Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 2008/05-06

2008. június 14. 09:31:16  nyomtatási kép

Kulturális együttműködés finn és európai módon.

A különböző országokban működő finn kulturális intézetek arra törekszenek, hogy egymás tapasztalatait hasznosítva megalapozzák tevékenységük fejlesztését. Az intézetek közötti együttműködésnek célja, hogy ne kelljen mindegyik intézetnek programsorozatokat elejétől végéig megszervezni, hanem, hogy a jó ötleteket meg lehessen valósítani az együttműködés keretein belül is. Sikeres kulturális események, kiállítások, koncertek stb. megvalósíthatók hasonlóképpen több országban is, de például a jól megszervezett szemináriumi programok is lebonyolíthatók kisebb átalakítással más-más országokban is.

Finnország 17 kulturális és tudományos intézetét olyan egyesület fogja össze, amelynek célja az intézetek közötti együttműködés előmozdítása. Az egyesület az intézetek részére közös találkozókat szervez. Idén tavasszal ez a találkozó a New York-i intézet szervezésében zajlott. A találkozón többek között a kulturális export területén megvalósítandó együttműködésről, a világ minden táján sikeresen működő módszerekről, tapasztalatokról és az intézetek saját felkészültségének fejlesztéséről esett szó. Fontos részét képezte a találkozónak a különböző intézetek közötti eszme-, és közigazgatási nézetek cseréje. Az igazgatók konkrét, új ötletekkel térhettek haza, amelyeket saját intézményükben már meg is valósíthatnak.

A különböző országok kulturális és tudományos intézetei európai szinten is tudják hasznosítani egymás tapasztalatait. Az EUNIC- együttműködés az európai országok intézeteinek közös munkálkodásáról szól. Az EUNIC- Hungary 13 ország Magyarországon működő kulturális intézetét foglalja magába. Az EUNIC Hungary együttműködési megállapodását, amely az együttműködés kiindulópontjait és fontosabb alapelveit tartalmazza, 2008 márciusában írták alá a csatlakozni kívánó intézetek. Az EUNIC együttműködés célja lehetőséget adni olyan nagyobb terjedelmű projektek megvalósítására, amelyekre egyetlen intézet önmagában nem képes. Az úgynevezett EUNIC projekteket legalább 3 EUNIC együttműködésben résztvevő intézet valósíthatja meg. Ezeknek a projekteknek a témája lehet zene, tánc, képzőművészet, oktatás vagy tudományos együttműködés is.

A Finnagora tavaszi eseménysorozata rendkívül élménydús volt, sok rendezvényt foglalt magába, amelyek különböző szektorok kulturális exportjából, oktatásból, közigazgatási és gazdasági irányú projektekből álltak.

Szeretném megköszönni vendégeinknek, ügyfeleinknek, partnereinknek a sok jó ötletet, a sikeres projekteket és aktív részvételüket munkánkban.

A Finnagora irodája július hónapban zárva tart, de augusztusban újra találkozunk és kezdjük az őszi munkánkat.

Kívánok olvasóinknak kellemes és pihentető nyarat!

Anneli Temmes
igazgató

 

Candy - Renata Jakowleff színes üvegsorozata a Finnagorában

Renata Jakowleff magyarországi születésű üvegművész, jelenleg Finnországban él és alkot. Candy - sorozatával mutatkozik be első alkalommal Magyarországon.

Jakowleff az anyag természetének dimenzióit vizsgálja. Szerinte minden anyag a saját logikája szerint alakul és formálódik a megszabott határokon belül. A gyorsan formálódó meleg üveggel dolgozva a művésznek lehetősége van alakítani ezeket a határokat és az anyag adottságait felfedezni.

Jakowleff így ír: "Ahogyan a fa törzsében a gyűrűk, valamilyen formában minden anyagban nyomot hagy a mozgás". A művész munkája során ezeket a nyomokat szeretné megtalálni és rekonstruálni a mozgás fázisait. A célja, hogy életre keltse a mozgást és megértése milyen formában tükrözi az világunk törvényességét.

A Finnagorában látható Candy sorozatot június 17. és augusztus 15. között nézhetik meg az érdeklődök.

A kiállítás megnyitója június 17-én lesz Korom Attila gitárművész közreműködésével.

candy_jakowleff_pieni 

 

 

 

 

 

Mobile Horror Pécsen

Juha Jokela Mobil Horror darabját a pécsi színházfesztivál felolvasószínházának előadásában hallhatták először az érdeklődök június 8-án. Juha Jokela darabja egy különösen gazdag és nálunk (is) ismeretlen színházi kultúra, a finn kortárs dráma egyik gyöngyszeme, melyet már számos országban bemutattak hazai premierje óta. A Pécsen bemutatásra került darabot Magyar Attila rendezte és a színészek között is olyan ismert nevek szerepeltek mint Vlahovics Edit, Róbert Gábor, Orosz Ákos. A Művészetek és Irodalom Házában bemutatott darabra szép számban érkeztek színházi szakemberek, diákok, Finnország és a színház szerelmesei.

