igazgatója

 

Megjelent a mai finn drámák antológiája

Megjelent a Finnagora és a
Polar Alapítvány Mai finn drámák című antológiája. A kötet öt kitűnő finn színdarabot tartalmaz magyar fordításban. A darabok Juha Jokela Mobile horror, Mika Myllyaho Pánik, Leea Klemola Kokkola, Sirkku Peltola A finn ló és Sofi Oksanen Tisztogatás című művei. A műfordításokat Jankó Szép Yvette, Falk Nóra, Kovács Ottília és Pap Éva készítette. Pap Éva egyben a kötet és a Polar Könyvek szerkesztője. Az antológia a Finnagora színházi exporttal foglalkozó projektjének része.

peltola Az antológia a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg, amelyet 2009. április 23-26. között rendeztek meg. A fesztivál vendége volt a kötet egyik szerzője, a Finnagora meghívására Budapestre érkezett Sirkku Peltola drámaíró és rendező. Közönségtalálkozón vett részt Lengyel Anna dramaturggal és a Polar Alapítványt képviselő Pap Évával. A beszélgetés során többek között a nő a finn drámairodalomban betöltött jelentős szerepéről, a mai dráma a színházcsináláshoz fűződő szoros kapcsolatáról és a humor a finn színdarabokban betöltött szerepéről volt szó.
A beszélgetést követően Peltola dedikálta az antológiát, amely a fesztiválon megvásárolható volt. Április 26-án, vasárnap az Örkény Színházban tartottak bemutatót, amelyen neves színművészek, Pogány Judit, Hámori Gabriella, Szalay Marianna, Makranczi Zalán, Miklós Marcell és Szabó Kimmel Tamás felolvasószínházi formában adott ízelítőt a kötetben szereplő valamennyi darabból.


finnishdrama A könyvet a Polar Alapítványnál lehet megvenni, valamint egyes könyvesboltokban. Ezenkívül a kötetet eljuttattuk a legtöbb magyar nyelvű színházba országhatáron belül és kívül.


 

 

Kati Kovács a budapesti képregényfesztivál díszvendége volt

Kati Kovács finn képregényrajzoló sikeresen debütált Budapesten. Április 18-án, szombaton az
5. Magyar Képregényfesztivál díszvendége volt, ahol bemutatták Vihreä rapsodia című albumának magyar fordítását Paprikás rapszódia címmel. Az albumot Király Hajnal fordította és a Nyitott Könyvműhely adta ki.

kati_etusivuA képregényfesztiválhoz és a Paprikás rapszódia című album megjelenéséhez kapcsolódóan a Gödör Kulturális Központ Terasz Galériájában április 16-án nyílt meg a Kati Kovács műveit bemutató kiállítás. A megnyitón Vágvölgyi András, magyar képregényszakértő, Anneli Temmes, a Finnagora igazgatója és Kati Kovács beszélt. A kiállításon húsz színes és fekete-fehér nyomat látható, Kovács különböző albumainak magyarra fordított képei és azok részletei.

Ezenkívül Kovács több kötetének finn nyelvű kiadását lapozhatja át a közönség, csakúgy, mint a frissen megjelent Paprikás rapszódiát. A művész estig adott rajzos dedikációkat rajongóinak. A Gödörben április 22-ig megtekinthető művek egy része a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is látható lesz április 23-26. között.

Április 18-án, a képregényfesztivál díszvendégeként szereplő Kati Kovács közönség előtti beszélgetésen vett részt és ő adta át az Alfabéta elnevezésű díjakat. Kovács egész nap rajzos dedikációkat osztott, a fesztivál látogatói közül sokan megfordultak asztalánál.

Kati Kovács 1963-ban született Helsinkiben. Neve magyar nagyapjától ered. A Vihreä rapsodia első magyarra fordított műve, egyúttal az első magyarra fordított finn képregény. A Finnagora jelentősen támogatta az album fordítását és a kiadás létrehozását, valamint a kiállítás megszervezését. A képregény a Finnagora egyik központi témája 2009-ben.

Együttműködés a gazdasági, oktatási és regionális fejlesztés területén

Március 17-én, a Finnagora szemináriumot szervezett az oktatás és a gazdasági élet finnországi és magyarországi együttműködési lehetőségeiről. A szemináriumot a Finnagora igazgatója, Anneli Temmes nyitotta meg, az előadók között volt Mervi Karikorpi, a
Teknologiateollisuus ry (Technológiai Ipar Egyesülete), Debreczeni Attila, a Finpro tanácsadója, Rauli Sorvari, a Közép-Finnországi Szövetség oktatási vezetője, valamint Szeleczki János, Eger alpolgármestere.

A szemináriumon mintegy 25 réstvevöje a megújult regionális oktatási központokat, munkaadói szervezetet, egyetemeket, az Önkormányzati és az Oktatási Minisztériumot, valamint a Regionális Fejlesztési Hivatalt képviselték.

img_20090317_9379_etusivu Mervi Karikorpi előadása különösen a technológiai ipar szempontjából foglalkozott az oktatás és a gazdasági élet együttműködésével. Debreczeni Attila előadása arra a kérdésre összpontosított, megfelel-e a magyarországi középfokú képzés a finn vagy más külföldi vállalatok munkaerőigényeinek. Rauli Sorvari az oktatási és gazdasági együttműködés útján történő regionális fejlődés elősegítésével foglalkozott. Szeleczki János alpolgármester előadása Eger városának szempontjából foglalkozott a témával.

Finn ékszerek bemutatója

A Finn Nagykövetség könyvtárában 1950- és 1960-as években készült finn ékszerek kiállítása nyílt. A két tárlóban bemutatott ékszerek a korra jellemző finn stílust képviselik. Többek között
Kalevala-ékszerek, Aarikka-tárgyak, a Tillander-műhelyben készült Ato-ékszerek, kerámia- és porcelánékszerek, valamint strassz- és gyöngytárgyak láthatóak. A kiállítás hangulatához korabeli ékszerdobozok, kesztyűk és egyéb dísztárgyak járulnak hozzá. A kiállított ékszerek Anneli Temmes gyűjteményéből valók, a kiállítást Katri-Maija Karvonen és Anni Utrianen gyakornokok rendezték.

A kiállítás 2009. május 8-ig tekinthető meg a Finn Nagykövetségen.

korunayttely

 

 

 

 

 

 

A Sarkvidéki hisztéria- kiállítás befejeződött

sirvioA kortárs finn művészetet bemutató
Sarkvidéki- hisztéria című kiállítás záró akkordjaként hallhattuk Petri Sirviönek az Órdító férfiak kórus vezetőjének előadását és a FRAME kurátorának Marita Mukkonen bemutatóját.

A 16 finn művész Sarkvidéki-hisztéria című Ludwig múzeumi kiállítása áttörően sikeres volt. Közel 10.000 ember nézte meg a kiállítást február 5. és május 12. között.

Várható kulturális események

A Finnagora tavasszal több nagyszabású kulturális eseményt szervez, valamennyiről részletes tájékoztatás található az eseménynaptárunkban. Az alábbiakban a május, júniusi programokból válogattunk.

Zene

  Győrbena
MediaWave fesztiválon május 2-án este 9-kor  hallhatjuk a Johanna Jukola és Timo Alakotila duót.

Fotó

Az elismert finn press fotós Hannes Heikura fotóiból készült kiállítást láthatnak az érdeklődök a Mai Mano Házban május 5. és június 14. között.

Jari Arffman fotói láthatók Egerben a Zsinagóga Galériában május 5. és június 2. között.


Kiállítás
Budapesten a PATAKY Művelődési Központban május 13. és június 3. között a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola és a Helsinkiben működő felnőttoktatási központ tanárainak közös kiállítását tekinthetik meg.A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !