Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Körmendiek látogatása Heinävesiben

2006. július 12. 20:35:35  nyomtatási kép

HEINÄVEDEN LEHTI -

Barátkozás éveken át

Hátsó sor: Eero Verkasalo, Martti Issakainen, Korbacsics Tibor, Pauliina Pelkonen, Csák Tamás

Első sor:  Ritva Verkasalo, Suoma Issakainen, Pintér Pál, Gombásné Nardai Ibolya, Horváth

               Sándor, Rauni Keinonen, Erkki Tuomainen

A Pääskyvuori kilátótoronynál.

         "Múlt kedden Körmendről, magyar testvérvárosunkból egy csoport érkezett Heinävesibe. Az egy hétig tartó látogatás során megismerkedhettek Heinävesi nevezetességeivel, otthonos, kedélyes találkozásokkal kapcsolódhattak ki vendégeink.

         Szerdán a körmendiek felsétáltak a Paäskyvuor-ii kilátótoronyhoz, ahol a táj szépségében gyö-nyörködhettek Ide volt tervezve egy piknik is, de a szeles időjárás miatt áthelyezték Rauni és Erkki Keinonenék kertjébe, a tó partjára. Este a vendégek Sirkka és Risto Luostarinen újonnan épült füstös szaunáját élvezhették".

Pääskyvuori magával ragad.

         - A Finn-Magyar Társaságban való tevékenység valóban a legjobb elfoglaltság, vélekedik Rauni Keinonen.

         A következő évben lesz 20 éve annak, hogy a Heinävesi-i férfikórus Körmendre látogatott. Még abban az évben Heinävesiben megalakult a Finn - Magyar Társaság helyi szervezete, a hivatalos test-vérvárosi megállapodás megkötésére 1990-ben került sor.

         A csapat éveken keresztül együtt maradt és megfelelően tevékenykedik. A látogatások tele vannak meglepetésekkel, és Magyarországon járva mindig valami újat látunk. Az elhelyezés és a programok szervezése soha nem jelentettek gondot, ugyanis a baráti kapcsolat az évek során tartós minőséget teremtett.

         - Korbacsics Tibor, Művelődési Központ igazgatója bámulja Pääskyvuori nyílt vidékét, mivel ez a vidék a Körmend melletti szülőföldjére emlékezteti."Az erdők és a dombok mutatják ezt nekem, meg a környéken lakó emberek nyíltsága és jó közösségi szelleme." Korbacics Tibor második alkalommal jár Finnországban, legutóbb 12 éve volt. "Ez nosztalgikus látogatás, a régi emlékeim elevenednek meg. Az emberek ugyanolyan barátságosak, mint régebben. A stílus sem változott meg, aminek nagyon örülök" bizonygatja Korbacics Tibor.

         A magyarul tudó Erkki Tuomainen elmondta, hogy a nyelvet főleg könyvekből tanulta.

         "Az én első könyvem kölcsönzött könyv volt, amíg a nyelv meg nem fogott" nevetett Pauliina Pelkonen.

         Pintér Pál a körmendi Magyar - Finn Baráti Kör elnöke elmondta, hogy Heinävesi - Körmend baráti kapcsolatának erőssége abban rejlik, hogy az együttműködés széles alapokon nyugszik és szoros emberi kapcsolatokat takar. A működés kötetlen és egyáltalán nem merev.

 

         Pénteken a körmendiek a Városházán találkoztak, ahol a polgármesterek kölcsönösen tájékoz-tatták egymást és a megjelenteket városaik helyzetéről és biztosították egymást a kapcsolatok folytatásáról. Heinävesi új polgármestere: Riitta A. Tilus asszony.

 Bebes István és Riitta A Tilus a két polgármester.

          A polgármesteri fogadás során adták át Pintér Pálnak az országos Finn - Magyar Társaság arany fokozatú érdemjelét a baráti kapcsolatok kialakításában és fenntartásában végzett munkája, valamint Finnország és a finn kultúra megismertetése terén végzett magas-színtű tevékenységéért.

 

A kitüntetést Leena Vlasoff, a Heinävesi-i Baráti Kör titkára és Martti Issakeinen a Baráti Kör elnöke adta át.

         Martti Issakainen a következő szavakkal méltatta Pintér Pál tevékenységét:

"Pintér Pál a baráti kapcsolatok lelke. Ő volt az első körmendi vendég Heinävesiben. A ba-ráti kapcsolatokat létrejöttétől kezdve viszi és szervezi".

 

         Heinävesi és Körmend a baráti kapcsolatok minta / példaképe lett a PORI - ban meg-rendezett X. Finn - Magyar testvérvárosi konferencián, amelyen Bebes István polgármester úr is felszólalt.

        " A múlt héten megrendezett szemináriumon Bebes István polgármester úron kívül részt vett Leena Vlasoff utazási-,Olli Tuovinen fejlesztési igazgató, valamint Körmend Város jegyzője Dr. Stankovits György úr is."

         Ez alkalommal készítették el az EU honpolgári kapcsolatának pénzügyi tervét is 2007 - 2013 közötti időre. A hivatalos programnyilatkozat nemrég jelent meg. A munkatervet széles nyilvánosság elé tárták, melyben meghatározták a leggyorsabban elvégzendő kölcsönös tennivalókat. Az eddigi finanszírozási rendszer nagyon lassú volt és nem biztosította évente több program megvalósítását. Az EU támogatást a testvérvárosok együtt pályázták és kapták meg, ha elfogadták őket. Leena Vlasoff szerint várhatóan új terveket kell készíteni. A Heinä-vesi - i Baráti Kör túlnyomórészt társadalmi munkák vállalásával saját maga finanszírozza tevékenységét. Például az idei nyáron fakitermelésből szereztek pénzt mesélte Leena Vlasoff.

 

2006. június 21 szerda.

Johanna Järveläinen:A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !