Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 3/2008

  nyomtatási kép

Kedves Olvasóink!

A Finnagora többféle tevékenységgel jelentkezik tavasszal, amelyeket részben magunk valósítunk meg, részben pedig együttműködve finn, illetve magyar partnereinkkel. Tevékenységünk kibővülése és sokoldalúbbá válása többek között szemináriumokban, kiállításokban, koncertekben, szakértői találkozókban és a gyakornokcsere irányításában testesül meg. Ezenkívül a logónk ott díszeleg számos kiemelkedő eseményen, amelyhez a finn kultúra közvetítőiként hozzájárultunk.

A Finnagorának több feladatköre van. Kulturális központ, oktatási központ, igazgatási és gazdasági központ, a kutatási együttműködés központja, tájékoztatási központ, fejlesztési központ, szolgáltató központ – hogy csak a legfőbb feladatait említsem. A Finnagora hátterében több olyan csoport áll, amelynek a tevékenységünkkel és annak fejlesztésével kapcsolatban számos különféle, akár egymással ellentétes elvárásai vannak. A Finnagora Alapítvány kuratóriuma határozza meg tevékenységünk irányvonalait, amelyek alapján igyekszünk az alapítók szükségleteinek és igényeinek eleget tenni. A tevékenységünk évenkénti területeit Finnország kulturális exportjának súlypontjai, a magyar és finn együttműködő partnerek igényei és a rendelkezésre álló lehetőségek szerint állapítjuk meg.

A havonta összeállított hírlevelünkben tájékoztatást nyújtunk a legfontosabb aktuális projektjeinkről és az olvasóink érdeklődésére számot tartó, a tevékenységi területünket érintő eseményekről. Bízunk benne, hogy a hírlevelünk kapcsán olvasóinktól is visszajelzést kapunk és megosztják velünk, milyen projekteket látnának szívesen a Finnagorában. Hírlevelünk olvasói fontosak számunkra, szeretnénk rendszeresen meghallgatni véleményüket.

Anneli Temmes
igazgató

 

Gyakorlati megoldások és modellek a roma fiatalok képzésében

Március 26-án szerdán az
”Oktatás mint az esélyegyenlőség megvalósításának egyik útja” című szemináriumnak adott helyet a Finn Nagykövetség Budapesten. A szeminárium a finn és a magyar oktatáspolitikai irányvonalakat valamint támogatási megoldásokat vizsgálta, középpontba helyezve a magyarországi romák illetve a finnországi bevándorlók helyzetét.

A szemináriumon finn előadók mutatták be a bevándorlók sokrétű képzését, az esélyegyenlőséget támogató oktatási rendszert és a multiprofesszionális diákellátást, amelynek segítségével hatékony hátteret biztosítanak a diákoknak a tanuláshoz, együttműködésben iskolai illetve külsős szakemberekkel. Magyar részről olyan programokról hallhattunk, amelyek a magyarországi roma fiatalok iskoláztatásának hatékony lehetőségeit hivatottak javítani. A roma fiatalok integrációs nehézségei az iskolákban probléma, a programok célja az, hogy ezt orvosolják. A szemináriumon kiemelték az együttműködések fontosságát, téma volt többek között a Magyarország és Finnország oktatási rendszere közötti különbség, valamint a a szülök kapcsolata az iskolával.

A szeminárium a Vantaa-i Népfőiskola, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Finnagora, és a Finn Köztársaság Budapesti Nagykövetsége közös szervezésében valósult meg. A Finn Nagykövetség épületében rendezett szemináriumon 50 magyar és finn oktatási és kisebbségi szakértő vett részt.
GYM

img_20080326_4474_paakuva_pieni

 

 

 

 

 

 

Kulturális export a finn nyeltanárok munkájában

Március 7-én és 8-án került sor a finn egyetemi lektorok éves találkozójára Bécsben. A találkozón a budapesti, bécsi, debreceni, pécsi, pozsonyi, zágrábi, kolozsvári egyetemek finn lektorai gyűltek össze. A rendezvény elnöke Johanna Laakso a
bécsi egyetem finnugor tanszékének professzora volt.

A Finnagora igazgatója Anneli Temmes a rendezvényen Finnország kulturális exportjáról és annak kihívásairól beszélt, majd levezető elnökként működött azon az eszmecserén, amely az egyetemi tanárok szerepét és teendőit firtatta a kulturális export fejlesztése szempontjából.  Anneli Temmes előadásában Finnország kulturális export- stratégiájának kiinduló- és fontosabb szempontjait vázolta ugyanakkor kiemelte az egyes szereplők együttműködésének fontosságát a sikeres kulturális-export megvalósításában. 

Az eszmecsere során előtérbe kerültek azok a lehetőségek, amelyek a tanári munkában szervesen kapcsolódnak a kulturális exporthoz az egyes földrajzi és egyéb lehetőségek és adottságok figyelembevételével.  A találkozón hangsúlyt kapott a pályázatokon, és  projekteken történő  gyakorlati együttműködés, de a finn tanszékek és a Finnagora közötti együttműködésnek is fontos szerepetet szánnak a jövőben.  Az egyes projektek, előadások több helyszínen történő bemutatásával, az együttműködési lehetőségek kihasználásával hatékonyabbá tehető a kulturális export.

A finnugor tanszékekről érkező szakemberek hangsúlyozták azt, hogy a sikeres kulturális export észrevehető a finn nyelv iránt érdeklődő diákok számának növekedésében. Sok új finn szakos  hallgatót a Nightwish vagy más finn híresség inspirált a finn nyelv tanulására.
AT 

Nightwish bűvölet Budapesten

A várva várt
Nightwish koncert március 5-én érkezett Budapestre.  Már hetekkel a koncert előtt meg kellett változtatni a helyszint a nagy érdeklődésre való tekintettel, végül a Jég és Rendezvény Centrumban került megrendezésre.

A koncert hangulata elbűvölte a Nightwish rajongók táborát. A közönség számára szemmel láthatóan ismertebb számokat játszottak, habár Anette Olzont valószínűleg első alkalommal látták élöben a rajongók. A koncert ideje alatt a  közönség mámorosan együtt élt a zenével és a zenekar most sem okozott csalódást rajongóinak. A koncerten elhangzottak új és régi darabok. Az újak közül például az Amaranth és a Sahara, az ismertek közül pedig a Wishmaster, Nemo, I wish I had an Angel és a Dark Chest of Wonders-t játszotta az együttes .

A Nightwish egyik példája a finn kulturális export kicsúcsosodásának a maga területén.  Az együttes rendkívüli módon hozzájárult a finn zene ismertté tételéhez  világszerte és elömozdította a Finnország felé irányuló érdeklödést is.  A Nightwish egyben irányt mutat a soron következlö új finn hírességeknek.
AT

Fotó: Maria Temmes
nightwish 

 

 

 

 

 

 

Anna Maria Mäki bemutatkozik a könyvfesztiválon

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a finn Anna Maria Mäki egyike lesz a fesztivál alkalmából meghívott külföldi íróknak. Az 1976-ban született írónő első művét a "Suljetun paikan lumo" -t 2005-ben adták ki. Ez a novella gyűjtemény a fiatal felnőttek életéröl és létbizonytalanságáról szól. Mäkinen  2006-ban Mervi Lehmusoksával és Esko Kuokkanennel együtt készített kiadványában az erkélyüket kerti növényekkel beültető kertészkedőket látja el hasznos tanácsokkal a növények, virágok zöldségek és fűszernövények termesztéséről.

Anna Maria Mäki Helsinki mellett Espooban lakik, három gyermek édesanyja és kommunikációs igazgatóként dolgozik. Tamperében az egyetemen végzett finn nyelv és kommunikáció szakon. Mäki írásait többször terjesztették fel különböző irodalmi elismerésekre.

Anna Maria Mäki írónőt a Millenárisban április 26-án szombaton halljuk majd.

 


Ízelítő Kati Kovács képregényeiből a Finnagorában

Kati Kovács egyike a nemzetközileg is jól ismert finn képregényíróknak. A Finnagorában most az író 2004-ben kiadásra került „Őrjöngő József története” című könyvéből 12 levonat került kiállításra.

Őrjöngő József története Olaszországban játszódik. Az anyja szoknyája mellett maradt, zárkózott és gyerekes Józsefnek nehéz gyermekkora volt. Ebből adódóan három "görcsöt", megoldhatatlan traumát hordoz magával, amelyek a történet végére "kibogozódnak". József története Kati Kovács hetedik könyve. Legfrissebb képregénye a "Viidakkonaisena Vatikaanin varjossa" várhatóan idén áprilisban jelenik meg. A Finnagorában a kiállítás ideje alatt az Őrjöngő József történetén kívül Kati Kovács négy másik könyve is látható és olvasható.

Kovács 1963-ban született Helsinkiben, de a 80-as évek közepétől kezdve Olaszországban él. Képregényeit több nyelvre is lefordították pl. svédre, franciára és németre. Műveit Finnországban és az északi országokban is neves díjjakkal jutalmazták.
IW

p1010087_traktorimakyma_pieni 

 

 

 

 

 

 

 

Finnek a Gundel Károly Gasztronómiai Versenyen

Április 4-én és 5-én került sor az idei Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyre, amelyen már évek óta részt vesznek Finnországból, Joensuuból a helyi szakközépiskola szakács, cukrász és pincér tanulói.

A versenyen a külföldi és a magyar diákok külön versenyeznek. Az idén 5 külföldi csapat és 7 magyar csapat volt jelen a megmérettetésen. A csapatok eredményeit kategóriánként értékelik, de az egyéni teljesítményeket is jutalmazzák.

A Joensuu-i csapat 1997 óta vesz rész a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola által rendezett nemzetközi versenyen és minden évben díjjal a kezükben térnek haza. Az idei vándorkupát, amit 2001-ben a Joensuuiak vittek el, a Német csapat kapta, de a Joensuu-i csapat pincére Jenni Jormanainen különdíjat kapott a legjobb élőmunkáért az angol felszolgálási módban.
GYM

pkky


 

 

 

 

 

A hónap rövid hírei

Finn filmbemutató a
Titanic Filmfesztiválon. A külföldön is elismert Aleksi Salmenperä Férfimunka című filmje (2007) a Titanic Filmfesztiválon mutatkozik be áprils 5-én és 8-án.

Horváth Csaba koreográfus társulatának elöadásában a Kalevala. Április 18-20 között a Trafó - Kortárs Művészetek Házában bemutatásra kerül a Kalevala. Horváth Csaba koreográfus a varázslatos erővel bíró eposzt jeleníti meg társulatával. Saját formanyelvét ötvözi a kortárs zenei világ egyik kiválósága, Nils Petter Molvaer által komponált művel, s a Kalevalából kiemelt szövegrészekkel.

Lakás a városban – Mai lakóépületek Helsinkiben és környékén címü kiállítás látható a Budapest Galéria és a Finn Nagykövetség szervezésében április 24 és május 25 között. A Finn Építészeti Múzeum az eredeti címén City Home c. kiállítást a Velence-i Építészeti Biennále Finn Pavilonja számára készítette.  A kiállítás alkalmából a megnyitó napján április 24-én a Finnagora szemináriumot szervez a témában, finn és Magyar szakemberek részvételével.

Forrás: Finnagora.hu

Korábbi hírlevelek:

 +  Hírlevél 1-2/2008
+  Hírlevél 11-12/2007
+  Hírlevél 10/2007
+  Hírlevél 9/2007
+  Hírlevél 8/2007
+  Hírlevél 6-7/2007
+  Hírlevél 5/2007
+  Hírlevél 4/2007
+  Hírlevél 3/2007
+  Hírlevél 1-2/2007
+  Hírlevél 12/2006
+  Hírlevél 11/2006
+  Hírlevél 10/2006
+  Hírlevél 9/2006
+  Hírlevél 8/2006
+  Hírlevél 6-7/2006
+  Hírlevél 5/2006
+  Hírlevél 4/2006
+  Hírlevél 3/2006
+  Hírlevél 2/2006
+  Hírlevél 1/2006
+  Hírlevél 12/2005
+  Hírlevél 11/2005
+  Hírlevél 9-10/2005
+  Hírlevél 7-8/2005
+  Hírlevél 5-6/2005
+  Hírlevél 4/2005
+  Hírlevél 3/2005
+  Hírlevél 1-2/2005A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !