Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Heinävesiben jártunk

2007. július 11. 23:31:42  nyomtatási kép
 

HEINÄVESIBEN JÁRTUNK
2007. június 26 - július 3 közötti időben.


1986 decemberében levelet kaptunk a Budapesti Finn Nagykövetségtől, melyben Ulla Hauhia Nagy a Nagykövetség kulturális titkára arról értesített bennünket, hogy Heinävesiből levélben keresték meg Őket és segítségüket kérték egy olyan magyar településsel való kapcsolat felvételére, ahol kevés a protokoll, ahol családoknál lakhatnak és megismerhetik a magyar gondolkodást, a magyarok életét, kapcsolatot alakíthatnak ki magyar emberekkel. Ulla Hauhia Nagy kulturális titkár - mivel több alkalommal járt már Körmenden- jó szívvel ajánlotta Körmend és Baráti Körünk vezetőinek a kapcsolat felvételét.

A finn levelet MARJA LEENA SALKOLA, a Heinävesi-i Népfőiskola és EERO VERKASALO a Heinävesi-i zeneiskola igazgatója írta alá.

( Első ízben Heinävesiek Körmenden) Heinäveden Lehti - újság

Felső kép : Fa ültetés a Béke parkban Körmenden

Alsó kép : Magyar nyelv tanfolyam Gyurcsák Ignácné vezetésével

Körmend város akkori vezetőivel egyetértésben a kapcsolatot felvettük.

Az első személyes találkozásra 1987. május 31 - június 3 közötti időben került sor Körmenden, amikor is egy 39 fős küldöttség érkezett hozzánk Heinävesiből ERKKI KARVINEN úr, a Heinävesi város Képviselő testülete akkori elnökének vezetésével. A küldöttség egy részét az akkor már 35 éve tevékenykedő férfikórus alkotta, akik a körmendi Vegyes-karral példamutató, kölcsönös kapcsolatot alakítottak ki. A kialakult kapcsolat olyan erőteljes és széleskörű lett, hogy a két város vezetői elhatározták a kapcsolat testvérvárosi szintű kapcsolattá alakítást.

A testvérvárosi kapcsolat hivatalos felvételére és az azt szentesítő együttműködési szerződés aláírására első ízben Körmenden, 2000. február 28-án, a Kalevala nap alkalmával került sor RISTO HYVÄRINEN Nagykövet úr és ULLA HAUHIA NAGY nagykövetségi kulturális titkár jelenlétében.

A kétnyelvű együttműködési megállapodás aláírása Heinävesiben 2000. június 3-án történt meg, ahol a Magyar Nagykövetséget MÓROCZ MIKLÓS nagykövetségi titkár képviselte. Az együtt-működési megállapodást finn részről mindkét helyen JUSSI HOSKONEN polgármester úr, magyar részről KERCSMÁR JENŐ tanácselnök úr látta el kézjegyével.

Az elmúlt 20 év alatt sok minden történt:

- Finn barátaink, hazaérkezésük után megalakították Heinävesiben a Finn - Magyar Baráti Kört, melynek megalakítása és a kapcsolat felvétele 20 évfordulójára hívtak meg egy körmendi küldöttséget.

- Jelentős kölcsönös kapcsolat alakult ki a két város Vezetése, Tűzoltósága, oktatási- és kulturális intézményei, evangélikus Egyházközségei és a Vadásztársaságok között.

- Több alkalommal járt Heinävesiben a körmendi Vegyes-kar, a Percsák Zenekar. Járt ott a körmendi Fúvószenekar, a Kölcsey Gimnázium tanulóinak egy csoportja, a Béri Balog Ádám Táncegyüttes, a körmendi Evangélikus Egyházközség küldöttsége a város Vezetői, a körmendi Vállalkozók küldöttsége. Nagysikerű nemzeti vacsoraesteket tartottunk itt is és ott is. Kiállításokon mutattuk be óvodásaink, iskolásaink rajzait, munkáit, muzsikáját, vagy a bélyeggyűjtők magas színvonalú gyűjteményeit. JOHANNA ORAS festőművésznő kiállítását rendeztük meg Körmenden, Heinävesiben pedig SODICS LÁSZLÓ és SZENDI FERENC körmendi festőművészek képeit állították ki.

- Magyarországon tanuló vagy dolgozó finn embereket hívtunk meg előadónak.

- Az elmúlt 20 év alatt közel 700 Heinävesi-i és ugyanennyi körmendi lakos látogatott el egymás hazájába, városába. Felejthetetlen élményekkel tértek haza oda is, ide is.

- Minden találkozás megerősítette kapcsolatainkat és a kapcsolatok folytatására, szélesítésére sarkallt mindenkit.

- Városaink és Baráti Köreink vezetői annyira egyformán gondolkodnak kapcsolataink fenntartá-

sáról, működtetéséről, hogy szinte fél szavakból is megértik egymást.

Újság cikk a Werkauden Lehti - ben

A 20 éves évfordulóra utazó 27 fős küldöttséget városunk polgármestere, BEBES ISTVÁN úr vezette. A látogatás alatt roppant változatos, jól szervezett programokon vettünk részt. Élveztük a fehér-éjszakák lenyűgöző hatását, a szaunázást, a családi találkozókat.

Heinävesi barátaink július 3-án este, a búcsúesten, a Finn - Magyar Társaság ezüst fokozatú érdemérmével tüntették ki:

BÁN MIKLÓST, Baráti Körünk titkárát, EGYED GYULÁNÉT, GUETH LAJOSNÉT, MÁNDLI ÉVÁT Baráti Körünk Vezetőségi tagjait, akinek elévülhetetlen érdemeik vannak a kapcsolat kialakításában és fenntartásában.

Az ünnepségekre meghívták a Magyar - Finn Társaság elnökét: Dr. SZÍJ ENIKŐ egyetemi do-censt is, aki szívesen jött el és már másodszor járt Heinävesiben.

Körmend, 2007. július 8.

Pintér Pál a Körmendi Magyar - Finn Baráti Kör elnöke.

 

További képek a Képgalériában >>>ittA hozzászóláshoz regisztráció szükséges !