Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 10/2008

2008. december 20. 22:26:26  nyomtatási kép

KELLEMES KARÁCSONYT ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET

A végéhez közeledő év
a Finnagora számára dinamikus és eredményes volt. A tevékenységünk fejlesztése a finn kultúra és tudás exportjának központjaként és a finn-magyar párbeszéd támogatójaként számos új lehetőséget nyitott meg előttünk. Ebben az évben kibővítettük hálózatainkat, elmélyítettük kapcsolatainkat, ami tevékenységünk hatássosságát eredményezi. A Finn Nagykövetség épületébe való költözésnünk még jobban elősegíti a finn tényezők hatékony együttműködését és ügyfeleink javára történő tevékenységünket.

Hogy konkrét számokat és eseményeket is megemlítsek a 2008-as évből: 10 szemináriumot szerveztünk (témáik többek között: a finn oktatási rendszer, közigazgatási reform, személyügyi vezetés, civil szervezetek), hét képzőművészeti kiállítást, két saját koncertet, valamint magyar partnereinken keresztül végeztük a finn zene promócióját, valamint három irodalmi rendezvényt szerveztünk. Fordíttattunk finn kortárs drámákat, amelyek marketingmunkáját is végeztük, részt vettünk különféle kulturális rendezvényeken és fesztiválokon. A finn tudást és finn megoldásokat a Finnováció című elektronikus kiadványunkban mutatjuk be, ennek vállalati különszáma (2008/10) az év végén jelenik meg. Szolgáltatásaink között szeretném megemlíteni például a rekordszámú gyakornoki helyet, amelyeket a Finnországból Magyarországra és Magyarországról Finnországba érkező gyakornokoknak szerveztünk.. És nem szabad elfeledkeznünk az egyetlen valódi Mikulásról, akit a finn Rovaniemi városa delegált és aki 29 különböző rendezvényen okozott örömet a magyar gyerekeknek és a felnőtteknek is.

A Finnagora csapata nevében mindenkinek szép és békés karácsonyt, 2009-re pedig sikereket és örömet kívánok. Szeretném köszönetemet kifejezni Hírlevelünk valamennyi olvasójának, együttműködő partnereinknek, vendégeinknek, ügyfeleinknek - valamennyi finn és magyar barátunknak. Karácsonyi üdvözletemet küldöm a többi finn kulturális és tudományos intézetnek és az EU-országokban működő kollégáknak. Nagy öröm volt veletek együttműködni, folytassuk közös munkánkat az új évben is.

Anneli Temmes
a Finnagora igazgatója

 

A Mikulás újra Magyarországon járt

A finn
Mikulás december 5-én újra  Magyarországra látogatott. Útja során kórházakban, gyermekotthonokban járt. Összesen 29 helyre látogatott el a tíz napos útja során.

A fővároson kívül Joulupukki volt többek között Nyíregyházán, Miskolcon, Veszprémben és Ajkán. Idei programjának nagy részét karitatív programok alkották. A Piros Orr Alapítvány bohócdoktoraival látogatta meg a kórházakban fekvő beteg gyermekeket. Járt Nyíregyházán a Jósa András kórház gyermekosztályán, Budapesten a Madarász utcai gyermekklinikán és a Vakok és Gyengén látók Intézetében, Fóton a Károlyi István Gyermekközpontban.

A Mikulás nyitotta meg idén is az Adventi Mesevárost a Kossuth téren kollégájával a magyar Mikulással együtt, akivel agy Mikulás megállapodást is aláírt, majd közösen meggyújtották az ország karácsonyfájának fényeit. Felbukkant a Tél Ünnepén is a Papp László Budapest Sportarénánál.
Joulupukki már a hagyományokhoz híven ötödik alkalommal vett részt a Le Meridien szálloda Toch of Finland programjának keretén belül rendezett vasárnapi villásreggeliken.

Joulupukki örömet és karácsonyi hangulatot hozott azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek is, akik beszélgettek vele útja során. Türelmesen meghallgatta kéréseiket, vágyaikat a Magyarországon már jól ismert és mindig nagy szeretettel várt Joulupukki. A többszöri látogatásának és szorgalmas segítőinek köszönhetően Joulupukki néhány szót már tud magyarul amivel nagy örömöt szerzett magyar rajongóinak.

A magyar média is kitüntetett figyelemmel kísérte az igazi Mikulást magyarországi útján, amely Rovaniemi városa, a Finnagora, a Budapesti Finn Nagykövetség, és a Le Méridien szálloda közös szervezésében jött létre. Az Autó-Nexus Kft biztosította Joulupukki utazásaihoz a már hagyományos Mikulás mobilt. A Malév Horizon című kiadványának decemberi számában olvashatnak Joulupukkiról. IW

hotelli_3

 

 

 

 

 

Betlehemesek Ouluból

Karácsonyi hagyományokat hoztak magukkal az Oulu-i Betlehemesek (
Tiernapojat) is idén Magyarországra. A négy tehetséges fiúból álló kis küldöttség részt vett a Nemzetközi Betlehemes Találkozón Debrecenben és az útjuk során felléptek Budapesten is.

A Betlehemezés Ouluban már november végén elkezdődik a betlehemezők részére szervezett versennyel. Az oului betlehemes verseny nyertes csapata minden évben különböző helyekre látogat, hogy bemutassa az Ouluban hajdanán kialakult Betlehemes játékot. Hagyományukat bemutatták már többek között Olaszországban, Hollandiában, Lettországban, Hollandiában és Belgiumban is.

Idén a Debrecenbe érkező Tiernapojat a nemzetközi fesztiválon kívül több helyen is felléptek. A találkozó szervezői és a helyi magyar-finn baráti kör is hozzájárult sikerükhöz. A fiataloknak lehetőségük nyílt arra, hogy megismerkedjenek többféle Betlehemes hagyománnyal, amely részleteiben hasonlít ahhoz, ami Ouluban az évszázadok során kialakult.GyM

tiernapojat_uutiskirje

 

 

 

 

 

A díjnyertes szájharmónikakvartett, a Sväng Budapesten lépett fel

A finn
Sväng december 12-én közös koncertet adott a cseh Tara Fuki csellista duóval a Művészetek Palotájában. A vidám szájharmónikazenét játszó négyes programja főleg saját szerzeményeikből áll, amelyek a tangó, ragtime és népzene elemeit egyesítik. Ezenkívül hallhattunk kelet-európai népdalokat és amerikai bluest. A határokat feszegető zenészek a különféle műfajokat egyesítik, a sokoldalú forrásokat egységesítő zenészek odaadása magával ragadta a koncerttermet, ahol a közönség többször visszatapsolta az együttest.

A Sväng folyamatosan turnézik világszerte, tavaly megkapták a nemzetközileg magas szintű Womex díjat, amelyet a világzenét terjesztő sikeres előadók érdemelhetnek ki. A Womex (World Music Expo) évente megrendezett világzenei exportrendezvény, amelyen népzenészek, lemezkiadók és intézmények vesznek részt a világ minden részéről.

A Sväng mellett a finn népzene több más nemzetközi elismerésben részesült: az idei Womax díjat a Sibelius Akadémia népzenei tanszéke kapta. A zsüri megállapítása szerint a tanszék fenntartja a finn népzene életerejét és sokszínűségét. A Sväng tagjainak többsége is a díjazott tanszék hallgatója volt. A Sibelius Akadémia népzenei tanszékén kívül a Womex díjat a Muzsikás együttes is megkapta az idén. MJ

Kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban

A Hadtörténeti Múzeumban látható az a kiállítás, amely a finn téli háborúban (1939-40) részvett mintegy negyven magyar önkéntesnek állít emléket. A kiállítást december 4-én nyitotta meg  Paula Risikko, a finn alapszolgáltatások minisztere, Jari Vilén finn nagykövet, valamint Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. A kiállítás anyaga a finn Hadtörténeti Múzeum ajándéka. A kiállítás részeként 2009 februárjáig tekinthető meg Pekka Viljanen gyűjteménye, amely a téli háború emlékérmeinek teljes kollekcióját tartalmazza.

A téli háború magyar önkénteseiről olvashat még a Finn Nagykövetség weboldalán. AT

sotamuseo_uutiskirje11

 

 

 

 

 

Szeminárium az önkormányzati vállalatok vezetőinek

Az
FCG Efeko október végén szemináriumot szervezett a finn önkormányzati vállalatok vezetői részére a Finnagorával közös szervezésben. A három napos szeminárium Helsinkiben kezdődött, majd Magyarországon Budapesten és Egerben folytatódott. Az összesen 44 résztvevőből álló szemináriumi csoport tagjai finnországi önkormányzati vállalatok ügyvezető igazgatóiból és igazgatósági tagjaiból állt.

A szeminárium Magyarországon szervezett programjain a résztvevők a magyar önkormányzati közigazgatással ismerkedtek meg. Jenei György professzor beszélt a csoportnak a magyar önkormányzati rendszer felépítéséről és feladatairól nyíltan szólva az aktuális kihívásokról és problémákról. Tommi Pelkonen a Finpro munkatársa a magyarországi finn befektetésekről, Anneli Temmes pedig a finn tudásexportról beszélt.

Egerben a szemináriumi csoportot Habis László polgármester fogadta, aki beszélt Egerről. Jelen voltak még a megye és az önkormányzati vállalatok képviselői is. A bemutatkozások után három órás aktív beszélgetés kezdődött többek között az önkormányzati vállalatok közigazgatásáról, a vállalatvezetésről és az adózásról. A magyar és a finn települések fejlődésének összehasonlítása is több hozzászólásnál előtérbe került.

A magyar történelembe és az ország aktuális helyzetébe is kitűnő bepillantást kaptak a résztvevők Outi Hassi segítségével, aki csoportvezetője és tolmácsa volt a szemináriumi csoportnak  Egerben és Budapesten.efeko311008-067_etusivu

 

 

 

 

 

Új irányvonal a civil együttműködés területén

Magyar civil szervezetek vezetőinek egy csoportja gyűlt össze
a Finn Nagykövetség szemináriumi termében 2008. november 6-án a Finnagora szervezésében megrendezett szemináriumon. A szeminárium célja volt bemutatni a civil szervezetek feladatait és szerepét Finnországban és Magyarországon, elemezni a feléjük irányuló elvárásokat, változási szükségleteket, valamint megbeszélni a fejlődési folyamat kihívásait a két országban. A rendezvény szakértő-előadói voltak: Eeva Kuuskoski, a finn Szociális és Egészségügyi Civil Szervezetek Szövetségének (YTY) főtitkára, és Sebestény István a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsosa

Eeva Kuuskoski a civil élet és a társadalmi fejlődés egyértelmű kapcsolatát hangsúlyozta és kiemelte a harmadik szektor szolgáltatói jelentőségét. Eeva Kuuskoski a civil szektor előtt álló legnagyobb kihívásokkönt a tudományos kutatásokba történő bekapcsolódást, a naprakész informáltságot, és a fiatal önkéntesek szervezésének problematikáját említette. Sebestény István előadásában a magyar civil szektor akut problémáit emelte ki. Bár az új magyar egyesületi törvény 1989 után óriási fejlődést hozott a civil szféra életébe, a bonyolult bürokrácia Sebestény szerint továbbra is megnehezíti az átlátható és rugalmas civil működést.

A bevezető előadások után, megadott témák körül ksi csoportban zajlottak beszélgetések. A csoportok témái érintették a ma kihívásait és a jövő lehetőségeit is. Bár a résztvevők többször megemlítették az erőforrások szűkösségét, és egyéb a civil szektorra oly jellemző nehézséget az összefoglalóban érezhető volt az optimista hangulat. A közös gondolkodás és eszmecsere az ebéd mellett is folytatódott, így a szeminárium során, örömteli módon, új tervek és elképzelések születtek mind a résztvevők, mind a szervezők részéről.

A civil szektor működése központi témaként szerepel majd a Finnagora oktatási tevékenységében 2009-ben is. Ezen kívül a Finnagora együttműködik az egyes magyar civil szervezetekkel a bilaterális kapcsolatok fejlesztése és építése érdekében is. MJ

ryhmatyo_etusivu

 

 

 

 

 

Felolvasás egy novemberi estén

Szeptember 19-én volt Mika Waltari finn író születésének
századik évfordulója. Az Unkarin suomalaiset egyesület és a Finnagora november 6-án irodalmi estet rendezett, amelyen Eino Kaikkonen szavalóművész mondta el Mika Waltari és a Tulenkantajat csoport verseit. A Finn Nagykövetség előadótermébe több tucat Waltari művei iránt érdeklődő finn és magyar vendég gyűlt össze.

Az est főszereplője, Eino Kaikkonen tolmácsolásában a közkedvelt író verseinek csodás részleteire csodálkozhattunk rá, hiszen a versmondás új megvilágításba helyezte a szövegeket. A Tulenkantajat írócsoport tagjai közül Olavi Paavolainen, Uuno Kailas, Katri Vala és Lauri Viljanen műveiből hallhattunk. A széles skálán mozgó program a múlt hónapban elhunyt Paavo Haavikko akadémikus verseivel zárult.

A hangulatos este élénk beszélgetéssel folytatódott Waltari a finn kultúrában betöltött jelentőségéről, ami hasonló rendezvények jövőbeli szervezésének az ötletét adta. MJ

outi_kaikkonen_etusivu

 

 

 

 

 

A hírlevél magyarul és finnül jelenik meg. Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre vagy már nem tart igényt erre a szolgáltatásra, itt tájékoztathat minket erről.

Finnagora
Kelenhegyi út 16/A
H-1118 Budapest
Tel: +36 1 478 1010
Fax: +36 1 478 1015
Email:
info@finnagora.hu

? Finnagora-säätiö

+  Hírlevél 10/2008
+  Hírlevél 9/2008
+  Hírlevél 8/2008
+  Hírlevél 7/2008
+  Hírlevél 5/2008
+  Hírlevél 4/2008
+  Hírlevél 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !