Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finn-barátok a Velencei-tó partján

2009. március 16. 18:50:26  nyomtatási kép

 
Kevesen tudják, hogy Gárdonyban, 20 éves hagyománya van a magyar-finn barátságnak. A Magyar-finn Baráti Kört 1990-ben hoztak létre gárdonyi pedagógusok, gárdonyi lakosok Kránitz Lászlóné Ira nénivel az élen, aki azóta is a baráti kör elnöke. Ez a gárdonyi baráti kör talán az egyik legöregebb társaság, a többi magyar-finn baráti társasághoz képest, akik az ország számos pontján tevékenykednek. Ira néni az egyetem alatt ismerkedett meg a finnugor nyelvvel és a finn kultúrával. A baráti kör létrehozása azért volt fontos neki, hogy ezeket az élményeket másokkal is megoszthassa, hogy a finnekkel való baráti viszonyt ápolni lehessen, hogy a kultúrájuk, a gondolkodásmódjuk mások
számára is értéket jelentsen. Szívügye ez a Baráti kör.

Mik a céljaik? És milyenek a programjaik?
Finnország kulturális gazdagságát igyekeznek megismertetni a helyi közönséggel és a finnbarátokkal.
Milyenek a finnek? Elmondása szerint nagyon barátságos, kedves, társasági emberek. Felmerül velük kapcsolatban a hosszú téli időszak, hogy a finnek depressziósak. Nem, ezt határozottan cáfolja Ira néni. Megviseli őket a hosszú téli hideg és a sötétség, de ezt úgy oldják fel magukban, hogy társaságba járnak, közösségekbe, klubokba, sokat vannak együtt különböző programokon, rendezvényeken is. Télen vannak az ünnepeik is. Tisztelik a fényt, így a nyári időszakot viszont kinn a szabadban töltik. Egy tóparti házba költöznek le, kinn fürödnek, kinn esznek, szaunáznak, kinn a szabadban fogadnak vendégeket, együtt élnek a természettel. Mit gondolnak ok rólunk magyarokról? Ismernek minket? Igen, habár a mai fiatalokra kevésbé jellemző, az előző korosztályok sokmindent tudnak rólunk, barátként tekintenek ránk. Finnországban a Finn - Magyar Társaságon kívül több magyarbarát egyesületek létezik: A magyarbarátok köre, Petőfi Társaság, Erdélyi Társaság. Ira néninek fontos ez a baráti kör, és az is, hogy a civil szerveződési életformát meghonosítsa Magyarországon is. A baráti kör nyitott, politikamentes, bárki érdeklődőt szívesen fogadnak programjaikra, de tagjai körébe is. Most egy olyan finn nyelvtanfolyam beindításán dolgozik: anyanyelvi tanár tanítja majd az érdeklődőket, hiszen meggyőződése, hogy minden ország kultúrája, irodalma a saját nyelvén teljesedik ki igazán, és ezt az esélyt nem szabad megtagadnunk magunktól, főleg ha csak egy karnyújtásnyira van. Szeretné, ha a fiatalok is kedvet kapnának ehhez a baráti körhöz: számukra egy Nightwish-klubot gondolt ki: támogatókra vár, akik szintén érdemesnek találnák megvalósítani ezt az ötletet (szóval szerintem nemcsak az én osztálytársaim szeretik a Nightwish zenéjét, hanem sok más fiatal is - ne hagyjuk ki, hozzuk létre ezt a klubot!) A baráti kör szoros kapcsolatot ápol a Finn Nagykövetséggel. Következő programjukra a követségen a Kalevala-ünnep február 28-án. A finn kulturális hétvége február 27-én lesz, ezen is jelen lesznek. A Finn-Magyar Baráti Kör a 20 év alatt sok programmal színesítette Gárdony kulturáliséletét, 20 év alatt több mint 60 rendezvényt szerveztek. Hívtak előadókat, rendeztek kiállításokat, a finn ünnepeket itt is  megünepelték. Az előadók mindig olyanok voltak lett légyen szó irodalomról, néprajzról, zenéről, akik személyes élményeik alapján is beszéltek, hiszen jártak Finnországban, vagy éltek is ott.
A baráti kör kezdettől fogva fontos feladatának tartotta a testvérvárosi kapcsolatok kialakítását.
Más helyi kezdeményezésre is Gárdony és Halikko közötti testvérvárosi megállapodást 1997-ben írták alá, azóta többször is járt küldöttség vagy turistacsoport Halikkoból nálunk, és a látogatást viszonoztuk mi gárdonyiak is. Öröm számunkra, hogy a kapcsolatok Halikko és Gárdony között egyre inkább élénküloben vannak, s a kulturális cserék EU-tagságunk révén egyre természetesebbek lesznek.
Most a legfőbb céljuk, hogy a fiatalok között is ismert legyen a Finn-Magyar Baráti Kör és tevékenysége. Sajnálatos módon én sem hallottam róla, bár mondhatni, egy idősek vagyunk a klub meg én, hiszen én 1991-ben születtem. Talán itt az ideje, hogy én is megismerkedjek a finn kultúrával, akár a Nightwish-sel is kezdhetjük?
Szórádi Edit 11.g Chernel PressA hozzászóláshoz regisztráció szükséges !