Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Magasrangú finn kitüntetés a körmendi Pintér Pálnak

2008. június 28. 18:34:36  nyomtatási kép
Finn Nagykövetség
Budapest

Kattintson a képere !
Magasrangú finn kitüntetés Pintér Pálnak

Tarja Halonen köztársasági elnök, a Lovagrendek Nagymestere 2008. május 20-án, a budapesti Finn Nagykövetség ajánlására megítélte a Suomen Valkoinen Ruusu érdemrendet Pintér Pálnak a Körmendi Magyar-Finn Baráti Kör elnökének, valamint a Suomen Leijona érdemrendet Koppányi Miklós építésznek, a Magyar-Finn Társaság alelnökének. Az érdemrendeket Jari Vilén nagykövet 2008. június 28-án szombaton, Õriszentpéteren, ünnepi keretek között adta át, a finn kormányt Suvi Lindén távközlési miniszter képviselte.

Pintér Pál elnök hosszú idejû és eredményes munkájáért kapta a magasrangú díjat. A Körmendi Gimnázium helyettes igazgatójaként nyugdíjba vonult Pintér Pál alapító tagja volt a 40 évvel ezelõtt megalakult Körmendi Magyar-Finn Baráti Körnek. Az õ aktív segítségével 1990-ben jött létre Heinävesi és Körmed között az együttmûködési szerzõdés. A városok közötti kapcsolat azóta is sokoldalúan és tevékenyen mûködik, gazdasági, oktatási és kultúrális téren. 2003-ban Pintér Pálnak ítélték a Rácz István díjat a Finnország és Magyarország közötti kapcsolatok ápolásáért.

Kattintson a képere !Koppány Miklós építész hosszú idejû, különösen a finn építészet iránti érdeklõdéséért és a civil szervezetekben kifejtett munkásságáért kapta az elismerést. Koppányi Miklós 10 éven keresztül a Magyar-Finn Társaság alelnökeként tevékenykedett, valamint alapító tagja volt a Budapesten mûködõ Kalevala Baráti Körnek is. Finn nyelvtudásának köszönhetõen, a Magyar Èpítészkamara tagjaként sikeres kapcsolatokat épített ki a finn építészet terén is. Különös figyelemmel és hozzáértéssel gyûjtött össze finn mûvészotthonokat bemutató fotótárlatot, valamint elõadássorozatot. (Sibelius Ainola, Halosenniemi, Hvitträsk, elõkészületben Akseli Gallen-Kallela Tarvaspää-je és Kalela Ruovesiben).

Bõvebb információk: Kirsi Rantala, a Finn Nagykövetség kulturális és sajtótiktára, tel. 27 92 521, gsm 06 20 913 19 42, fax 38 50 843, kirsi.rantala@formin.fi

További képek a KépgalériábanA hozzászóláshoz regisztráció szükséges !