Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Bebes polgármester megkedvelte a halételeket és a szaunát.

2005. május 26. 23:43:38  nyomtatási kép


A Heinävesi napilap ez év április 13-án számolt be Bebes István Körmend város polgármesterének látogatásáról


Meghívás augusztusi viszontlátogatásra a 15. évforduló kapcsán
Eija Kvintus
 
Bebes István polgármester és Bán Miklós képviselőtestületi tag finnországi látogatása Heinävesi és Körmend testvérvárosi kapcsolatának 15. évfordulója alkalmából remekül sikerült. A polgármesteri tisztet néhány éve betöltő Bebes István most járt először Heinävesiben, Bán MIklós viszont már többször megfordult a városban.
Csütörtökön üzemekben tett látogatások szerepeltek a programban: Metallilaite, Cedorrith, ebéd a Kermankeidasban, utána látogatás a Kermansavinál.
Bebes István polgármester rendkívül érdeklődik a heinävesi vállalkozókkal való együttműködés fejlesztési lehetőségei iránt. A Metallilaite igazgatója Tuomas Sarjanoja, ugyanúgy, mint a Kermansavi igazgatója, Ilkka Paatero is meghívást kapott augusztusra egy körmendi viszont-látogatásra.
A polgármester elmondta, hogy Körmenden bőségesen van szakképzett munkaerő és ipari terület. Hangsúlyozta, hogy Körmend forgalmas útvonalak csomópontjában fekszik Nyugat-Magyarországon.
Pénteken kolostorlátogatások voltak soron. Valamoban az ünnepi vacsorán számos olyan személy is részt vett, akik 15 évvel ezelőtt a kapcsolatok kialakulásánál bábáskodtak. A több mint két méter magas Bebes szombaton a közösségi házban érdeklődéssel figyelte a mikro-fiúk kosármérkőzését. Bebes maga is kosárlabdázott, 1987-ben tagja volt a Magyar Bajnokságot nyert körmendi kosárlabdacsapatnak. Akik akkoriban jártak Heinävesiből Körmenden, már attól féltek, hogy kitört a forradalom, mert a körmendiek négy napig ünnepelték az utcákon csapatuk magyar bajnokságát.
Bebes polgármester útja során megkedvelte a finn halakat és nagy szaunabarát vált belőle. A Korinttiban lazacot kínáltak, a Pikku-Vihtariból pedig sügért és három nagy csukát sikerült kifogni, amit elkészítve azonnal el is fogyasztottak.
Vasárnap Leppävirtába kirándultak a vendégek, ahol megtekintették a sziklabarlangrendszert, a síarénát, a jégcsarnokot és az uszodát.
Bebes polgármestert rendkívül érdekelték az uniós finanszírozással megvalósított létesítmények. Körmenden, de egész Magyarországon is gondot okoz manapság a tőkehiány, aminek pótlására szívesen látnák a külföldi befektetőket.
Országgyűlési képviselőként Bebes István részt vett a magyar uniós csatlakozási tárgyalásokon is. Az ország tavalyi csatlakozását Bebes szerint lelkesen várták a magyarok. A várt gazdasági fejlődés azonban lassabb, mint remélték.
A magyarok is megismerkedhettek a direktívákkal és az unió bürokráciájával, a rendszert még tanulni kell. Az árak némileg csökkentek a csatlakozás után
-Rendkívül sokat kell dolgoznunk, hogy álljuk az egyre erősödő versenyt a hasonló helyzetben levő tagországokkal.
A polgármester azt várja, hogy az unió új eszközöket kínál a Körmendről Budapestre történő elvándorlás csökkentésére, sőt visszafordítására. Magyarországon nagyok a gazdasági és fejlettségi különbségek a városok és a vidék között.
A városban jelenleg 8% a munkanélküliség, ami néhány százalékkal meghaladja az országos átlagot.
-Ha új cégeket tudunk a városba csalogatni, a munkanélküliséget 5-6%-ra lehetne csökkenteni- állítja a polgármester.
A határok megnyítása által Körmend a főútvonalak közelébe került. Észak-déli és kelet-nyugati irányban is csomóponti helyen fekszik.
Képaláírás: Osmo Nykänen raktárvezető a Cederrothnál az úti használatra szánt termékcsomagot mutatja Bán Miklósnak, Anne Pääkkönen tolmácsnak és Bebes István polgármesternek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A látogatásról készült felvételek illetve az újság olvasható változata a képgalériában megtekinthető >>itt<<A hozzászóláshoz regisztráció szükséges !