Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 8/2008

  nyomtatási kép

A Finnagora őszi tevékenysége


A
Finnagora költözéséről a Finn Nagykövetség épületébe augusztusi hírlevelünkben már beszámoltunk. Mára költözésünk befejeződött és a Gellért-hegyen, pontosabban a Kelenhegyi út 16/a alatt, találhatnak meg bennünket. A költözés jól sikerült és mára már teljesen berendezkedtünk a nagykövetség első emeletén, ahol a Finpro irodái mellett helyezkednek el irodáink. A nagykövetség irodái a második emeleten vannak, tehát igen közel! Személyesen hétköznapokon 9-16 óra között vagyunk elérhetőek telefonos vagy e-mailen történő bejelentkezés után.

A Finnagora őszi programjában sokféle program szerepel. Megtalálható lesz benne több oktatási program, melyeket önállóan, együttműködő partnereinkkel közösen vagy EUNIC projekt keretében szervezünk. Témáink között szerepelnek majd: az Európai Unió kulturális integrációjával kapcsolatos kérdések, egyetemi reform, oktatáspolitika, személyzeti menedzsment és a városok üzleti tevékenysége. Nonprofit szektort megszólító rendezvényünk novemberben első a maga nemében. Ebben a témában az elkövetkező évek során is szeretnénk rendezvényeket tartani. Képzési programjainkon magyar és finn szakértők egyaránt részt vesznek. E rendezvények egyik célja az, hogy a résztvevő szervezeteket és szakértőiket megismertessük egymással és szorosabbra fűzzük a köztük kialakuló kapcsolatot. Őszi munkánk fontos része lesz továbbá több finn egyetemi és városi vezetővel tartott találkozó, melynek eredményeképpen magyarországi megjelenésüket kívánjuk fejleszteni.

Finn kultúrát is kínálunk saját szervezésünkben és magyar partnerintézményeinkkel közösen egyaránt. Kultúránkat a budapesti őszben egyebek között zenével, képzőművészeti kiállításokkal és irodalommal ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. Nagy írónk, Mika Waltari, születésének 100. évfordulóját finn barátainkkal együtt ünnepeljük. Eseménynaptárunkban összegyűjtjük mindazon - a finn kultúrához kötődő - rendezvényeket, melyek hírlevél olvasóink számára érdekesek lehetnek.

Őszi munkánk befejezéseként idén is Karácsonyi rendezvényeink szolgálnak majd, de ezekre térjünk vissza kicsit később!

Anneli Temmes

 

Élvonalbeli tudás az Európai integrációról

Esko Antola professzor élvonalbeli uniós szakértői tudást hozott az
EUNIC-projektként az Andrássy Egyetemen szervezett Eurolab-konferenciára 2008. szeptember 17-én és a Finn Nagykövetségen tartott az európai regionalizmus témakörében megtartott kerekasztalbeszélgetésre.
Esko Antola Finnország legismertebb uniós szakértői közé tartozik. Antola már jó néhány éve közkedvelt professzor úgy Finnországban, mint az új tagországokban. Az Eurolab-konferencián Antola professzor az EU jövőjével kapcsolatos gondolatait vázolta fel. Friss gondolataival és provokatív előadásmódjával Antola, utolsó előadóként is, aktívan tartotta a konferencia a hallgatóságát.

Esko Antola jelenleg a Baltikum Központot vezeti Turkuban. Ezen elfoglaltsága mellett közismert EU szakértő, média kommentátor és több projekt kiemelt tanácsadója. Legújabb megbízatása szerint pedig Olli Rehn EU biztos különleges tanácsadója. E megbízatása révén Antola feladata egyebek között a kibővült Európai Unió és a balti-tengeri régiós együttműködés típusú projektek viszonyának elemzése.AT
  antola

 

 

 

 

 

 

Jazz-ősz finn vendége volt a Juhani Aaltonen Trio Budapesten


A sokszorosan díjazott és kitüntetett
Juhani Aaltonen Trio lépett fel pénteken a 2008. szeptember 19-én Budapesten a MOL Jazz Fesztiválon. Juhani Aaltonen már negyedik évtizede a finn jazz kiemelkedő nevei közt említett szaxofonista és fuvola művész. Aaltonen korábban két kiemelkedő finn jazz együttes tagjaként is ismert vált: tagja volt a Tasavallan Presidenti és az Uuden Musiikin Orkesteri, azaz UMO együtteseknek is. Ezen kívül egész karrierje során kiemelkedő jazz szerzőkkel és muzsikusokkal dolgozott szoros együttműködésben.

Aaltonen 2002-től vezeti saját trióját, melynek alapító tagjai voltak Aaltonen mellett a basszista Ulf Krokfors és a dobos Tom Nekljudow. A trió mostani felállásában a doboknál Reiska Laine ül. A Juhani Aaltonen Trio sajátos és egyéni zenéjével keltett feltűnést és ért el mind Finnországban, mind a nemzetközi porondokon sikereket. Első lemezük a Mother Tongue Emma-díjat nyert 2003-ban, mint a legjobb hazai jazz lemez. Juhani Aaltonen élő legenda, triója pedig az évtized legeredetibb és legérdekesebb európai jazz együttese.

Az ötnapos MOL Jazz Fesztivál a jazz csillagait gyűjti össze Budapesten Magyarországról és a világ összes országából. A Fesztivál egyik célja, hogy lehetőséget adjon a magyar és nemzetközi jazz találkozására.

További információk:
www.bmc.hu/jazzfesztival/  
www.juhaniaaltonen.com
www.fimic.fi

T.error – a félelem és képi megjelenítése a kortárs művészetben

Nemzetközileg is jól ismert finn művészek:
Jari Silomäki és Pia Lindman is részt vesznek a Műcsarnok Menü Pont galériájában 2008. szeptember 11. és október 15. között rendezett t.error című kiállításán. A kiállítás témája a médiában és a mindennapi életben megjelenő erőszak pszichológiai hatásai. A világ 11 különböző országából érkezett művészek alkotásai az erőszak megjelenítéseinek kliséit, másrészt az erőszak és az erőszaktól való félelem kortárs művészeti megjelenési formáit mutatják be.

Jari Silomäki Ordinary towns on ordinary days című fényképsorozatában a háborús fényképészet esztétikáját és hagyományait kutatja. A számos európai városban készült sorozat mindennapi tájakat és embereket mutat be. A képeken mindennapi életképek félelemkeltően és kaotikus színben jelennek meg a haditudósítói fotózás tipikus dramatikájának, és vizuális eszközeinek használata eredményeként. Silomäki munkái korábban is láthatóak voltak Budapesten 2006-ban a Mai Manó Házban és a Dorottya Galériában.

Pia Lindman a The New York Times hírképeit gyűjtötte össze 2002-2003-ból. A The New York Times Project -című művében Lindman kiemeli a hírképeken megjelenő szomorú emberek drámai figuráit saját kontextusukból és új környezetbe helyezi őket. A kiállításon bemutatott videón Lindman maga mutatja be egyszínű vászon előtt a hírképek szereplőinek testbeszédét. Ezekről a testhelyzetekről ceruzarajzok is megtekinthetőek a kiállításon. Lindman képeinek tárgya valójában a fénykép és mediatizálásának viszonya a kép eredeti tartalmához, valamint az emberek érzelmi reakciói a terrorral szemben.

A Menü Pont -galériában kiállított műveken kívül a kiállításhoz tartozik videó és filmvetítés, melyek pontos helyét és idejét a Műcsarnok honlapján lehet megtekinteni. A kiállítás kurátorai Erdős Anikó és Hetes Attila voltak. A New Yorkban élő Erdős tervei szerint a budapesti kiállítást követően a kiállítás anyagának bővebb változatát bemutatják New Yorkban is.SH
silomakiJari Silomäki

 

Az elveszett szerelem nyomában - Jorma Uotinen koncertezett Magyarországon

 Szeptember 12-én és 13-án a világhírű táncos-énekes
Jorma Uotinen lépett fel Budapesten, aki ezúttal énekesként kápráztatott el minket. Uotinen és zenésztársai Budapesten kívül Pécsett is felléptek. A kíséretet biztosító zenekart Jari Hakkarainen (zongorista), Petri Ikkelä (harmonika) és Helena Paavola (cselló) alkották. A budapesti Bárka Színház kis szalonját zsúfolásig megtöltő "Érzelmes titkok" címmel műsoron szereplő drámakoncert telve volt érzelmekkel és érzékenységgel. Jorma Uotinen nagyon intenzív kontaktust alakított ki közönségével. A néző-hallgató valóban különlegesnek érezhette magát, hiszen Uotinen szemkontaktusával sokak számára teremtett alkalmat a dalok teljes átélésére és többen érezhették, hogy a művész csak neki énekel.

Az este folyamán hallhattuk Edit Piaf és Marlene Dietrich dalait valamint Kurt Weill és Jari Hakkarainen szerzeményeit. A dalok hangszerelései Petri Ikkelä munkáját dícsérik. Jorma Uotinen maga mondta el, hogy a koncert programja személyes ügye. Elsősorban a szerelemről énekelt, s e dalok telve voltak szerelemmel, szeretettel, érzékenységgel, drámával és vágyakozással. Uotinen dalai szárnyán a közönség Berlinbe és Párizsba utazhatott. A művész számára Párizs jól ismert város, hiszen korábban öt évet töltött ott. Uotinen saját bevallása szerint a dalok választásban elsősorban azok tartalma motiválta, no és persze az, hogy Piaf, Dietrich és Weill is személyes kedvencei közé tartoznak. Az érzelmeken túlmenően Uotinen előadásában tapintható volt a humor az önirónia és az erotika. Uotinen könnyedén mozgott a női és férfi szerelem világainak határvidékein, átívelve a nemek határain, mellyel megkönnyítette a megénekelt érzelmi helyzetek átélését közönsége számára. Vajon hány férfi mozogna természetesen necc harisnyában, tűsarkú cipőben és tollas fejdíszben?

Jorma Uotinen rendezőként is részt vesz az budapesti őszi színházi szezonban: a Bárka Színházban október 16-án mutatják be a Uotinen rendezésében a Piaf, Piaf - produkciót, mely táncos, zenés színházi estét ígér. IW

Forrás: www.jormauotinen.com

uotinen_pieni
Kép: Finnagora

 

Vasút nosztalgia

A vasútnosztalgia jegyében Magyarországra látogatott a Finn Gőzmozdony Társaság egy csoportja szeptemberben. A kis csoport képviselte Finnországot a
budapesti Vasúttörténeti Parkban megrendezett gőzmozdony versenyen és találkozott a hobbi sok más nemzetiségű szerelmesével. Ezek után látogatást tettek a Finnagorában, mely látogatás során mozdonyokon és vonatokon kívül sok szó esett a kulturális együttműködésről tágabb értelemben is. A csoport kalauza Budapesten Zilahi János a MÁV nemzetközi kapcsolatok osztályának munkatársa volt.

A Vasúttörténeti parkban remek alkalom nyílt a vasútnosztalgia szakértőinek érdekes történeteit hallgatni pl. az Orient expresszről és eközben megtekinteni régi állomásépületek képeit is. Arról pedig mindannyian egyetértettünk, hogy minden egyes régi vonat kocsi restaurálása valódi kulturális cselekedet! AT

junia

 

 

 

 

 

Tamperei Nyári Színházi Fesztivál

Másodszor lehettem vendége a
Tamperei Nyári Színházi Fesztiválnak, mely ezelőtt két évvel olyan elementáris hatással volt rám elsősorban a pazar és gazdag kortárs drámatermés, a - magyar színházéhoz egyébként hasonlóan - kiemelkedő színészek, a fantáziadús és bátor, ugyanakkor rendkívül sok rétű rendezői munkák okán. Azóta két felolvasó színházi estet, egy workshopot és egy beszélgetést szerveztem új finn drámákból, illetve szerkesztettem egy kiadványt is a kortárs finn színházról.

Idén a kortárs finn dráma legkiválóbb szerzőit képviselő Nordic Drama Corner munkatársaként vettem részt a fesztiválon, mely ezúttal is több izgalmas előadással lepett meg. A hét fivér népszerű regényének klasszikus témája három változatban volt látható. Ugyanakkor klasszikus témája volt a Frederika Runebergről szóló darabnak is. De klasszikus témájú volt annak a korábban a Helsinki Nemzeti Színházban bemutatott Ismeretlen katonának is, melyet Kristian Smeds írt át és rendezett, akit Krétakör-beli látogatása során ismerhetett meg a magyar közönség. Igazi nagy eposz Väinö Linna háborús regénye - mely a nyolcvanas években Magyarországon is megjelent - és talán Svejk kissé morcosabb, északibb változatának tekinthető.

Mindenképp ki kell emelnem egy libanoni előadást is, mely a Looking for a Missing Employee címet viselte és Rabih Mroué előadásában és rendezésében volt látható. Mroué egy egyszerű újságcikk nyomán kezdett egy eltűnt hivatalnok után nyomozni, s ebből a történetből, kizárólag a további cikkek segítségével, mindenféle fikció nélkül olyan hihetetlen abszurd és mulatságos, bár valójában gyászos történet kerekedett ki, melyet Magyarországon is nagyon értékelne a közönség, hiszen a hivatalnokok packázásait csak a milliárdok nagysága múlja felül a címszereplő halálához vezető dokumentarista előadásban.

A hab a tortán számomra azonban a szakmai konferencia volt, mely négy napon át többek között a nemzetközi drámacserék és drámaíró műhelyek kérdéseit járta körül. Csupa olyan témát, melyet a kortárs külföldi és magyar dráma elhivatott képviselőjeként itthon is szívesen vetnék fel egy komoly szakmai szimpózium keretében.

Merényi Anna, dramaturg és producer

Merényi Anna részvételét a rendezvényen a Finnagora támogatta 2006. óta tartó Finnpad kortárs dráma projektje keretében, melynek szakmai tapasztalatcsere programjaként vett részt Merényi Anna az idei Tamperei Nyári Fesztiválon.

 

Finnagora
Dózsa György út 84/a
H-1068 Budapest
Tel: +36 1 478 1010
Fax: +36 1 478 1015
Email:
info@finnagora.hu

? Finnagora-säätiö

+  Uutiskirje 8/2008
+  Hírlevél 7/2008
+  Hírlevél 5/2008
+  Hírlevél 4/2008
+  Hírlevél 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007


 A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !