Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Finnagora hírlevél 2008/1

  nyomtatási kép

Tisztelt hírlevel Olvasó!

Intézményünkkel kapcsolatos eseményekről elektronikusan tudósítunk:
- a
Finnagora elektronikus hírlevelével
- a Finnovációval (gazdasági, közigazgatási és oktatási témájú kiadvány)
- a Finnagora web-oldalával

Elektronikus hírlevelünk tíz alkalommal jelenik meg évente, amelyben intézményünk által szervezett rendezvényekről tudósítunk, illetve olvasóinkat számára érdekes információkat közlünk a finn kultúráról társadalomról és gazdaságról. Híreink röviden foglalják össze eseményeinket és a hírekben található linkek segítségével juthat további információhoz az olvasó.

Másik kiadványunk a Finnováció, amely csak magyar nyelven jelenik meg. Ebben a kiadványunkban tudósításokon kívül olyan cikkek és interjúk jelennek meg, amelyek háttérinformációt szolgáltatnak a Finnagora által szervezett szemináriumokhoz vagy aktuálisak és fontosak a finn társadalomban és érdekli olvasóközönségünket. A Finnovációt, 10 alkalommal évente, e-mailben küldjük el azoknak, akik azt nálunk megrendelték, amennyiben szeretné kiadványunkat megrendelni kérem, hogy a finnovacio@finnagora.hu címre írjon.

Intézményünk web-oldalán (http://www.finnagora.hu/frameset.php?option=com_frontpage&Itemid=41) az aktuális eseményeinkről, vendégeink látogatásáról, pályázatokról olvashat az érdeklődő. A web-oldalunkon található aktuális események egy részét hírlevelünkben is közzétesszük, mások kiadványunk megjelenése előtt már elveszítik hírértéküket, ezért csak időlegesen olvasható főoldalunkon. Az egyes eseményekről és azok hangulatáról képeken keresztül tájékoztatjuk Önöket. Esemény naptárunk segítségével, amelyet ugyancsak web-oldalunkon talál, hírt adunk olyan Magyarországon zajló eseményekről, amelyeknek finn érdekeltségük van (azokról is, amelyek nem a Finnagorában történnek).

Reméljük, hogy hasznát veszik elektronikus tudósításainknak. Természetesen, mind szemináriumainkon, mind pedig irodánkban is szívesen látjuk személyesen is. Intézményünk hétfőtől péntekig reggel 9-től délután 5-ig tart nyitva. Szeretettel várjuk adatgyűjtés, internetezés, vagy újságolvasás céljából is.

Szívesen vesszük ha a tudósításainkkal kapcsolatos véleményét, javaslatát elmondja nekünk.

Üdvözlettel
Anneli Temmes igazgató

 

Kalevi Kivistö a Finnagorában

Kalevi Kivistö miniszter, a Finnagora alapítvány vezetőségének elnöke beszédében, amelyet a Finnagora új igazgatója Anneli Temmes tiszteletére rendezett
üdvözlő fogadáson mondott 2008 január 31-én, kiemelte a kulturális export fontosságát. A finn kulturális és tudományos intézeteknek központi szerepük van azoknak a fejlesztési célkitűzéseknek a megvalósításában, amelyeket a finn oktatási- és külügyminisztérium közösen határozott meg, emlékeztetett Kalevi Kivistö a Finnagora alapítvány vezetőségének elnöke. A Finnagora célja a finn kultúra ismertté tétele Magyarországon és a sokrétű kapcsolatok elmélyítése a kulturális export gyakorlatában. Kivistö emlékeztetett arra, hogy a kulturális export mindig két irányú út, amely együttmûködést jelent Finnországból Magyarországra éppúgy, mint Magyarországról Finnországba.

Kivistö szerint az intézmény Közép-Európa egyetlen finn intézeteként olyan szerephez is juthat, hogy működését kiterjessze a közelebbi országokra is, Magyarország 7 szomszédos országára sõt akár még távolabbra is. A kulturális export mellett az intézet kihívásai közé tartozik a sokoldalú kapcsolatok és együttmûködések kiépítése a gazdaság, a közigazgatás, az oktatás és a tudomány területén.

A Finnagora új igazgatója Anneli Temmes beszédében kiemelte az együttmûködés fontosságát a kulturális export területén. A kulturális export figyelemre méltó kiterjesztése és az eddiginél összehangoltabb munka megköveteli a finn háttérintézményektõl is a tökéletes összhangot és a rendelkezésüre álló lehetőségek átgondolt használatát. Nem lehet mindent fejleszteni és elérni egyidőben. Intézetek szintjén fontosak az együttműködések, a helyi szereplőkkel történő közvetlen és nyilt párbeszéd, továbbá az európai szintű együttműködés és az Európai unió EUNIC hálózatában történő jól látható közreműködés, amelyben az intézmény a sokrétű tudás és tapasztalat biztosításával vesz részt.

kivisto_001

 

 

 

 

 

 

Az év nyitókoncertjének nagysikerű művésze, Johanna Juhola

Johanna Juhola nagy sikerrel szerepelt a január 31-én Anneli Temmes tiszteletére rendezett fogadáson a Finnagorában. A fiatal harmonika művész muzsikájával és üde előadásával lenyűgözte a hallgatóságot, akik saját szerzeményein kívül hagyományos műveket is hallhattak tőle.

Juhola előítélet nélkül használja együtt a különböző zenei stílusokat, amelyek közül a szenvedélyesebbek állnak közel a szívéhez, mint például a tango nuevo. Juhola különböző zenekarokban játszik és lép színpadra Európán kívül is. A Finnagorában most szóló előadását hallhattuk.

A 2007-es évben a Finnagora zenei projektjeiben a dzsesszt részesítette előnyben, a 2008-as évben a népzenére helyeződik majd a hangsúly, amelyből mintegy ízelítőként hallhattuk a finn művésznő előadását. Magyar partnereink nagy érdeklődéssel fogadták művész vendégünket, akinek szereplése, megnyitotta a finn kortárs népzene képviselőinek egész évre tervezett programsorozatát Magyarországon.

johanna_006


 

 

 

 

 

Kalevala-napi ünnepségek

A Kalevala napját több eseménnyel is megünnepelték Magyarországon. Már 27-én délután a Kalevala Baráti Kör által szervezett ünnepségen átadták a 2007. évi Rácz István-díjat, amelyet a szigetszentmiklósi Magyar-Finn Baráti Kör alapítója és elnöke Dr. Becz Miklós vehetett át. Dr. Becz folyékonyan beszéli a finn nyelvet és az ö fordításában jelent meg többek között Tytti Isohookana-Asunmaa verseskötete is.
Szigetszentmiklós és Haukipudas testvérvárosi kapcsolata is neki köszönhető.

Fotó: Janina Vilén
kalevala280208 A díjat Dr. Szíj Enikő a Magyar-Finn társaság elnöke adta át. A Kalevala nap alkalmából rendezett ünnepségen hallhattuk Dr. Küllős Imolának, a néprajztudomány doktorának emlékezését Rácz Istvánra, majd a SUN vonósnégyes lenyűgöző hangversenyén csendültek fel Einojuhani Rautavaara, Kalevi Aho és Jean Sibelius dallamai Ghéczy László vezetésével.

A Rácz Istvánról elnevezett elismerést Magyarországon és Finnországban évente olyan személyeknek ítélik oda, akik jelentősen elősegítették a két ország közötti kulturális kapcsolatokat. Finnországban a 2007. évi Rácz István-díjat Viljo Tervonen finn filológus, műfordító és pedagógus, a finn-magyar kulturális kapcsolatok kutatója  kapta.

A Kalevala napján február 28-án a Finn Nagykövetség rendezvényén 1250 kötetből álló könyvadományt vehettek át a meghívottak. A számos finn könyvkiadó és a Finn Irodalmi Társaság által adományozott könyveket többek között a finn testvérvárossal rendelkező magyar települések könyvtárai, magyar-finn baráti körök, megyei könyvtárak, egyetemi könyvtárak kapták. Az ünnepségen hallottuk Kirsi Rantala kulturális titkár előadását a magyarországi Kalevala-napi ünnepségekről, majd Olli Sorainen a Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium főellenőre adott tájékoztatást a foglalkoztatásalapú bevándorlásról a hallgatóságnak.

A sikeres Organikus vonal -kiállítás

Intézményünkben sikeresen zárult Soila Hänninen és Hanna Tynkkynen kiállítása az Organikus vonal. Hänninen fényképeit,  fényszobrát és Tynkkynen kerámiáit tavaly novembertől idén január közepéig látogathatta a közönség.

Az Organikus vonal című kiállíts, a két művész első közös kiállítása volt, amely a természethez és a formához való viszonyukat mutatta be. Hänninen munkáinak kiindulópontját a jég különböző kialakulási formái és szakaszai képezik, erről szólnak fényképei is, amelyeket Helsinki tengerpartján készített. Hanna Tynkkynen kerámiáiban is a kialakulás egyes fázisait láthatjuk. A művész fehér kerámiái arra késztették a látogatókat, hogy azokat megfogják és végig simítsák, Tynkkynen őszinte örömére. A formatervezők munkáiban felfedezhető az előre megfontolt befejezetlenség, erre példa Tynkkynen máztalan és színezetlen kerámiái.

Hanna Helavuori a Finnagora előző igazgatója megnyitóbeszédében ekképpen vélekedett a kiállított darabokról: “ Az észrevétel és az asszociáció mindenekelőtt a néző szemében vannak. A kiállított darabok játszani hívnak, a formatervezésnek nem kell halálosan komolynak lennie.” A látogatókat lenyűgözte a darabok leegyszerűsített és finom formája. A komor téli napokon Soila Hänninen fényszobra meleg és barátságos fényével örvendeztette meg az arra sétálókat. A fényszobor világa alatt hangulatosan hevertek Hanna Tynkkynen kerámiái. A látvány egy esti kavicsos tengerparti pillanathoz hasonlított.

A művészek munkáit szorgalmasan látogatta a közönség és a média is. A Duna TV
Kint és bent című műsorában beszélgetést közölt a művészekkel és egy összeállítást láthattak a nézők a kiállításról. Az angol nyelvű interjút idén február 10-én láthatták a Duna TV nézői, de a az összeállítás magyarul is megtekinthető a csatorna web-oldalán.

orgviiva-uutiskirjeeseen2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suden aika a Művészetek Palotájában

A
Művészetek Palotája nagy koncerttermében ragyogó finn-magyar koncertet láthattunk február 15-én, amikor a magyar Szájról szájra és a finn Suden aika együtt lépett fel.

A koncert első részét a magyar együttes novemberben kiadott lemezének bemutatója képezte. A zenekar főleg magyar népzenét játszik modern hangulatban, de hallhattunk tőlük többek között bolgár népi dallamokat is. A Szájrol szájra zenekar három népzenei szakemberből áll Herczuk Ágnes, Bodnár Szilvia és Szalóki Ági, akiket öt tapasztalt zenész kísér.

A szünet után a Szájról szájra előadására mintegy válaszként hallhattuk a felejthetetlen finn Suden aiká-t, a zenészek a finn énekmondást saját szövegeikkel kiegészítve új népzenét formálnak. A zenekar maga szerzi és hangszereli darabjait, fontos helyet hagyva az improvizációs lehetőségeknek. Katariina Airas, Liisa Matveinen, Tellu Turkka és Nora Vaura gyorsan meghódították a hallgatóságukat.

A Koncert végén a zenekarok közösen adtak elő 3 darabot. A Szájról szájra tagjai elmesélték, hogy Vikár László gyűjtései nyomában jártak az Országos Széchényi Könyvtárban. Ennek eredményeként a finn-magyar rokonságot hegyi cseremisz nyelven közösen ünnepelte a két együttes, majd az utolsó két dalt az előadóművészek egymás lemezeiről énekelték.

Juha-némafilm és koncert

Páratlan mozi- és koncertélményben volt részünk március elsején a
Művészetek Palotájában, ahol Anssi Tikanmäki Filmzenekarának élő aláfestésével Aki Kaurismäki legendás némafilmje a Juha került vetítésre. A némafilmet több filmfesztiválon is élő zenével kísérő Anssi Tikanmäki Filmorchestra nagy sikerrel szerepelt első agyarországi fellépésén. Aki Kaurismäkivel a film bemutatása előtt Bakács Tibor Settenkedő újságíró, filmkritikus beszélgetett.

Az 1999-ben Aki Kaurismäki rendezésében készült Juha már a negyedik filmváltozata Juhani Aho 1911-ben írt drámájának. A film egy klasszikus tragédia, amelyben Anssi Tikanmäki pompás zenéjének segítségével hatásosan fejeződnek ki az érzelmek. Juhával sokat foglalkozott a nyilvánosság, ami nem is csoda, hiszen az elmúlt 50 évben némafilmet komolyan nem készítettek. A rendező kiemelte, hogy a némafilm készítése nem jelenti azt, hogy a filmből kihagyják a dialógusokat. "A vége már csak egyszerűsítés volt, a lényegtelen dolgokat kihagytuk. A Juha az egy olyan film, amelyben zene és válogatott hangok vannak, nem némafilm"

Anssi Tikanmäki több finn filmrendező produkciója alá is komponált, egyik legterjedelmesebb munkája filmzenei szempontból a Juha című némafilm. A zeneszerző a 80-as években kezdett együtt dolgozni Aki és Mika Kaurismäki rendező testvérpárral. A  Finnországban és külföldön is jól ismert, filmzenére specializálódott Anssi Tikanmäki Filmorchestra 1986-ban alakult.

atfo tango caen


Fotó: Jerome Remy

 

Kiadvány magyarországi finn vállalatokról

Megjelent Marja Mattila, Eeva Kerola és Riitta Kosonen – ”Magyarország a finn vállalatok működési területe” című finn nyelvű kiadványa.

A Helsinki School of Economics által kiadott könyv a finn vállalatok szemszögéből vizsgálja a magyarországi üzleti élet miliőjét. A kiadvány azokat a nehézségeket és az ezekre kifejlesztett megoldásokat mutatja be, amelyekkel a Magyarországon működő finn vállalatok szembenéznek. Bepillantást ad Magyarország gazdaságába, a finn vállalatok hivatalos működési területébe, a finn üzleti életbe és a vállalati szektor gyakorlati problémáiba és megoldásaiba. A kiadvány anyaga írott forrásokból és vállalati interjúkból áll. Az interjú során felmerült nézetek, amelyeken az írók következtetései alapulnak, változtatás nélkül kerültek a kiadványba. 

A könnyen olvasható és érdekes riport reálisnak tűnő képet ad a finn vállalatok magyarországi működéséről. A kiadvány érdekes olvasmány, amely például szakmai beszélgetések és tréningek háttéranyagaként is jól használható.

A kiadvány 2007 őszén készült a Helsinki School of Economics nemzetközi piackutató központjában (
CEMAT), és része a Managing Business in Turbulent markets sorozatnak. A kutatás fő támogatója a TEKES.

A finn nyelvű kiadvány 88 oldalból áll és a következő címen megrendelhető : marja.mattila@hse.fi

A hónap rövidhírei

Stefan Johansson államtitkár ellátogatott a Finnagorába
A Finn
Oktatási Minisztérium kulturális- és sportügyekért felelős államtitkára, Stefan Johansson és delegációja, Olli Saarela a minisztérium ifjúsági osztályának vezetője, a Finn Ifjúsági Együttműködési Szervezet, az Allians részéről Ossi Heinänen és Jarko Lehikoinen, február 12-én a Finnogorába látogatott. A delegációt Jari Vilén nagykövet is elkísérte. Ugyan ezen a napon Johansson államtitkár úr és Horváthné dr. Fekszi  Márta, a Külügyminisztérium államtitkára a finn-magyar ifjúsági csereprogramra vonatkozó új egyezményt írták alá.

A Magyar kultúra hetei Helsinkiben február 28. és március 15. között.
A Magyar Kulturális és Tudományos Központ által szervezett Magyar Kultúra Hetei kilencedik alkalommal kínál érdekes rendezvénysorozatot a Finnországi érdeklődőknek.

"Oktatás  mint az esélyegyenlőség megvalósításának egyik útja"
című szeminárium március 26-án
A szeminárium a finn és a magyar oktatáspolitikai irányvonalakat valamint támogatási megoldásokat vizsgálja; speciális témája a magyarországi romák illetve a finnországi bevándorlók helyzete. A szeminárium a Vantaa-i Népföiskola,a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Finnagora, és a Finn Köztársaság Budapesti Nagykövetsége közös szervezése.

A Lord of the Rings - előadásának zenealbuma február 10-én jelent meg Londonban. Érdekessége, hogy a zenéjét a finn Värttinä zenekar, az India A. R. Rahma és Christopher Nightingale szerezték. A premier előadás 2006-ban volt Torontóban.

Kati Kovács képregény kiállítása a Finnagorában márciusban és áprilisban.
A kiállításra kerülő 12 lenyomatot a művésznő választotta ki Örjöngő József című albumából.

A képen a Gramofon újság frissen megjelent külön kiadványa látható a finn dzsesszről.
gamofon


 

 

 

 

Forrás: www.finnagora.hu A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !