Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Szüret Magyarországon

2007. február 13. 11:18:56  nyomtatási kép

Újságcikk

A somlói borvidéket könnyű észrevenni útban Budapestről Körmendre.


Veszprém után néhány mérföldnyire feltűnik a sík termőföldek közül meredeken kiemelkedő kúp formájú hegy, egy kihúnyt egykori vulkán, amelynek lejtőin a felaprózódott láva kitűnő talajt biztosít a szőlőnek. A Somló alakja miatt született a mondás, mely szerint a hegy "Isten itt felejtett kalapja".

Ha az ember fel bír kapaszkodni a lejtőn a hegy csúcsára, lélegzetelállító panoráma tárul eléje egészen a Balaton partjáig. A környék több ezer éve lakott, erről tanúskodnak a hegyen tetején levő várromok is. A hegycsúcsot egy messzire ellátszó hatalmas kereszt díszíti, amint az a katolikus többségű országokban szokás.

Innen fentről az is jól látható, hogyan befolyásolja a vulkanikus kőzet a mezőgazdaságot. A lejtők sűrűn tele vannak szőlősorokkal, de amint egyenessé válik a talaj, gabona és kukorica lesz a jellemző növény.

Fazekas András családi vállalkozása az egyik legjelentősebb somlói borgazdaság. A hegy déli lejtőjének legjobb földjeiből tíz hektár az övék, amelyhez pince is tartozik. A szőlőművelés hagyományai több száz évre nyúlnak vissza. A tapasztalatok birtokában András modern technikán és üzleti hozzáértésen alapuló vállalkozást hozott létre. A régi pince a szőlőben található, a borkészítés fontos kezdeti szakasza itt zajlik. Az épület felső szintjén egy tágas étkező van kisegítő helyiségekkel, ahol nagyobb csoportokat is tudnak fogadni borkóstolóra és étkezésre.

Hasonló helyiségeket otthona közelében, Somlóvásárhelyen is épített András. Itt található a modern termelőüzem is, ahol a bort érlelik, több ezer literes acél tartályokban tárolják és évi százezer üveg bort palackoznak. A kínálat négy minőségi fehérbort, és specialitásként négy különböző édességi fokú pezsgőt ölel fel.

A kiállítási polcok palackválasztéka jelzi, hogy a vállalkozó új piacokat keres és újfajta termékeket fejleszt. A szokásos Somló-palackok mellett céges ajándékpalackok és szuvenírpalackok is készülnek. Mivel régi hagyomány szerint a somlói bor utóhatása, hogy fiú utód születik, a vidám erotika gyakran felbukkan a palackok formatervezésében és díszítésében.


Szüretelők


A mosolygós András furgonjával fuvarozza fel a szőlőbe a Heinävesiből érkezett ötfős társaságot. A felkelő nap beragyogja a szőlősorokat, a gazda pedig itallal fogadja a vendégeket, majd kiosztja az ollókat, amelyekkel a fürtöt le kell vágni az ágról és műanyag ládába dobni.

Elkezdjük a munkát, ami végső soron meglehetősen egyszerű. Párosával haladunk a sorok két oldalán, levágjuk a fürtöt és beledobjuk a ládába. Élesek az ollók, vigyáznunk kell az ujjainkra. A ládákat a sor végén álló traktor utánfutójába ürítik. Délutánra már jó púpozottan áll a traktoron a szőlő, jön Péter, felugrik az utánfutóra, jól megtapossa, hogy még férjen bele. András becslése szerint aznapi munkánkból legalább ezer liter bor készülhet.

Másnap még több lédús furmint fürtöt szedünk, amelyekből csöpög a lé az ujjunkra, és olyan finom, hogy legszívesebben minden egyes fürtöt megkóstolnánk. Szombaton kaláka van a szőlőben, András családtagjai, rokonok és ismerősök. Jó nagy területet leszüretelünk. A traktor egymás után viszi a szőlőt a pince elé, ahol három férfi a zúzóba önti a szőlőt, amely a fürt szárát eltávolítja. Az összetört szőlőt két présbe pumpálják, amelyek a masszából kinyomják a levet. A kinyert szőlőlét hatalmas műanyag tartályokba pumpálják, ahol forrni kezd. Lent a picében hatalmas hordókban érlelik a bort.

A hátramaradt, kinyomott fürtöket is fel lehet használni: férfiak műanyag hordóba rakják, pálinkát készítenek belőle.

A szőlőben töltött három napunk tanulsága, hogy a szőlőművelés és borászat komoly munka, nagy szakértelmet igényel. András szüret idején hajnaltól éjszakáig dolgozik. Sejtjük azonban, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen egész évben van mit tenni a szőlőben, a borral és az üzletben. András generációk tapasztalatát viszi tovább.


Kép és szöveg:

Martti Issakainen


Képaláírások:

A szőlőtermelésben modern technikát alkalmaznak, de a termelés és a szüret számos fázisát nehéz gépesíteni. Juha Pelkonen Heinävesiből a présbe önti a leszedett fürtöket.

(A újságcikk bal felső képének magyar fordítása)


Fazekas András borászmester pálinkát kínál. András egy borászcsalád modern képviselője, aki nagy lendülettel fejleszti vállalkozását. A szüret idején kora hajnaltól késő éjszakáig dolgozik.

(A újságcikk bal alsó képének magyar forditása )


Kilátás a Somló-hegyről a déli lejtőre, középen a Fazekas pince. Az 500 hektáros Somló a legkisebb a 18 magyarországi borvidék közül. A történelem folyamán a férfias somlói borokat királyok is fogyasztották. (A újságcikk nagy képének magyar fordítása )

A látogatáshkor készült körmendi felvételek a Képgalériában Finn vendégek Szüret 2006 (Körmend) címszó alattA hozzászóláshoz regisztráció szükséges !