Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Álmodozás csellóval és szájharmonikával

2008. december 08. 16:25:42  nyomtatási kép

A Művészetek Palotájában egy nagyon izgalmas világzenei koncertre kerül sor. December 9-én a Fesztivál Színházban ad koncertet egy elképesztően tehetséges finn szájharmonika-együttes, a Sväng, illetve két nagyon tehetséges cseh csellista lány duója, a Tara Fuki. Mindkét koncert minden bizonnyal felülmúlhatatlan élményt fog nyújtani.

Álmodozás csellóval és szájharmonikával

Diatonikus, kromatikus, akkord vagy basszus - ki gondolná, hogy e jelzők mindegyike illik a szájharmonikára? És hogy mi mindent lehet kihozni ebből a hangszerből - illetve az előbb említett változataiból - azt talán nem is gondolná az ember. December 9-én azonban bárki megtapasztalhatja, hiszen a világ legelszántabb szájharmonika együttese, a Sväng látogat a Művészetek Palotájába.
A zenekart Dr. Jouko Kyhälä, a helsinki Sibelius Akadémia tanára alapította meg tanítványaival, hogy együtt feszegessék - lépjék át(?) - a szájharmonikázás határait. Játékuk varázsát az adja, hogy a balkáni cigányzenétől, az orosz valceren és a finn tangón át egészen az erdélyi népzenéig bármilyen muzsikát azonos hitellel játszanak - mégpedig úgy, hogy a hangzásból egyértelműen kivehető, mikor melyik hangszert imitálják.

Az est másik zenekara a már hazánkban is jól ismert, 2000-ben Brnoban alapított duó, a Tara Fuki. A csellista-énekes lányok három albumot jelentettek meg eddig, miközben a világot is bejárták, sőt - meg is hódították. Érzéki, varázslatos produkciójuk szintén különleges élményt ígér a Fesztivál Színházban.

Művészetek Palotája
2008. december 9. 19.30
Fesztivál Színház
Jegyárak: 1500, 2900, 3400 FtA hozzászóláshoz regisztráció szükséges !