Juha Jokela Mobil Horror darabja a Finnagora jóvoltából kerülhetett bemutatásra Pécsen a színházi fesztiválon, a fordítást Jankó Szép Yvett készítette. Ez az esemény részét képezte intézményünk 2006-ban elkezdett Finnpad projektjének, amely keretein belül például Mika Myllyaho Pánik darabja kerül bemutatásra ugyancsak felolvasószínházi keretek között, idén ősszel.

A pécsi színházfesztiválon a POSzT és a Dramaturg Céh felolvasószínház sorozatában első alkalommal került három külföldi darab bemutatásra. A drámaszövegek finn, norvég és svájci drámaírók keze alól kerültek ki. A külföldi darabok közül neves szakemberek (Harangozó Eszter, Lakos Anna, Merényi Anna, Orbán Eszter, Perczel Enikő Radnai Annamária, Töreki Attila) válogattak. A kiválasztás kritériumai között szerepelt többek között az előadás jövőbeni hasznosíthatósága a magyar színházak műsorán. A fesztivál a nemzetközi darabok bemutatását, mint állandó programot tervezi a következő években is, amelynek nemzetközi volumene a 2010-es Kulturális Főváros évében teljesedik ki.

Merényi Anna írásának felhasználásával
IW
robert_vlahovics_orosz img_0385


 

 

 

 

 

Szeminárium a finn közigazgatási reformról

A finn közigazgatási reform és kiemelten annak formája és megoldásai kerültek középpontba azon a szemináriumon, amely a Finnagora szervezésében került megrendezésre május 30-án pénteken. A szeminárium meghívott szakértője Heikki Joustie, a finn
Pénzügyminisztérium Közigazgatási Osztályának főigazgató-helyettese, pénzügyi tanácsos volt.

Heikki Joustie előadásában a finn közigazgatás változásait ismertette a jóléti társadalom megalapozásától napjainkig, a reformok fontosabb irányvonalait, azok eredményeit és nehézségeit mutatta be.  A hallgatóság hallhatott a Finnországban végrehajtott költségvetési újításokról, a teljesítmény irányítás bevezetéséről, az igazgatási reformokról és a az apró részletekbe menő központirányítás feloldásáról. Ezen kívül Heikki Joustie kiemelte az információs technológia fontosságát és a piacmechanizmus alapjainak beépítését a finn közigazgatásba.

Dr. Jenei György professzor első hozzászólóként kiemelte a közigazgatás fejlesztésében véghezvitt reformok fontosságát, azt hogy a finn reformfolyamat a produktivitásra összpontosít konszolidált jogállami keretek között, ezen kívül példaszerűnek ítélte a finn reformfolyamat stratégia megalapozottságát és orientációját összehasonlítva azt angol, német és magyar közigazgatási példákkal.

A szemináriumon a magyar közigazgatási reformban szerepet vállaló vezetők, köztisztviselők és a témában kutatást végző szakembereket vettek részt. Az aktív hozzászólások és az előadások után elhúzódó eszmecserék a finn-magyar szakértők közötti együttműködés aktualitását és fontosságát mutatják a közigazgatási területen.

img_20080530_5820_etusivulle

 

 

 

 

 

 

Magyar szakmai vendég az Arctic Paradise rendezvényen

A finnországi Arctic Paradise LIVE világzenei export rendezvényén Magyarországot a Győrben működő
MEDIAWAVE Fesztivál zenei kínálatáért felelős Pusker Péter képviselte. A kortárs népzenei alkotások szemléjét minden évben megrendezi a Finn Zenei Információs Központ a Fimic. Az idén április 10-13. között látogathattak el a szakmai érdeklődök a Helsinkiben és Espooban megrendezett eseményekre, amelyen közel 20 finn előadó mutatkozott be. A szemlére meghívott szakemberek csoportját a a világ minden tájáról a kortárs népzene szempontjából meghatározó személyiségek alkották.  A rendezvény a Fimic, a Finn népzenei Szövetség, a Kantele Szövetség és a Világzenei központ közös szervezése volt. A rendezvényen bemutatkoztak a finn kortárs népzene legkiemelkedőbb alakjai.

Az elmúlt évben az Arctic Paradise LIVE programjain résztvevő magyar szakemberek által kiválasztott produkciók közül az idén láthattunk már néhányat a Művészetek Palotája műsorkínálatán, de még az augusztusi Sziget fesztiválon is találkozhatunk a tavalyi szemle kiválasztottaival.  A zenei szakértők hangsúlyozzák az effajta szakmai szemle fontosságát, mivel a hangfelvételek és az élő előadás két külön világ. Amikor az előadót hallani és látni is lehet egyszerre, akkor könnyebb a döntés a jövöre nézve.

Akinek leírását a három napos programról és a hozzá füzödö élményeiröl itt olvashatja az érdeklödö.

Fotó Pusker Péter
pusker_49_pieni

 

 

 

 

 

Humánpolitikai szeminárium a Finnagora szervezésében

Hogyan vonzza és nyeri meg az állam a legjobb munkaerőt? Milyen lehetőségei vannak az államnak a köztisztviselők képzésére? Milyen igényeknek kell megfelelnie az állami közigazgatásnak? Hogyan tud megfelelni a finn állam a személyügyi irányításra nehezedő elvárásoknak?  Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Finnagora által szervezett  "az állami szektor humánpolitikája Finnországban" című szeminárium résztvevői május elején. A szeminárium meghívott szakértője Teuvo Metsäpelto, a
finn Állam Munkaerőpiaci Testületének figazgatója volt, aki Finnország államigazgatási személyügyi kihívásairól és a legfelsőbb köztisztviselői gárda fejlesztéséről szólt.

Dr. Teplán István a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ főigazgatója hozzászólásában a finn és magyar fejlesztések közös és eltérő vonásait emelte ki. Megemlítve többek között a megfelelő szaktudással rendelkező munkaerő biztosításának és az elvárt munkakörnyezet és bérezés megteremtésének kérdését. Beszélt még arról is, hogy Magyarországon a köztisztviselő és miniszteri gárda sűrű váltakozása is megnehezíti a fejlesztési munkát.

A Finnagora igazgatója Anneli Temmes az európai köztisztviselőképzés trendjeiről tartott előadást. Az előadásokat követő aktív beszélgetések és eszmecserék témája többek között a közigazgatási szakemberek foglalkoztatásáról és képzéséről, a gyakornoki lehetőségekről szólt.
img_20080508_5407_ok_pieni

 

 

 

 

 

Katarina Záborszky koncertje a Finnagorában

Ritka eseményben volt része annak, aki 2008 május 13-án a Finnagorában hallhatta Katariina Záborszky fiatal hegedűművész előadását. Ezen a koncerten hangzottak el először egy Kainuu-i népzenész Lauri Keränen hagyatékából fennmaradt művek és elbeszélések. Az első ízben bemutatásra kerülő darabokból álló koncert egyben részét képezte a Finnagora 2008-as népzene évének. Ebben az évben intézményünk programsorozataiban a népzenére helyeződik a hangsúly. Intézményünk szervezésében az idén hagyományos és modern népzenei programokat is szervezünk, mind magyar, mind pedig a szomszédos országok érdeklődői számára.

Katariina Záborszky koncertjén Lauri Keränen zenéjén kívül a hallgatóság képeket filmrészleteket is láthatott a ma már elhunyt népzenész életéből. Az előadáson közel 20 darabot játszott a művésznő, amelyek keletkezésének történetét is megismerhettük. A műsorban elhangzott dallamokat Katariina édesapja Záborszky István gyüjtötte és hangszerelte. Záborszky István jelenleg Finnországban élő elismert csellóművész és tanár.

A koncert bensőséges hangulatához hozzájárult a meglepetésként a koncert után felkínált karéliai pirog. A dallamok és ízvilágok ablaka kitárult Finnország felé ezen az estén azok számára, akik kíváncsiak voltak kultúránkra.

img_20080513_5678_pieni

 

 

 

 

 

FCG képviselői a Finnagorában

Május 10-én a 
Finnish Consulting Group (FCG) konszernhez tartozó három vállalat vezetői látogattak el intézményünkbe.

A vendégek között voltak többek között a nemzetközi üzleti tanácsadással foglalkozó FCG International vállalat ügyvezetője Markku Oksanen, az üzleti oktatás és tanácsadás területén tevékenykedő FCG Efeko OY igazgatója Ari Kolehmainen és az észt Invicta OY ügyvezetője Peeter Puskai és az Invicta kuratóriumának tagjai Mihkel Pärjamäe és Urmo Vallner.

A vendégeink megismerkedtek intézményünk működésével. Az eszmecsere folyamán finn-magyar együttműködési lehetőségekről esett szó az Európai unió nemzetközi projektjein keresztül. Az FCG International több magyar vállalattal és szakemberrel működik már együtt. Az FCG tulajdonában levő Invicta Oy kuratoriumának ülése a látogatással egybekötve Magyarországon zajlott. Az Invicta OY az Észtországban a harmadik legnagyobb oktatással és tanácsadással foglalkozó vállalat.

A beszélgetések során említésre került többek között a finn régiófejlesztés eredményeinek magyarországi bemutatása a Finnagora által szervezett keretek között.

Korábbi hírlevelek:

 


+  Hírlevél 5/2008
+  Hírlevél 4/2008
+  Hírlevél 3/2008
+  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !